Çiftçilere eğitim paneli

İnegöl Ziraat Odası, çiftçilere yönelik ‘Tarımsal üretim’ konulu panel düzenledi.

Yayınlama: 12.06.2015
1.006
A+
A-

Dün saat 11.00’de Şenol düğün salonunda düzenlenen Panele Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile çiftçiler katıldı. Panele konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu ‘Tarımsal pazarlamanın önemi’, Bitki Besleme Uzmanı İlyas Çaylı ‘Bitki beslemenin önemi’, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı ‘Tarım sigortasının önemi’ konusunda bilgiler verdiler.

 

EĞİTİM ALANLARINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR






Panel öncesi bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Ziraat Odamızın Eğitime Katkı Toplantısı’na hoş geldiniz. Bizim en büyük sorunumuzu aslında bu salon gösteriyor. Konuşmaya gelin herkes konuşur ama bu gibi toplantılara insanlar ne denir bilmem katılmazlar. Yazın zaten danışmanlarımız ile sahadayız. Kışın da köylerimize gidiyoruz, hep aynı görüntü. Bizlerin en büyük eksiğinin bu olduğunu düşünüyorum.  Ne kadar az olursun olsun, bireylere bir şey kazandırırsak bizim için kardır. Bizler göreve geldiğimizden bu yana yaklaşık 8 sene oldu. 8 Senedir en büyük hedefimiz; çiftçileri eğitmek ve bilgilendirmek oldu. Zaman zaman İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile yapmış olduğumuz toplantılarda da her aynı görüntüler ile karşılaşıyoruz. Burada muhtarlarımıza ve delegelerimize çok büyük görevler düşüyor. Lütfen çiftçilerimizi bu tür eğitim veren toplantılara katılımlarını sağlayalım. Biliyorsunuz dibimizde bir tarım fuarı var. Bunun yanı sıra, yine biz çiftçilerimizin ufkunu açmak için, bazı yeniliklerle tanışması için, Ankara Fuarı’na Konya Fuarı’na götürüyoruz. Yetmedi yine İnegöl’ümüzden Belediyemiz ile bundan 5 ay önce İnegöl Tarım Ürünleri Tanıtımı adı altında tanıtmaya başladığımız fuar ve aynı zaman makine ekipman ve yeniliklerle tanıştırıyoruz. Biliyorsunuz Tarım Danışmanlığı ile ilgili bir kanun çıktı. Biz yine burada da taşın altına elimizi soktuk. O günden bu güne 4 tane tarım danışmanı çalıştırıyoruz bünyemizde. Bunları çalıştırmak o kadar da kolay değil bildiğiniz gibi. Bunlar sahadalar riski var ama biz her türlü şeye katlandık. Tarım danışmanlarımızı saha sürmek sureti ile çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. Yazın sahada, kışın da köylerimizde sinevizyon gösterimi ile bilgilendiriyoruz. Burada muhtarlarımız, delegelerimiz, çiftçilerimiz var. Kendilerinden bize hangi yönden bir talep gelirse, mutlak suretle yanlarında olacağız. Zaman zaman Halk Eğitim Müdürlüğümüzle beraber çalışmalarımız oluyor yine çiftçilerimizin eğitim alanlarında.” dedi.

 

 BUNU HÜKÜMETLER YAPAR

“Tarımsal pazarlamanın önemi” konusunda bilgi veren Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu ‘Biz tarımdan politikayı çekebilirsek, tarım kendine gelecek zaten. Türkiye’de üretim planı yok. Bu çok büyük bir sorun. Pazarlama dediğimizde başta en büyük sorun bu geliyor ama bunu bireysel olarak çiftçilerin yapacağı bir şey değil. Bunu çiftçiler yapamazlar zaten. Bunu hükümetler yapar. Avrupa Birliği bu sorunu çözmüş. Hiç kimse yıldan yıla fiyatlar ne olacak bilmiyor. Kimse önünü göremiyor. Bodoslama dalıyoruz üretime, çünkü başka şansımız yok. Bir yıl önce patates fiyatları yerlerde, bir yıl sonra tavanda. Yani bundan kurtulmanın yolu bireysel olarak sizde değil. Bunu hükümetler yapar. Ama bunu gerçekten tarımı düşünerek, politikadan arındırılmış, oy kaygısı olmadan, ya ben bu ülkemin tarımını nasıl kalkındırırım diye yapar. Ve bu şekilde tarımsal pazarlamada, örgütlemede dünya kadar sorunumuz çözülür. KDV sorunu çözülür, şu sorunu çözülür, bu sorunu çözülür, mazot çözülür, destekler çözülür, her şey çözülür. Ama tekrar söylüyorum bunu siz yapamazsınız. O yüzden ben buradaki konuşmamı bunlara ayırmadım. Bunlar çok önemli sorunlar ama hükümetler yapacak. Burada Ziraat Odalarına çok büyük görevler düşüyor. Bu konuda da çok içtenlikle mücadele ediyorlar. Yakından da takip ediyoruz görüyoruz. Onlar orada mücadele edecekler ama siz kendinizi pazarlama açısından, pazar olarak kurtarmayı, kovalamayı, kendi geleceğinizi, kendi çocuklarınızı kurtarmanın bir yolunu bulmak zorundasınız. Ben bugün ki sunumumda buna odaklanacağım. Oturup klasik bu sorunlar hangi şekilde çözülebilir demeyeceğim. Çünkü yıllarca çözülmüyor. Bütün sunumlarımda çiftçi arkadaşlar geliyor diyorlar ki söylesene buğdaya destek versinler. Biz söylesek budaya destek mi verirler? Destek verseler ne olacak. Yani bizim problemimiz budağa destek vermek kadar kolay bir problem değil. Yani bütün ürünlere destek verseler sorunumuz çözülecek mi? Bizim sorunumuz şuna benziyor; siz evde pişirdiğiniz bir tencere pilavla kızınız düğününü yapmaya çalışıyorsunuz.” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş