İSRAF

Kıymetli okurlar ne kadar zaman geçerse geçsin farketmez,insanların genelde önemsemediği,sürekli güncellenen konulardan birisidir. Ve insanoğlunun nefsi kendisine hükmettiği sürece hiçbir zamanda gündemden düşmeyecektir.Çünkü nefsin insana hükmettiği bir hayatta birçok kötülüğün yanı sıra nefsi o derecede savurganlıkta yaptırır. Zamanımızda israf bir hastalık haline gelmiştir,insan nefsinin istediğini aldıktan sonra geriye kalanı rahat bir şekilde çöpe atmaktan çekinmemektedir.Ve […]

Yayınlama: 01.07.2017
1.530
A+
A-

Kıymetli okurlar ne kadar zaman geçerse geçsin farketmez,insanların genelde önemsemediği,sürekli güncellenen konulardan birisidir.

Ve insanoğlunun nefsi kendisine hükmettiği sürece hiçbir zamanda gündemden düşmeyecektir.Çünkü nefsin insana hükmettiği bir hayatta birçok kötülüğün yanı sıra nefsi o derecede savurganlıkta yaptırır.

Zamanımızda israf bir hastalık haline gelmiştir,insan nefsinin istediğini aldıktan sonra geriye kalanı rahat bir şekilde çöpe atmaktan çekinmemektedir.Ve hal böyleyken bu hastalığıda hiç kimse üzerine almaz ve kabullenemez.Nefsi buna elverişli değildir.Çünkü her nefisin belli terbiyelerden geçmesi gerekir.








İsraf;Savurganlık,gitmek,yanılmak,gafil olmak manalarına gelir.

Aynı zamanda,insanın yaptıklarında sınırı aşması anlamını da taşımaktadır.

Kelime manasında açıklarken gaflette israfın manalarındandır ve insan da kendi başına gafildir.Gaflette insanı birçok günahı işlemekte sebeptir.

Zaruri ihtiyaçlardan fazla harcamak; şeriatın haram ettiği şeylere yönelmek,nefs ve şehvetin isteklerini yerine getirmek,gaflet ve saygısızca harcamak ifrat derecesinde bir israftır.

A’raf suresinde Allah Teala buyuruyor ki;’’Ey Adem Oğulları! Her namazınızda süslü elbisenizi giyinin .Yiyin,için israf etmeyin.Çünkü Allah israf edenleri sevmez.’’(A’raf 7/31)

Ayette belirtildiği üzere Allah Teala’nı sevmediği razı olmadığı bir şeydir israf.Biz kullara da dikkar etmek ve Allah’ın sevdiği ve razı olduğu şeylere yönelmemiz düşer.

Allah cc hertürlü boş ve gayesiz harcamaları sevmez.Bu bir ekmek olabileceği gibi bir ekmek kırıntısı da olabilir.Ve bir damla su olabileceği gibi boşa akan bir nehirde olabilir.Yine boşa geçen bir dakika olabileceği gibi, boşa geçen bir ömürde olabilir…

Sahip olduklarımız bizim olduğu kadar fakirin,yoksulun,komşunun ve akrabanındır.Bu benimdir ve bende dilediğimi yaparım kimse karışamaz ,ister atarım ister satarım deme hakkımız yoktur,çünkü bizlerMüslümanız,Müslümanlıkta israfa yer yoktur ama paylaşmayı emretmektedir.Bizlere misal olarak iki ekmek yeterken üçüncüsünü alırsak bayatlayıp çöpe atmamız elde değil,çünkü nefis akşama taze ekmek isteyecektir.onun için bilerek kendimize kötülük yapmayalım.

Emanet sahibi bize soracaktır.Malını saçıp savuranlar şeytanın kardeşleridir.Kim şeytana kardeş olmak ister?

‘’Bir de akrabaya,yoksula,yolcuya hakkını ver.Gereksiz yere de saçıp savurma;zira böylesine saçıp savuranlar şeytanın kardeşleridir.’’(isra/26-27)



Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.