İnegöllü mucidin projesi ilk 100’de

İnegöl’de hayata geçirdiği ‘USB ile çalışan araç’ projesi ile gündeme gelen İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Ubeyd Aytekin’in prototip geliştirerek hazırladığı yeni projesi, Uluslararası proje yarışmasında ilk 100’e kaldı. Mucit öğrenci, yarışma finaline katılmadan önce Okul Müdürü Mahmut Alpir ile birlikte Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı ziyaret etti.

Yayınlama: 12.05.2016
824
A+
A-

İnegöl İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Ubeyd Aytekin, kısa bir süre önce kendi çabaları ve öğretmenlerinin desteği ile hayata geçirdiği USB ile çalışan elektrikli otomobil ile gündeme gelmişti. Teknik bir okulda eğitim görmemesine rağmen elde ettiği başarılı sonuçla dikkat çeken mucit öğrenci, daha sonra İnegöl Belediyesi’nin de desteği ile okulda oluşturulan atölyede çalışmalarını sürdürerek araç prototipini geliştirmeyi başardı. Yaptığı çalışmayla USB ile çalışan elektrikli aracın kilometre ömrünü uzatarak daha fazla ilerlemesini sağlayan Muhammed Ubeyd Aytekin, İstanbul Çekmeköy Belediyesi’nin Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar adına düzenlediği proje yarışmasına katıldı. İnegöllü mucit öğrencinin projesi yerli ve yabancı projeler arasında ilk 100’e kalmayı başardı.

 

20 Mayıs Cuma günü İstanbul’da yapılacak proje yarışmasının finalleri için hazırlıklarını sürdüren Muhammed Ubeyd Aytekin, İstanbul yolculuğu öncesi İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Alpir ile birlikte Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı makamında ziyaret etti.






 

PROJE İLK 100’E KALDI

Ziyarette Muhammed Ubeyd Aytekin’in projesi ve yarışma hakkında bilgi veren İnegöl Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Alpir, “Öğrencimiz Muhammed Ubeyd Aytekin’in daha önce İnegöl’de geliştirmiş olduğu USB ile çalışan araç prototipinin üzerinde öğrencimiz yeni bir proje geliştirdi. Bu projenin amacı, elektrikli araçların kilometre ömrünü uzatmak. Daha fazla kilometre yapmalarını sağlamak amacıyla bir proje geliştirdi. Biz okulda kendisine bir atölye tahsis ettik. O atölyede Başkanımızın verdiği destekle aldığı araç ve gereçlerle öğrencimiz projesini geliştirdi. İstanbul Çekmeköy Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Nobel ödüllü bilim adamımız Prof. Dr. Aziz Sancar adına düzenlenen proje yarışmasına katıldı. Orada ilk 100’e kalarak final için davet edildik” dedi.

 

100 PROJEDEN 15’İ YURTDIŞINDAN GELECEK

Yapılan yarışmanın uluslararası bir yarışma olduğuna dikkat çeken okul müdürü Alpir, “100 projeden 85’i Türkiye’den ve 15’i ise yurt dışından gelen projeler. Önümüzdeki hafta Cuma günü projenin sunumu için öğrencimizle birlikte İstanbul’da olacağız. Bunu paylaşmak ve Başkanımıza desteklerinden dolayı teşekkür etmek için kendisini ziyaret etmek istedik. Öğrencimize proje sunumunda başarılar diliyorum. İnşallah oradan güzel haberlerle geleceğiz” diye konuştu.

 

TEK İMAM HATİPLİ

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, Muhammed Ubeyd Aytekin’in katıldığı yarışmada ilk 100’e kalmayı başaran tek İmam Hatip öğrencisi olduğunu ifade ederek, “Hepinizin bildiği gibi aslında Ubeyd bir teknik okul okumamasına rağmen, İmam Hatip Lisesi öğrencisi olmasına rağmen güzel bir projeye, bir icada imza attı. Tamamen elektrikle çalışan bir araç projesini yaptı. Şimdi bu sistemle alakalı da projesini Prof. Dr. Aziz Sancar adına düzenlenen proje yarışmasına sundu ve projesi ilk 100’e kaldı” dedi.

 

İMAM HATİPLER SADECE İLAHİYATÇI YETİŞTİRMİYOR

İnegöl’den böyle bir başarının çıkmış olmasını anlamlı ve özel bulduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “O yönüyle de hem kendisini, hem müdürümüzü hem de öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Teknik bir okul olmamasına rağmen İmam Hatip’ten böyle bir proje çıkıyor olması da çok anlamlı. İmam Hatip Liseleri sadece ilahiyatçı yetiştiren değil, aynı zamanda farklı okullara da öğrenci verebilme yeteneğine sahip okullar olduğunu burada bir kez daha görmüş olduk. İnşallah güzel bir derece yapar ve ulusal çapta ses getirecek bir sonuca da imza atarsa bundan hepimiz ziyadesi ile memnun oluruz. O zaman kendisini özel olarak ödüllendireceğimizi de buradan bir kez daha ifade etmek istiyor, kendisine başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Başkan Aktaş, 20 Mayıs Cuma günü proje sunumu için İstanbul’a gidecek olan Muhammed Ubeyd Aytekin ve okul müdürü Mahmut Alpir’in gidiş gelişleriyle ve projenin nakliyesi ile alakalı da kendilerine yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.

 

HABER: Uğur KESEN



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş