Su sıkıntısına jet çözüm

Kurşunlu Barajında iki ay önce yaşanan su sıkıntısı büyük ölçüde aşıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları sonucu oluşturulan 5 bin 200 metrelik sulama kanalı ile baraja yapılan su katkısı, doluluk oranını %10’lardan %50 oranına yükseltti.

Yayınlama: 20.06.2014
958
A+
A-

Kış aylarının yağışsız ve kurak geçmesi sonucu kuruyarak doluluk oranında yüzde 10’un altına düşen Kurşunlu Barajı’na yapılan müdahale ile barajın doluluk oranı %50 seviyelerine kadar yükseldi.

 

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve Kurşunlu Sulama Kooperatifi Başkanı Burhanettin Aras, Büyükşehir Belediyesi katkıları ile Kurşunlu Barajı’na çekilen 5 bin 200 metrelik sulama kanalı hakkında dün alanda incelemelerde bulundular.






 

1-2 YATIRIM DAHA YAPILACAK

Geçtiğimiz kış ayının mevsim şartlarının altında olması ve kurak geçmesi dolayısı ile Ocak ayında da Kurşunlu Barajı’nı gezerek incelemelerde bulunduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü: Kurşunlu kasabamızda 4-5 bin dönümün üzerinde çilek yapıldığından dolayı bu çileklerin kuruma ile baş başa kalabileceğini o günden gördük. Çiftçilerimizin bu yönden yatırımları da çok yüksektir. Yani hasat yapamadığı zaman Kurşunlu kasabası toz duman olacaktı. O sebepten dolayı o gün için ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde Kurşunlu Mahallesi Sulama Kooperatifi Başkanımızın da bize beyan ettiği bir fikir vardı. Gedikpınar ve Kocakonak’ın altından gelen bir dere var, o dereyi buraya bağlamak sureti ile bu sorunu halledebiliriz diye düşünmüştük ve neticede köyde imza kampanyası yapmak sureti ile BUSKİ’ye bu imzaları vererek sorunlarımızı dile getirdik. Neticede seçimden önce bu borular gelmişti. 5 bin 200 metre uzaklıktan gelen bu borular 1 buçuk milyon TL’lik bir yatırım gerektiren bu hizmet ortaya çıktı. Şuanda suyun yüzde 40’ı akıyor. Bunun baş tarafında yapılacak 1-2 yatırımlar var. Onları yaptıktan sonra bu gördüğünüz su yüzde 60 daha artacak.

 

GEÇİCİ DEĞİL KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLDİ

Bundan sonra da kış aylarında yine kış olmadığı zamanlar biz burayı ileriye dönük olarak bir garanti altına almış oluyoruz. Bundan sonra kış olmasa bile suyu salacağız ve burası dolacak. Kış olduğunda baraj dolduğunda suyu keseceğiz, yarım olduğunda yine salarak tamamlayacağız. Bu sistem bizim garantimiz oldu. Bizim sorunlarımızı dinleyip bize yardımcı olan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe, vekilimiz Hüseyin Şahin, İlçe Başkanımız Bülent Temelli, Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, BUSKİ Müdürü ve emeği geçenlere sonsuz teşekkürler ediyorum. Sağ olsunlar.

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ BİZİM ARKAMIZDA DURDU

Kurşunlu Sulama Kooperatifi Başkanı Burhanettin Aras ise konuşmasında şunları kaydetti: Göletimizde yaklaşık yüzde 10 civarında bir suyumuz vardı fakat bu bizim sulama yapma şansımızı sıfıra indirmişti. Bu konuda imza kampanyası yaparak DSİ’ye götürdük. Fakat oradan olumsuz yanıt aldık. Bize suyu alacağımız bölgeye 2040 yılında baraj yapacaklarını söylediler. Fakat sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız bizim arkamızda durdu. Kurşunlu’nun sulama sıkıntısını ortadan kaldıracaklarını ifade ettiler. Görmüş olduğunuz gibi Çayköyü deresinden, 5 bin 200 metrelik mesafeden buraya suyu taşıdılar. Şu anda akan su yüzde 40. Şuanda akan su sadece ve sadece dereye akmasın gölete aksın amacında akmaktadır. Bizim sulama sıkıntımız tamamen ortadan kalkıyor. Bu su bizim için 2. baraj. Bu dere bir ölü dere, buraya kar da yağsa yağmur da yağsa buraya nedense su gelmiyor fakat su aldığımız derede 12 ay su bulunmaktadır.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş