KAÇAK SİGARA KURŞUNLA ALINIR!

Kaçak sigara bu vatana doğrultulmuş silahların kurşunudur…   Ne zamandır yazmak isteğim bir konuydu. Bu günlerde nasip oldu. Son yıllarda artan kaçakçılık faaliyetleri arasında ilk sıralara yerleşen kaçak sigara, adeta rekora gidiyor. Kaçak sigaranın gelirinin illegal yapıların ve terör örgütlerinin en büyük gelir kaynaklarından olduğunu, 2011 yılında o dönemin maliye bakanı Mehmet Şimşek açıkça dile […]

Yayınlama: 13.01.2017
12.360
A+
A-

Kaçak sigara bu vatana doğrultulmuş silahların kurşunudur…

 

Ne zamandır yazmak isteğim bir konuydu. Bu günlerde nasip oldu. Son yıllarda artan kaçakçılık faaliyetleri arasında ilk sıralara yerleşen kaçak sigara, adeta rekora gidiyor. Kaçak sigaranın gelirinin illegal yapıların ve terör örgütlerinin en büyük gelir kaynaklarından olduğunu, 2011 yılında o dönemin maliye bakanı Mehmet Şimşek açıkça dile getirmişti. Şimşek açıklamasında; “Eylem planı terör örgütünün finansman kaynağının kurutulması ve terörle mücadelenin bir parçası olarak görmek gerekir” demişti. Şimşek, vatandaştan da hem sağlık hem de terör örgütüne destek vermemek için kaçak sigara içmemelerini istedi. O zamanlar hatta bir gazete şöyle bir başlık atmıştı ; ‘Kaçak sigara içmeyin, parası teröre gidiyor’








 

Emniyet Genel Müdürlüğünün kaçak sigara ile ilgili raporlarında yer alan verilere göre 2010 yılından bu yana kaçak sigara satışında büyük artış sağlandığı görülmektedir. 2009 yılında yakalanan kaçak sigara miktarı 10 milyon paket iken, 2011 yılının ilk 9 ayında 50 milyon pakete ulaşmıştır. Bir araştırma şirketinin 2015 yılında yüzde 11.7’ye geriletilen kaçak sigara oranı, 2015’in son çeyreğinde  yüzde 13.3’e yükseldiğini ifade etmiş. Bu araştırmaya göre ülkemizde toplam kaçak sigara sayısı 143 milyon 239 bin 425 paket olarak gösterildi. Kaçak sigaraların en çok yakalandığı iller ise Şanlıurfa (10 milyon 303 bin 903 paket), Van (9 milyon 956 bin 384 paket), Adana (9 milyon 120 bin 276), İstanbul (7 milyon 896 bin 513 paket) olarak öne çıkıyor. Türkiye’de kaçak sigara piyasasında en çok rastlanan markalar başında Bulgartabac firmasının ürettiği Prestige marka sigaranın oluşturduğu, ayrıca bu firmanın ürettiği MM, Victory, Eva markalarına da kaçak piyasasında sıkça rastlanmaktadır. 2016 yılı için herhangi bir açıklama yada araştırma şirketlerinin ortaya koyduğu bir rapor olmadığı için sizlerle paylaşamıyorum ama görünen köy de pek kılavuz istemiyor. Sigara fiyatlarındaki artışla birlikte günlük hayatımızda kaçak sigaradan kaçmayan bir çok kişi ile karşılaşabiliyoruz!

 

İlçemiz bu konuda tutucu olmasına rağmen yinede 2015 yılında yapılan  operasyonlarda habere konu olan 51500 paket civarında kaçak sigara ele geçirilirken, 2016 yılında bu oran düşerek 31500 paket civarında kaçak sigara ele geçirilmiştir. Kaçak sigaranın kullanımı ve satışının engellenmesi için vatandaşlarımıza da büyük görev düşüyor. Emniyet güçlerimiz ise konu ile ilgili operasyonlar düzenleyerek, bu suçun önüne geçmek için elinden geleni yapıyor. Bu bağlamda İnegöl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerine teşekkür ediyorum.

 

Bu arada Bulgar sigarası diye sanki memleketin öz tütünü gibi bahseden vatandaşlara sesleniyorum; onlar Bulgaristan da ki Bulgartabac şirketine aittir ve kaçak sigaradır. Boşuna kendinizi avutmayın, bu sigaralara verilen her kuruş Mehmetçiğe, vatana, bayrağa ve bu aziz millete sıkılan bir kurşundur. 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra yapılan FETÖ/PYD operasyonlarında bile  kaçak sigaralara rastlandı. Yani demek istediğim ne kadar terör örgütü varsa, kaçak sigarayı kendilerine ticari kaynak edinmiş durumdalar.

 

Bize düşen farkındalık oluşturmak ve bunu anlatmaktır.

 

KAÇAK SİGARA ALMA, ALDIRMA, SATMA, SATTIRMA…!!!



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.