Yine kadın, hep kadın (2)

Geçtiğimiz hafta kadına şiddet ve kadın cinayetleri hakkındaki köşe yazısının devamını kendi cümlelerimle devam ettirmeye niyetliydim.  Fakat düşündüm ki Hz. Peygamber’in, cahiliyeden kalma kadına bakış açısını, sözleriyle nasıl yerle bir ettiğini ve Allah’ın kadınlara karşı nasıl davranılması gerektiği ile ilgili olan ayetlerini buraya almak, düşünemeyen, akl edemeyen ve ısrarla kadını ikinci sınıf görenler için daha […]

Yayınlama: 13.01.2021
10.015
A+
A-

Geçtiğimiz hafta kadına şiddet ve kadın cinayetleri hakkındaki köşe yazısının devamını kendi cümlelerimle devam ettirmeye niyetliydim. 
Fakat düşündüm ki Hz. Peygamber’in, cahiliyeden kalma kadına bakış açısını, sözleriyle nasıl yerle bir ettiğini ve Allah’ın kadınlara karşı nasıl davranılması gerektiği ile ilgili olan ayetlerini buraya almak, düşünemeyen, akl edemeyen ve ısrarla kadını ikinci sınıf görenler için daha uygun olacaktı.
Olur ki içinde bulunduğu gafleti görmeyip “Ama ama” diye itiraz eden olur( Ki gördüğümüz kadarıyla olan var), onların da hesabı ahirette çok güzel görülecektir.
Allah habirdir, adildir ve hesap görücüdür!
Şimdi gelelim ilgili metinelere:
“Bu dünyada azap çektiren kimse Allah’ın azabına maruz kalacaktır.” (Hadis)
“Gece olup da birlikte olduğunuz kadınları nasıl döversiniz?” (Hadis)
 “Kadınlarla iyi geçinin, eğer onlardan hoşlanmadıysanız, sizin hoşlanmadığınız şeyde Allah birçok hayır var etmiş olabilir.” ” (Hadis)
“Çünkü siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve Allah’ın adıyla nikâh kıyarak onları kendinize helal kıldınız.”(Hadis)
“Kişi, hanımına su bile içirse sevap kazanır.” (Hadis)
“Cennet annelerin ayakları altındadır.” (Hadis)
 “Kıyamet gününde Allah katında mevkii en kötü olacak insanlardan birisi, karısı ile haşır neşir olup da onun sırrını yayan kimsedir.”  (Hadis)
 “Kadınlar konusunda Allah’tan sakının! ” (Hadis)
“Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür. ” (Hadis)
“Hanımlarınızı üzmeyin. Onlar, Allahû Teâlâ’nın size emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin! (Hadis)
“Hanımı ile iyi geçinip, şakalaşanı Allahû Teâlâ sever, rızklarını artırır.” (Hadis)
“Çarşıdan aldığı şeyleri, erkek çocuklarından önce kız çocuklarına verene, Allahû Teâlâ rahmetle nazar eder. Allahû Teâlâ rahmetle nazar ettiğine de azap etmez. (Hadis)
“(Ey erkekler) Sizin kadınlarınız üzerinde hakkınız olduğu gibi kadınlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır.” (Veda haccı)
-Ey Allah’ın Elçisi! Kadınların erkekler üzerindeki hakları nelerdir?” sorusuna; Hz. Peygamber   “Yediğinden yedirmesi, giydiğinden giydirmesi (kadının kocası üzerindeki hakkıdır.) Sakın (eşinin)yüzüne vurmasın, ona kötü muamelede bulunmasın, evin dışında onu terk etmesin” cevabını vermiştir.
Hz. Aişe, Hz. Peygamberden bahsediyor:
 “O savaş dışında hiç kimseye, ne bir kadına ne bir hizmetçiye el kaldırmamıştır” 
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Mü’minlerin îman bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Sizin hayırlı olanınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır.” 
Peygamber Efendimiz hanımları taşıyan develeri süren hizmetçiye: “Ey Enceşe, yavaş sür, cam gibi, billur gibi narin kişiler götürüyorsun” demiştir.
Peygamber Efendimiz, kocası tarafından dövülüp kolu kırılan Cemile binti Abdullah’ı şikâyeti üzerine derhal baba evine yollamış, şiddetin sebebini bile sormadan, kocasına onu boşamasını emretmiştir. 
Sebep ne olursa olsun Allah’ın elçisi Cemile binti Abdullah’a “Aile içinde olur böyle şeyler” şeklinde yaklaşmamış, tekrar koca evine yollamamıştır. 
Hz. Ömer’in oğlu Abdullah’tan dinliyoruz: “Biz Hz. Peygamber zamanında hakkımızda vahiy indirilir korkusuyla hanımlarımıza karşı söz söylemekten, rahat davranmaktan çekinirdik.
 Ancak Hz. Peygamber vefat edince istediğimizi söylemeye ve rahat davranmaya başladık.”
“…Kadınlarla iyi geçinin (onlara güzel davranın)!..” (Nisâ sûresi)
“Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık..” 

“Düşünüp ibret alasınız diye her şeyden (erkekli- dişili) iki eş yarattık.”  (Zariyat sûresi )
“Sizi tek bir candan (Âdem’den) yaratan, ondan da yanında huzur bulsun diye eşini (Havva’yı) yaratan O’dur. Eşi ile birleşince eşi hafif bir yük yüklendi (hamile kaldı). Onu bir müddet taşıdı. Hamileliği ağırlaşınca, Rableri Allah’a: “Andolsun bize kusursuz bir çocuk verirsen muhakkak şükredenlerden olacağız”, diye dua ettiler”. (Araf sûresi)
“Aralarından birine bir kızı olduğu müjdelendiği zaman içi gamla dolarak yüzü simsiyah kesilir. Kendisine verilen kötü müjde (!) yüzünden halktan gizlenir. Şimdi onu, aşağılanmış olarak yanında tutacak mı, yoksa toprağa mı gömecek? Bak, ne kötü hüküm veriyorlar! (Nahl Sûresi)
“Kendileriyle huzur bulasınız diye size kendi (cinsi)nizden eşler yaratması ve aranıza bir sevgi ve merhamet vermesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir” (Rum Sûresi )

“Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah katında en değerli ve en üstün olanınız, ona karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır” (Hucurat sûresi)








Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş