Türkiye IMF’yi mahcup ediyor

IMF, tahmin konusu Türkiye olunca sürekli karavana attı. Özellikle, büyüme tahminleri gerçek rakamların yarısında kaldı!

Yayınlama: 11.04.2014
1.044
A+
A-

Türkiye, büyüme performansı ile son yıllarda Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminlerini altüst ediyor. Son yıllarda, dünya ekonomisi ile ilgili tahminlerini sürekli revize etmesine rağmen isabet sağlayamayan IMF, daha önce “yüzde 3.5 büyür” dediği Türkiye için yeni tahminini yüzde 2.3 olarak açıkladı. “Türkiye 2014’te yüzde 2.3, gelecek yıl da yüzde 3.1 büyür” diyen, daha yılın dördüncü ayında tahminini revize eden IMF’nin tahmin karnesi de hiç parak değil. 
> Kuruluş, Türkiye’ye “2009’da yüzde 6.5 küçülürsünüz” dedi. Krizin en yoğun yaşandığı 2009’da Avrupa yüzde 17’lere varan küçülme yaşarken, Türkiye de etkilendi ama daralma yüzde 4.7 olarak gerçekleşti.
> IMF 2010’da ekonominin canlanacağı tahmini tutturdu. Ama büyüme için önce yüzde 1.5, sonra yüzde 3.7, yüzde 5.2 ve yüzde 7.8 tahminleri yaptı. Hiç biri tutmadı, Türkiye yüzde 9.2 büyüdü.
> 2011 yılı için IMF’nin tahmini yüzde 6.6 büyüme yönündeydi. Türkiye kuruluşu yine mahcup edip yüzde 8.8 büyüme rakamına ulaştı.
> 2012 yılında da IMF’nin yüzde 0.4 ile yüzde 2.3 arasında büyüme tahminleri oldu. Türkiye’nin büyümesi yüzde 3.8 oldu.
> 2013’te Türkiye için küçülmeden yüzde 4.2 büyümeye varan tahmin yelpazesi açıklandı. Türkiye yüzde 4 büyüdü.
Türkiye’nin büyüme performansı, IMF’yi her yıl yanıltsa da, analistler bu durumun pozitif olduğuna dikkat çekiyor. Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, “Türkiye, IMF bağımlısı olmadan kendini idare edebilen bir ülke. Bu süreçte ciddi anlamda büyüme yakaladı. Dünyada en büyük sıkıntı kayda değer bir büyüme hızı yakalamak. Türkiye, TL bazında faiz, bankalara sağlayacağı likidite ve kredi ortamının oluşması gibi pozitif unsurlarla ön planda. IMF, Türkiye ile ilgili tahminlerini alt çıpa olarak sunuyor. Türkiye bunun üzerinde büyüdükçe, bu sonuç sermaye girişiyle sonuçlanacaktır” dedi.

 

 
 








Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş