İTSO’DA İLÇE TARIMI İÇİN DEV ADIM Rekolte kaybına bilimsel çözüm aranıyor

Tarım ürünlerinde son yıllarda yaşanan rekolte kayıpları, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nı (İTSO) ilçede ürün planlaması yapılması için harekete geçirdi.

Yayınlama: 24.07.2015
918
A+
A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi (U.Ü) Ziraat Fakültesi ve İnegöl Ziraat Odası’na başvuran İTSO, bu kurumlardan ilçenin değişen iklim koşullarına göre uygun olan ürünlerin belirlenmesi için ortak çalışma başlatılması talebinde bulunuldu. Başlatılacak çalışmalara, İnegöl Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nden de destek istenecek.

 

Metin Anıl, bu yıl daha fazla yaşanan rekolte kaybı nedeniyle tarım, hayvancılık ve ormancılık iş kollarında faaliyet gösteren İTSO 1. Meslek Komitesi’nin Yönetim Kurulu’na başvurduğunu söyledi. Anıl, bu başvuruda son yıllarda İnegöl’de yetiştirilen tarım ürünlerinde önemli rekolte kayıpları yaşandığının vurgulandığını söyledi. Başkan Anıl, komitelerinin rekolte kayıplarının İnegöl tarım havzasında son yıllarda değişen iklimden kaynaklandığının vurgulandığını belirterek, “Komitemiz İnegöl çevresinde sulama amaçlı baraj göllerinin ve küresel ısınmanın bu iklim değişikliğine yol açtığı kanısındalar. Bizde Tarım Bakanlığı, Ziraat Fakültesi ve Ziraat Odası’na başvurarak bu konuda bir çalışma başlatılmasını ve bölgemizde değişen iklim koşullarına en uygun tarım ürünlerinin belirlenmesini istedik” dedi.








 

BİNLERCE KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Metin Anıl, İnegöl’de tarım, hayvancılık ve ormancılık iş kollarında faaliyet gösteren 134 üyeleri olduğunu ve bu üyelerin 56’sın kooperatif olması nedeniyle, rekolte ve buna bağlı ürün kalitesi kayıplarından binlerce kişinin zarar gördüğünü vurguladı. Anıl, her geçen yıl artan kayıplara köklü çözüm bulmak için ilgili kurumlarla ortak çalışma başlatmaya karar verdiklerini de söyledi.

 

YEREL YÖNETİMLERİN DESTEĞİ DE İSTENECEK

Başlatılacak çalışmalara Büyükşehir Kanunu’ndaki değişiklik sonrasında kırsal kesimede hizmet vermeye başlayan İnegöl Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nden de destek isteyeceklerini belirten Metin Anıl, “Batı ülkelerinde tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri yapılırken iklim koşullarına göre ürün planlaması yapılıyor” dedi. Tarımda verim artışı sağlamak için bilimsel yöntemlerden yararlanmak gerektiğinin altını çizen Başkan Anıl, “İTSO olarak bu çalışmalara maddi ve manevi destek vermek ve koordinasyonu sağlamak amacındayız” diye konuştu. Süreci başlatmak için başvuru yaptıkları kurumları ziyaret edeceklerini ifade eden Metin Anıl, bu konuya büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.