SELEFİLİK

Kıymetli Okurlar… Selefilik konusu özellikle günümüzde yanlış anlaşıla gelmiştir.Onun için bu konuya açıklık getirmek istedik, zaten açıktır da bazı kimseler anlamakta zorluk çekebiliyorlar demekki böyle bir mezhebe kendilerini bağlamakta geri durmuyolar. Bizim amacımız kimseyi kınamak değil, doğruyu göstermekte vesile olabilmektir. Konumuza Ehl-i Sünnet itikad mezheplerinden giriş yapalım; Ehl-i Sünnet demek, Kuran ve Sünnetin öğrettiği şekilde […]

Yayınlama: 01.07.2017
20.229
A+
A-

Kıymetli Okurlar… Selefilik konusu özellikle günümüzde yanlış anlaşıla gelmiştir.Onun için bu konuya açıklık getirmek istedik, zaten açıktır da bazı kimseler anlamakta zorluk çekebiliyorlar demekki böyle bir mezhebe kendilerini bağlamakta geri durmuyolar. Bizim amacımız kimseyi kınamak değil, doğruyu göstermekte vesile olabilmektir.

Konumuza Ehl-i Sünnet itikad mezheplerinden giriş yapalım; Ehl-i Sünnet demek, Kuran ve Sünnetin öğrettiği şekilde inanan ve yaşayan grup demektir. Mezhepler çoktur ama önemli olan bunlar arsaındaki hakk’ı ve doğruyu bulmak ve tabii olmaktır. Resulullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor:

‘’Ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacak; birisi hariç diğer hepsi cehennem’de olacak.’’








Oradakiler: ‘’O kurtulacak grup hangisidir Ya Resulallah’’ diye sordular, Efendimiz (s.a.v):

‘’Benim ve ashabımın yolunda olanlar.’’ buyurdu. (Tirmizi, iman 18)

Bu kurtulan fırkaya ‘’Fırka-i Naciye’’ denir. Bu fırkanın diğer bir ismi bizlerinde bildiği üzere meşhur ismi ile Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’’ fırkasıdır. Bütün Hakk mezhepler ve terbiye yolları bu gruba girer yani iki tane itikatta mezhebimiz ve dört tane de amelde ki mezheplerimiz bunun başı ve bağlandığı yer Ehli Sünnet vel Cemaattir. Hepsi temelde Kur’an-ı Kerim ve Sünneti Seniyye’ye bağlandığı için bir ağacın dalları sayılırlar.Kök aynıdır, ve hepsi de birbirini destekler ve tamamlarlar.Onun için Ehl-i Sünnet dairesini hiçbir kimse sadece bir mezhebin ve bir meşrebin ve sadece bir fikrin yolu olarak gösteremez, aynı şekilde bunların dışına da çıkamaz.

Bütün mezheplerin amacı ve çabaları Allah Teala’nın ve Resülünün (s.a.v) muradını anlamak  anlatmak ve yaşamaktır.

Şimdi gelelim konumuzun içeriğine genelde itikad kitaplarında mezhepler sayılırken önce ‘Selefiyye’ mezhebi zikrediliyor. SELEF ne demektir ; Önce gelenler, önceki nesil, geçmiş büyükler demektir.Hz Peygambere (s.a.v) en güzel şekilde uyan ilk nesle islamın nurunu büyük bir teslimiyetle taşıyan Sahabe-i Kiram efendilerimizin mezhebine selefiyye mezhebi denir.Ve onlara da Selefi salihin denir.

Evet Kıymetli Okurlar…Bu husuta herkes hemfikirdir ama gelelim bu mezhebe tabii olmak hususuna;

Selef akidesi itikadi mezheplerin ortaya çıkmasından önceki Müslümanların akidesidir.Yani bahsettiğimiz gibi Ashabı kiramın ve tabiun neslinin akidesidir.

Bu mezhebin temel anlayışı, ayet ve hadislerin verdiği haberleri hiç akılla yorumlamadan, olduğu gibi kabul etmektir.Şöyle söylemek biraz daha açıklayıcı olabilir,İtikad konularında aklın kullanılması hususunda Mutezile mezhebinin tam tersidir.Mutezile mezhebi aklı birinci sıraya koymakla beraber akıl ile naklin çeliştiği durumlarda aklı kullanarak tevil yoluna giderler. Kuran’da geçen ‘‘Allah’ın eli’’ gibi ifadeler çoğu sünni müfessirciler tarafından ‘’Allah’ın kudreti’’ şeklinde anlaşılır.Elmamlılı hamdi yazır ise yine aynı şekilde bu ayete meal olarak ‘’Allah’ın kudreti’’ olarak meal vermiştir.

Ama Selefi anlayışında bu gibi ifadeler daha da zahiri boyutta ele alınır ve akli bir şekilde tevil edilmez. Selefiler;bu gibi müteşabih ayetleri, Allah’ın bir eli olduğu ayette belirtilmiştir;Buna göre Allah’ın bir eli vardır; fakat bu elin keyfiyeti (nasıllığı) nedir, bilemeyiz, bunu Allah’a havale ederiz.’’ Şeklinde cevaplandır ve hiçbir şekilde tevile gitmezler.Bu bir misaldir sadece bir tanesi. Ama zamanımızdaki selefiler hiçbir şekilde salihin olamazlar çünkü sahabeler döneminde kalmıştır selefiklik ta ki itikadda Maturidiyye ve Eşariyye mezhepleri çıkana kadar.Diyelim ki bir Müslüman ben selefiyim diyor Allah ve resülünün yolunda giden sahabelerin tutunduğu yoldan gidiyorum diyerekten kendisini galeyana getiriyor.Peki sonuç nedir nasıl bir Müslümanlık yaşıyor bu kimse ? Selefilik itikatta olan bir mezheptir peki senin Amelde ki mezhebin nedir? Neye göre namazını kılıyorsun vs ibadetlerin neye göre? İşte bunlara bir cevap bulması lazım.Son olarak biraz daha açıklık getirelim; Hanbeli mezhebi genelde itikatta selefin görüşünü benimsemişlerdir., ama zamanımızdaki selefiler hanbeli mezhebini ne kadar biliyorlar o meçhul işte.Dinimiz kolaylık dinidir kimsenin bu güzel dinimizi değiştirme ve zorlaştırma gibi bir lüksü yoktur olamazda ve bu yolda olanlar gelin hakk mezheplere çünkü zamanızda vehhabilik anlayışında olanlarda selefi adı altında ilerlemekteler.Bu güzel vatanımızı nasıl ki kendisi kürtlükle alakası olmadığı halde vs kürt adı altında kirleten kimseler varsa onlarda dinimizi hedef almaktalar.

Allah cc bizleri Dini Mübin de sabit kılsın Hakk’ı Hakk olarak, Batılı da batıl olarak göstersin inşallah…

                                                                                                                                                         Selam ve Dua ile



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.