Dünyanın tedavide bel bağladığı ilaç koronavirüse (COVID-19) yenildi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi için kullanılmak üzere yapılan testlerde en iyi içeriğe sahip olduğu tahmin edilen “Remdesivir” isimli ilaca yapılan ilk tam denemenin sonuçları yayımlandı. Sonuçlar, Remdesivir’in Kovid-19 tedavisinde etkili olmadığını ortaya koydu.

Yayınlama: 24.04.2020
1.562
A+
A-

Klinik testlerde Kovid-19 gibi koronavirüs ailesinden olan SARS ve MERS’e karşı büyük başarı elde eden ve en son Ebola’nın tedavisinde de kullanılan Remdesivir’in deneme sonuçları açıklandı.

KOVID-19’A KARŞI BAŞARISIZ OLDU

Uluslararası basında yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın da “umut verici” olarak nitelendirdiği ve dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi ihtimali nedeniyle stokları tükenen Remdesivir ilacı, yapılan tam denemelerde başarıya ulaşamadı.








İLAÇ KULLANILMAYAN HASTALARDA ÖLÜM ORANI DAHA DÜŞÜK KALDI

237 hastanın bazılarına Remdesivir verildi, bazılarına verilmedi. İlacın herhangi bir işe yaramamasının yanı sıra yan etkiler nedeniyle deneme erken durduruldu. 158 hasta Remdesivir ile tedavi edilmeye çalışılırken 79 kişi de plasebo (hastalığa karşı hiçbir etki gösterememek) etkisinde kaldı. İki grup arasında tedavi sürecinde hiçbir değişiklik görülmedi. Remdesivir alanların yüzde 14’ü, almayanların yüzde 13’ü hayatını kaybetti.

DSÖ “REMDESİVİR BAŞARISIZ OLDU” BELGESİNİ YANLIŞLIKLA YAYINLADI

Yapılan çalışmanın başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu bilgiyi klinik araştırmalar veri tabanında yayınladığı ancak daha sonra kaldırdığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Tarik Jasarevic ise bu bilginin kazayla çok erken yüklendiğini söyledi. Jasarevic, “DSÖ uzmanları tarafından hazırlanan taslak bir belge yanlışlıkla yüklendi ve daha sonra kaldırıldı. Belge şu an geniş bir kontrolden geçiyor ve son halinin hazır olmasını bekliyoruz” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.