Kimya Sektörünün İthalatı 43 Milyar, İhracatı 14 Milyar Dolar

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, 2016 yılında 14 milyar dolar ihracat, 43 milyar dolar ithalat yapılan kimya sektöründe 300 bin kişinin çalıştığını söyledi.

Yayınlama: 25.10.2017
1.319
A+
A-

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, ‘Kimya Sektöründe İnovasyon, Ar-Ge ve Üniversite-Sanayi İş Birliği Konferansı’ tertipledi. Konferansa Fakülte Dekanı Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Haluk Türkdemir ve Doç. Dr. Ali Kara konuşmacı olarak katıldı. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan konferansı Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, akademisyenler ve öğrenciler de ilgiyle takip etti. Oturum başkanlığını üstlenen Dekan Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, kimya sektörünün ülke sanayisi içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Sektörde yapılan Ar-Ge çalışmaları, inovasyon ve üniversite-sanayi işbirliği konusunu masaya yatırdıklarını belirten Dekan Yılmaz, farklı uygulama alanları bulunan kimya sektörünün gelişmesi için çalışmalar yürütmeye devam edeceklerini aktardı.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, üniversite-sanayi iş birliğiyle yakalanacak başarının Ar-Ge ve inovasyon konusunda önemli faydalar sağlayacağını söyledi. Yıllardan beri üniversite-sanayici iş birliği konusunun dile getirildiğine işaret eden İlker Duran, “Bugüne kadar değişik metotlar denendi. Aslında bu işin temelinde sanayinin ve üniversitenin iyi bir iletişim sağlamasından geçiyor. Bu iletişim içerisinde iki tarafında kendilerini iyi anlatması gerekiyor. Kimya sektörünün sanayiye ve ekonomiye bakan bir yönü var. Bu alanı iyi değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.

Kimya sektörünün ithalata dayalı bir sektör olduğunun altını çizen İlker Duran, kullanılan ham maddenin yüzde 70’inin ithal ürünler olduğunu vurguladı. Kimyanın sermaye ve teknoloji yoğun bir sektör olduğunu söyleyen Duran, “Türkiye’deki kimya sektöründe istihdama baktığımız zaman yaklaşık 300 bin kişinin çalıştığını görüyoruz. 23 bin civarında da işletmemiz bu sektörde faaliyet gösteriyor. Sektörün son 4 yılda ağırlıklı kapasite kullanım oranı yüzde 75’ler civarında seyrediyor. İstihdamda Türkiye genelinde yüzde 9’a karşılık gelen bir sektörümüz var. Aynı zamanda 2016 yılında 14 milyar dolar ihracat, 43 milyar dolar ithalat yapılan bir sektörden bahsediyoruz. Cari açık maalesef önemli bir boyuta geldi. Bursa özeline baktığımızda 2016 yılında 400 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Sektörümüzün tablosu budur. Biz BTSO olarak 4 yıldan beri ciddi çalışmalar içerisindeyiz. Bu çalışmalar sonucunda inşallah Bursa için koyulan 75 milyar dolar ihracat hedefini yakalayacağız. Sektörümüzün özellikle Bursa özelinde küçük bir paya sahip. BTSO olarak sektörün daha da güçlenmesi ve hareketlendirilmesi için üniversite-sanayici buluşmalarını organize etmeye devam ediyoruz. Bundan sonraki dönemde de sektörel anlamda ve üniversitenin desteklenmesi anlamında çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz” dedi.






Konferansta konuşan Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Haluk Türkdemir de Türkiye imalat sanayiinin dünya sıralamasında gerilerde kaldığına vurgu yaptı. Türkdemir, sıralamada üstlere çıkabilmek için akademisyen, sanayici ve girişimci gençlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş