İnegölün Örtü Altı Hazinesi

İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, ilçede şu anda 80 dönümlük alanda yapılan seracılığı önümüzdeki 5 yılda 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Yayınlama: 30.01.2018
1.347
A+
A-

Örtü altının tarımda üretimi kesintisiz 365 güne çıkardığını ifade eden Ekren, İnegöl’de örtü altı yetiştiriciliğinin Cerrah, Edebey ve Çeltikçi mahallelerinde daha fazla yapıldığını belirttti. Ekren, “Cerrah ve Edebey civarında yoğun olarak seracılık yapılmakta. Bunların haricinde Kurşunlu, Kayapınar, Kıran gibi yerlerde de seralar mevcut. Özellikle yaz sezonunda domates ve salatalık daha yoğun olarak yetiştirilmekte. Kışın da marul, yeşil soğan gibi farklı yeşillikler yetiştirilmekte. İnegöl’deki seralar genellikle alçak tünel soğuk sera tipindedir” dedi.

Tarım sektörünün üstü açık bir sanayi olduğunu ifade eden İbrahim Ekren, “O yüzden riskler her zaman yüksektir. Meyvecilik sektörü İnegöl’de ağırlıklı olduğu için bunu daha fazla görüyoruz. Ama örtü altı işin içine girdiği zaman dış iklim şartlarından etkilenme oranı daha zayıf olduğu için ürün yetiştirme ihtimali daha yüksek. O yüzden çiftçilerimiz birim alandan daha fazla verim ve gelir elde edebiliyorlar” diye konuştu.

“Seracılığı destekliyoruz”








Genç çiftçi desteklemelerinden bugüne kadar 17 kişiye hibe desteği verdiklerini belirten Ekren, “Bu işi İnegöl’ümüzde daha fazla geliştirme açısından farklı çalışmalar ve girişimlerin içerisinde yer alıyoruz. 2016 yılında 10 kişiye birer dönümlük, 2017 yılında da 7 kişiye birer dönümlük sera tesis ettik. Bu şekilde seracılığı arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. İnşallah 2018 yılında verebildiğimiz kadar desteği vermeye çalışacağız. Normal yüzde 50 hibeli yüksek tünel seralar da kurulabiliyor. Vatandaşlarımız bu tarz hibe projeleriyle de müracaat edebilirler” diye konuştu.

İnegöl’de 80 dönümlük alanda seracılık yapıldığını ifade eden Ekren, “Biz bu işi daha büyük alanlara hitap edecek şekilde yaygınlaştırmak istiyoruz. Onun için çalışmalar yürütüyoruz. Peyderpey her yıl çiftçilerimize bu konuda bilgilendirmeler de yaparak, teşvik etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süre zarfında İnegöl’de bu işi en azından 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.