Suriyeli öğrenciler uyum sağladılar

Ülkelerinde yaşanan savaştan kaçarak Türkiye’nin çeşitli illerine ve ilçelerine olduğu gibi İnegöl’e göç eden Suriyeli mültecilerin çocukların eğitim öğretim başarıları açıklandı. Kısa sürede öğrendikleri Türkçe ile İnegöl’e uyum sağlayan Suriyeli öğrenciler, eğitimlerini aksatmadılar.

Yayınlama: 09.07.2015
877
A+
A-

Suriyeli çocukların başarıları hakkında açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Suriye’den ülkemize gelen Suriyeli misafirlerimizin çocukları okullarımızda eğitim alıyor. 439 Suriyeli öğrencimizi çeşitli okullar da eğitim görüyor. Suriyeli öğrenciler de ikamet ettikleri mevkiler de hangi okullar varsa, bölgesine göre okullarda eğitim görmektedirler. Bu yıl içerisinde sayıları arttı sonra yeniden azaldı. Tabi bunun sebebi de Suriyelilerin kalıcılıkları olmadığı için zaman zaman farklı illere veya kendi ülkelerine geri dönüyorlar.” Dedi.

 

439 ÖĞRENCİ OKULA KAZANDIRILDI








439 öğrencinin 35’inin ana okulu, 310’unun ilk okul, 75’inin orta okul, 19’unun ise liseler de eğitim aldığını aktaran Bilican, “İlk okul çağındakilerin sayısı oldukça yüksek. Lise çağına gelmiş olan öğrencilerin azlığı ise, geçim ihtiyaçlarını çalışarak karşılamak istediklerinden kaynaklanıyor. Tabi eğitim gören öğrencilerin sayısı az. Aslında ilçemiz de daha fazla öğrenci çağında olan Suriyeliler var. Yaptığımız çalışmalarla ancak 439’unu okullara kazandırabildik.” Diye konuştu.

 

BAŞARILILAR

Başarı durumlarından bahseden Bilican, “439 öğrenciden 4’ü ders başarısızlığından sınıf tekrarına kalmış. 43’ü devamsızlık nedeniyle sınıfta kalmış. Kalma oranına baktığımız da 5’i lise, 38’i de ilk ve ortaokuldan. Ciddi anlam da başarısızlık yok aksine başarılılar.” şeklinde konuştu.

 

İNEGÖL’E UYUM SAĞLADILAR

Özellikle ilk ve ortaokul öğrencilerinin dil problemini kısa sürede çözdüğünün altını çizen Müdür Bilican, “Sınıflara çok çabuk adapte oldular. Hatta gidip bakın konuştuğunuz da kimin nereden geldiğini anlamazsınız. Hepsi Türk gibi Türkçe bilir seviyeye geldi. Bizim hedefimiz aslında ilköğretim çağındaki bütün Suriyeli çocukların hepsini okula kazandırmak ama kimseyi zorla getiremiyoruz. Önümüzdeki yıl öğrenci sayısını artacağını düşünüyoruz. Temenni ediyoruz ki; Suriye’de yaşanan savaş bitsin. İnşallah zulümler savaşlar biter de insanlar da bu sıkıntılardan kurtulmuş olurlar. Buraya mecburiyetten gelen insanlar var. Biz büyük bir millet olarak tarihimize, örfümüze, adetimize, inançlarımıza yakışır bir vaziyette bize sığınana kol kanat açtık, bundan sonra da açacağız.” İfadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.