AĞIRDIR KALEMİN YÜKÜ KİMİ MÜREKKEP SANIR AĞIRDIR SÖZÜN HÜKMÜ KİMİSİ LAF SANIR

İnsan yaradılış gayesi ve kendisine bahşedilen vasfıyla diğer canlılardan ayrılır ve Eşref-i Mahlukat sıfatıyla adlandırılır. Kendine bahşedilen en önemli vasfı akıl sahibi olması ve düşüncelerini aktarabilmesidir.   Evet, çeşitli materyaller kullanarak iletişime geçen biz insanoğlunun, günümüz dünyasında sosyalleşmeyi zirvede yaşadığı açık bir gerçektir. Sosyalleşmek derken, günümüz dünyasının sosyalleşme kavramından bahsediyorum. Nedir bu sosyalleşme; öncelikle her […]

Yayınlama: 27.06.2016
14.815
A+
A-

İnsan yaradılış gayesi ve kendisine bahşedilen vasfıyla diğer canlılardan ayrılır ve Eşref-i Mahlukat sıfatıyla adlandırılır. Kendine bahşedilen en önemli vasfı akıl sahibi olması ve düşüncelerini aktarabilmesidir.

 

Evet, çeşitli materyaller kullanarak iletişime geçen biz insanoğlunun, günümüz dünyasında sosyalleşmeyi zirvede yaşadığı açık bir gerçektir. Sosyalleşmek derken, günümüz dünyasının sosyalleşme kavramından bahsediyorum. Nedir bu sosyalleşme; öncelikle her konuda ve her alanda konuşma hakkını kendinde bularak, söylemlerindeki  “Bilmişlik” tavrı ile gerek övmenin, gerekse de yermenin dozunu hat safhada kullanmasıdır. İnsanın bir konu hakkında fikri olabilir ama bunu ifade ederken üslup gerekir. Bunun örnekleri hayli fazlaca;  iki siyasi ya da iki meslektaş vb şahsiyetler bir konu hakkında sözlü ya da yazılı tartışma içindeler, öte taraftan bir bakıyorsunuz yazılı ve görsel basının yanında yeni fit trendimiz sosyal medyada da fırtınalar kopuyor, herkes konuya hakim vaziyette herkes her şeyi biliyor ve olay bir futbol müsabakasındaki taraftar atışmasına dönüşüyor.








 

Aslında Herkes kendi makamından konuşur.

 

Kişilerin edindiği tecrübe ya da makamı, o kişinin bilir kişi olduğunun göstergesidir. Konusu hakkında söz söyleme hakkı mesleki yeterliliği, tecrübesi ve birikimi olan kişilerce olmalıdır.

 

Buna istinaden iki siyasi yada meslektaş bir konu hakkında itilafta ise bunun maksadı doğru olanı, iyi olanı ortaya çıkartmaktır. Gayret ve söylemlerde bunu gerektirir ya da biz buna inanıyoruz.

 

Söylemlerimiz ve üslubumuz çok önemlidir. Sarf ettiğimiz her cümlenin, her kelimenin bir karşılığı muhakkak vardır. İnsan dilinin altında gizlidir. Neye nasıl baktığını ve kim olduğunu üslubu ile ortaya koyar.

 

Bir sohbette imam efendi şöyle buyurdu, “İnsan bir söz söylerde unutur ama Allah (CC) o söz vesilesi ile ona merhamet ya da azap eder”… Bu günlerde konuyla alakalı o kadar çok gündemi meşgul eden üslupsuzca söylemler var ki, bizde bu anlamda asıl olması gereken üslup ve davranışımızı kısaca hatırlatmak istedik.



Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.