Realty World Elfi Gayrimenkul Brokerı Özkan Aydemir: Konut Satışlarında İvme Kaybı Yok

Konut satışlarının, kentsel dönüşüm ve nüfus artışıyla birlikte bir ivme kaybetmeyeceğini belirten Realty World Elfi Gayrimenkul Brokerı Özkan Aydemir, gelecek yıllarda ise bir milyonun üzerinde konut satışı beklediklerini söyledi.

Yayınlama: 12.03.2018
1.520
A+
A-

Gayrimenkul sektörünün düşünülenin aksine 2017 yılında Türkiye tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Realty World Elfi Gayrimenkul Brokerı Özkan Aydemir, “İnşaat sektörü Türkiye’de inşaat malzemeleri, boya, tuğla, cam, ısıtma-soğutma, asansör, çimento, hazır beton, seramik ve yalıtım gibi kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörü harekete geçirmektedir. İnşaat sektörünün GSMH içindeki payının yaklaşık yüzde 30 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Sektör, doğrudan 2 milyona yakın, tedarikçileri ile birlikte de 4 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Son 3 yılı değerlendirdiğimizde ise inşaat sektörü, katma değer ve istihdam olanaklarıyla Türkiye ekonomisi için önemli bir ivme yakalamış ve adeta kaldıraç görevini üstlenmiştir” dedi.

Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen inşaat sektörünün dimdik ayakta durduğunu ifade eden Aydemir, “1 milyon 409 bin 314 konut satışı ile 2017’de Türkiye tarihinin en yüksek seviyesini görerek ilkleri yaşatmaya devam etti. Tabii ki burada alınan kararların da etkisi çok fazladır. KDV oranlarının düşürülmesi, vergi muafiyeti, tapu masraflarının belli bir süreçte düşürülmesi, banka kredi faiz oranları ve GYODER’in yaptığı kampanyalar sektörün hareketli olmasını sağlamıştır” şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde yenilenmeyi bekleyen 7,5 milyon konut bulunduğunu ifade eden Aydemir, “2017 yılında Türkiye’de nüfus artış hızı ortalama binde 12,4 olmuştur. Yenilenecek konut sayıları ve nüfus artış hızına baktığımızda, önümüzdeki yıllarda konut satışlarında herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. TÜİK’in açıkladığı 2018 Ocak ayı konut satış istatistiklerine baktığımızda, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artış ile 97 bin 19 konut satılmıştır. Son 6 yılın ocak aylarına baktığımızda da yine 2018 Ocak’ta en yüksek konut satışı gerçekleşmiştir. Aynı zamanda, faiz oranlarının yükselmesi ile Türkiye genelinde Ocak 2018’de 28 bin 678 ipotekli konut satışı gerçekleşmiştir. Bu veriler sektörde gelecek yıllarda 1 milyonun üzerinde konut satışının devam edeceğini göstermektedir” diye konuştu.








“Önümüzdeki yıllarda Bursa’da konut satışları yükselecektir”

2017 yılının Bursa için kentsel dönüşüm projelerinin yoğun şekilde başladığı bir sene olduğuna da dikkat çeken Aydemir, “Ancak hayata geçirilen uygulamalar ve alınan verim tam olarak kimseyi tatmin etmedi. Sektörün ivme kaybettiğine ilişkin oluşan algı da bu durumdan kaynaklanıyor. 2018 yılının sonunda İstanbul-Bursa-İzmir otobanının faaliyete geçmesi, sanayi bölgelerinin kapasite artışları ve büyümesi, Bursa’nın aldığı göç ve nüfus artış hızına bağlı olarak konut satışlarının da yükselmeye devam edeceği sektörün gerekli tatmine ulaşacağı yönünde beklentilerimiz var” şeklinde ifade etti.

“Balıkesir’deki konut fiyatları yüzde 27,5 arttı”

Marmara Bölgesi’nin önümüzdeki yıllarda önemli şehirlerinden biri konumuna gelecek olan Balıkesir’in, 2017 yılında yüzde 27,5’lik fiyat artışı ile konut yatırımcılarına en çok kazandıran il olduğunu belirten Aydemir, “2017 yılını Türkiye’de en çok konut satılan 14. il ve 28 bin 268 adetlik rekor satış ile kapattı. 2018 Ocak aynında ise 1967 yılı ile birlikte son 6 yılın en yüksek konut satışı gerçekleştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/100 binlik planlaması, Çanakkale otoyolu, İstanbul-İzmir otoyolunda sona gelinmesi, büyük firmaların yatırımları, ulaşım ve sanayi ile Balıkesir ilini öne çıkarmaya başlayacak projeler. Erdek, Ayvalık, Altınoluk, Sarımsaklı, Güre ve Kazdağları gibi turizm destinasyonları sayesinde Balıkesir’de turizm hareketliliğin daha da artmasını bekliyoruz. Tüm bunların yanı sıra Körfez geçişi ve Çanakkale otoyolları ulaşımı kolaylaştıracak ve Balıkesir’de gayrimenkul fiyatları tam anlamıyla yükselişe geçecektir” dedi.

“En çok konut satışı Nilüfer’de gerçekleşti”

2017 yılında Bursa’da hem konut satışlarının hem de fiyat yükselişlerinin yüzde 20’nin üzerinde artış gerçekleştirdiği bir yıl olduğuna değinen Aydemir, şunları kaydetti:

“Bursa özelinde baktığımızda 2017 yılı konut satışları bazında 56 bin 192 rakamına ulaşılarak tarihi bir rekorla kapatıldı. Öte yandan, satış rakamlarında 5. il konumunda olan Bursa’da, 2018 Ocak’da 3 bin 767 adet konut satışı gerçekleşti. İlçeler bazında ise bin 72 adetlik rakam ile Nilüfer liderliği kazandı. Nilüfer’i 798 konut satışı ile Osmangazi, 354 ile Yıldırım ve 305 adet konut satışı ile İnegöl izledi.”

“Gayrimenkul en kazançlı yatırım olmaya devam ediyor”

Son yıllarda konut ihtiyaçlarının değiştiğini ve daha küçük metrekarelerde dairelerin tercih edildiğini belirten Aydemir, “Lokasyon, ulaşım araçlarına yakınlık, sosyal donatılar ve güvenlikli siteler rağbet görüyor. Dairelerdeki bir odanın fiyatları 50 ile 150 bin lira arasında değişmekte. Elimizdeki tüm verileri değerlendirdiğimizde de açıkça görülmektedir ki, tüketiciler için gayrimenkul önümüzdeki yıllarda da en güvenli liman olmaya devam edecektir” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.