İngilizler tüm dünyaya duyurdu: Putin, Suriye’de 72 saattir bunu yapıyor

İngiltere’de yayınlanan Guardian gazetesi, İdlib’deki son gelişmelere ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Gazete, Rusya’nın son 72 saattir Suriye’nin çıkarlarını savunmakta isteksiz davrandığını yazarak 5 Mart’taki görüşmeden bir anlaşma çıkacağını ileri sürdü.

Yayınlama: 02.03.2020
3.033
A+
A-

İngiltere’de yayınlanan Guardian gazetesi, Rusya’nın “son 72 saattir Suriye’nin çıkarlarını savunmakta isteksiz davrandığını” diplomatların da bu tavrı, “Ankara’yı daha da öfkelendirmekten kaçınmak ve aynı zamanda rejimi kontrol altında tutmakla açıkladığını” ifade ediyor.

Gazete, “Türk hükümetinin 2 binden fazla Esed yanlısı savaşçıyı öldürdüğünü iddia ettiğini, ancak gözlemcilerin bu sayının 150 civarında olduğunu tahmin ettiğini” vurguluyor.

Guardian, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılması planlanan görüşmeyi de “bağlayıcı bir anlaşmanın ufukta olduğuna dair bir gösterge” diye yorumluyor ve habere şu satırlarla son veriliyor;








“Böyle bir uzlaşma, merkezi hükümetin tamamen kontrolü dışındaki son yer olan İdlib’deki gerilimin azaltılmasında çok işe yarar. Ancak sonrası için daha geniş bir uluslararası uzlaşma gerekiyor. Suriye ve özellikle İdlib yıkıcı bir savaşla yele bir oldu ve sivillerin üzerindeki etkisi yakın tarihteki tüm diğer çatışmalara kıyasla daha çok oldu.”

Rejime ivme kaybettirildi

Gazetenin dünya haberleri sayfasındaki “Türkiye İdlib’deki saldırılarını tırmandırırken, iki Suriye uçağı düşürüldü” başlıklı haberinde, “Türkiye’nin Suriye birlikleri ve müttefiklerine yönelik geniş saldırısını tırmandırdığını ve iki uçakla birlikte, aralarında tanklar ve radar sistemlerinin de bulunduğu onlarca zırhlı aracı yok ederek, rejimin İdlib bölgesindeki hücumlarına ivme kaybettirdiğini” yazıyor.

Gazetenin Ortadoğu Muhabiri Martin Chulov’un imzasını taşıyan haberde, Türk F-16’larının iki uçağı birden vurduğunu söyledi.

‘Suriye hükümetinin iddiası boşa çıktı’

Guardian, iki uçağın düşürülmesinin, Suriye hükümetinin ülkenin kuzeyindeki hava sahasını savunacağı iddiasını boşa çıkarttığını söylüyor ve şöyle devam ediyor;

“Son dört yıldır bu rolü Rusya devralmıştı ve Ankara son üç gündür Rus güçleriden kaçındı. Bunun yerine Türk İHA’ları ve topçuları Suriye mevzilerini yerle bir etti. En az 106 asker öldürüldü. Öldürülenlerin arasında Lübnan Hizbullah’ının 14 üyesi ve İran tarafından İdib’e gönderilen Afgan ve Pakistanlı Şiiler de vardı.”

 

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.