20 Ahıskalı İnegöl’e geliyor

İnegöl Ahıskalılar Derneği Başkanı Mehmet Taş, Ukrayna’da devam eden savaş nedeni ile Doneks bölgesinde bulunan Ahıskalıların evlerinin yıkıldığını ve 20 Ahıskalı Türk’ün İnegöl’e gelmek üzere yola çıktığını ifade etti.

Yayınlama: 25.02.2015
902
A+
A-

Ukrayna ve Rusya’nın ordusunda Ahıskalı Türklerin bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Taş, kardeşi kardeşe vurdurma, Müslümanı Müslümana vurdurmanın örneği olduğunu belirtti.

 

KAÇAK YOLLARLA BAŞKA ÜLKEYE GEÇİP, ORADAN GELİYORLAR








Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Taş, “Bildiğiniz gibi Ukrayna’daki savaş devam ediyor. Ukrayna’da toplamda 13-15 Bin arasında Ahıskalı var. Doneks bölgesinde ise toplamda 2 bin ahıskalı var. Biz daha önce de gündeme getirmiştik. Yurt dışındaki Ahıskalılara çifte vatandaşlık verilmesi konusunda girişimlerimiz olmuştu. Ama her hangi bir ilerleme olmadı. Ukrayna’daki savaş çıkmasının ardından Ahıskalılara zarar gelmemesi için hükümetimizin müdahil olmasını istedik. Ama olmadı. Çünkü Türk vatandaşlıkları yok. Bu nedenle oradaki Ahıskalılar zaten çıkış yapamıyor. Kaçak yollarla başka ülkeye geçip, oradan geliyorlar” dedi.

 

KARDEŞ KARDEŞİ VURUYOR

Hem Rusya’da hem de Ukrayna’da Ahıskalıların bulunduğunu ve iki tarafta da Ahıskalı askerlerin olduğunu belirten Taş, “Savaşta kardeş kardeşi vuruyor. Türk Türk’ü vuruyor. Müslüman Müslüman’ı vuruyor. Kardeşi kardeşe vurdurma diye buna denir işte. Bizim isteğimiz Ahıska Türkleri’ne Türk vatandaşlığı verilmesi. Ülke dışında yaklaşık 600 bin Ahıskalı var. Zaten vatandaşlık çıksa bu sayının en fazla 10 bini gelir. Gerisi zaten hali vakti yerinde insanlar” şeklinde konuştu.

 

UKRAYNA’DAN 20 KİŞİ GELİYOR

Savaş nedeni ile Doneks bölgesinde bulunan Ahıskalıların belki de 20 gün yol yürüyerek Ukrayna’yı terkedip başka ülkelerden Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Şu anda Doneks bölgesindeki Ahıskalılar kan ağlıyor. Bundan birkaç ay önce 10 Ahıskalının evine bomba düştü. Evlerin satamıyorlar. Buraya gelmek için çileler çekiyorlar. Şu anda 4 aileden oluşan 20 kişi yolda geliyor. Gelen Ahıskalıların Alnyurtta ve Akhisar’da akrabaları var. Biz dernek olarak onlara otobüs tahsis ettik. İstanbul’dan alıp İnegöl’e getireceğiz. Burada onlar için iş bakacağız. Yakınları da onlar için ev bakacaklar” dedi.

 

EN AKTİF AHISKALI DEREĞİ

Yurt genelinde en çok duyulan dernekler arasında 1. Olarak İnegöl Ahıska Derneği’nin gelmesinin hatırlatılması üzerine Taş, “Evet gerçekten öyle. Bursa’da 12 Ahıska Deneği var ama aralarında birlik yok. Biz Efkan Ala ile görüştükten sonra Ahıska Dernekleri olarak, bu konu üzerinde baskı oluşturmak için birlik olmamız gerektiğini İnegöl Ahıska Derneği olarak söyledik. Ama inanın bu konunun üzerine giden bir bizim edrneğimiz oldu. Bu nedenle bizler çok üzülüyoruz. Ama bu konuda dernek olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devame deceğiz” dedi.

 

GENÇLERDEN ÜMİTLİYİZ

İnegöl Ahıska Derneği Gençlik Kolları’nın etkinliklerine değinen Mehmet Taş, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı: Gençlerden çok ümitliyiz. Gerçekten yaptıkları etkinliklerde, hatta geçenlerde düzenlemiş oldukları gecede katılımcılara unutulmaz anlar yaşattılar. Biz bayrağı emin ellere bırakacağımızın farkındayız. Gençlerimizin özverili çalışmaları bizleri mutlu ediyor.

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.