Bu Tomografi Cihazı Anjiyonun Yerini Alacak

Hastaların kalp damarlarındaki görüntülerinin, darlıklarının, yerleşiminin, darlığının, darlığın derecesinin ve hastanın nasıl bir tedavi alması gerektiğini belirleyen, Tükiye’de 4 tane olan tomografi cihazı İzmir Medical Park Hastanesi’de faaliyete geçti. Kalp ve Damar Hastalıkları Prof. Dr. Ertuğrul Ercan; ’’Günümüzde çok hızlı bilgisayar teknolojisinin olması, cihazların hızlanması, radyasyonun düşmesi ile birlikte bu cihazlardan elde edilen görüntüler anjiyonun yerini almaya başlamıştır’’ dedi.

Yayınlama: 04.02.2017
854
A+
A-

Medical Park İzmir Hastanesi’nin bünyesine yeni dahil ettiği dünyanın en gelişmişi tıbbi görüntüleme cihazı olarak adlandırılan ‘Toshiba Aquilion One Visioan Edition 640 Kesitli Dinamik Hacim Tomogrofi Cihazı’nın açılışı yapıldı. Açılışa; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Medical Park İzmir Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zafer Beken, İzmir İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, Toshiba Medical yöneticisi Akira Taniguchi, Prof Dr. Ertuğrul Ercan ve Medical Park İzmir Hastanesi doktorları ile davetliler katıldı. Protokolün kurdele kesimi ile başlayan açılışta İzmir Valisi Erol Ayyıldız hastane yetkilileri ile Türkiye’de kullanılmaya başlayan dördüncü cihaz olan tomografi cihazını inceledi. Hastane yetkilileri, Vali Ayyıldız’a son teknoloji tomografi cihazı ile ilgili bilgi verdi.

Yeni cihaz ile detaylar ortaya çıkacak

Kalp damar hastalıklarının günümüzde birinci derece ölüm sebebi olduğunu belirten Medical Park İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Ertuğrul Ercan, ’’Çok ölüme neden olan bir hastalığın; tanı, teşhis ve tedavisinde sürekli güncellemeler oluyor. Günümüze kadar koroner anjiyografi adını verdiğimiz ve kalp damarlarının görüntüleme işlemi olan tetkik hastalarını hangi damarının, ne kadar daraldığı ve nasıl bir tedavi alması konusunda kullanılıyordu. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeye bağlı olarak artık çok daha hızlı ve çok daha az radyasyon vererek koroner anjiyografiye yakın görüntüler veren cihazlar üretilmeye başlandı. Kliniğimizde de bunlardan biri hizmete alındı. Bu cihazın kullanımı sayesinde hastaların kalp damar görüntülerinin, kalp damarlarındaki darlıklarının, yerleşiminin, darlığının derecesinin ve nasıl bir tedavi alması gerektiğinin çok çarpıcı bir şekilde bilgilerini elde edebiliyoruz. Bu neticelerle birlikte hastanın koroner anjiyografisine daha sonra gerektiyse yapılması gerek değilse stent balon işlemiyle damarların açılması işlemini uygulayabiliyoruz. Bunun yapılması ile birlikte aynı zamanda hastalarının damarlarının doğuştan çıkış anormalliği olup olmadığı, akciğer damarlarında pıhtı ya da tehlikeli bir durum olup olmadığı, aynı zamanda aort damarında bir problem olup olmadığı da eşlik edecek bulgular olarak karşımıza çıkmakta. Bunları da ek olarak elde edebilmekteyiz. Bu şekilde yapılan işlemde hastanın işlem sırasında geçirebileceği komplikasyonlar adını verdiğimiz istenmeyen olayların görülme sıklığı da azalıyor. Bunlardan en önemlileri de; felç, serebrovasküler olaylar gibi olaylardır. Bu cihazların kullanımı gün geçtikçe daha sık olmakta ve hastaların bu cihazları tercih etmesi ile elde edilen sonuçları daha da netlik kazanmaktadır. Bu cihazla hastanın maruz kaldığı radyasyonda akciğer filmine yaklaşacak kadar düşük olabiliyor’’ dedi.








Anjiyonun yerini alacak

Bu zamana kadar yapılan işlemlerde, kalp damalarının görüntülenmesinde, koroner anjiyografi altın standart bir inceleme olduğunu belirten Prf. Dr. Ercan; ’’Fakat günümüzde çok hızlı bilgisayar teknolojisinin olması, cihazların hızlanması, radyasyonun düşmesi ile birlikte bu cihazlardan elde edilen görüntüler anjiyonun yerini almaya başlamıştır. Anjiyografik olarak kalp anjiyosu yapıldığında sadece hastanın kalbinin damarlarının darlıklarını anatomik olarak görebilirken bu cihazlarda yeni kullanılan yazılımlar vasıtasıyla darlığın fonksiyonel dediğimiz yani kan akışında zorluğa neden olup olmadığını ve bu zorluğun derecesini hastaya herhangi bir girişim yapmadan, anjiyo yapmadan değerlendirmekte mümkündür. Bu da artık yeni yazılımlarla güncel hale geldi’’ dedi.

Vali Ayyıldız; ’’Bu cihar İzmir’e nefes aldıracak’’

Açılışta konuşma yapan İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise; ’’Medical Park Hastanemiz’de yeni kazandırılan bu cihazla İzmir’in sağlığına olumlu katkı edecek. Dolayısıyla İzmir’in sağlığına bir nebzede olsa nefes aldıracak bir cihaz kazandırıldı. Ben, emeği geçen hastanemizin çok değerli mütevelli heyet başkanı ve yöneticilerine çok teşekkür ediyorum. Sağlıkta devletimizin son 15 yılda ciddi anlamda katkıları oldu. Ve öyle katkılar ki biz artık diyebiliyoruz ki, Dünya’da sağlıkta biz varız, hatta öndeyiz de diyebiliriz. Ülkemiz yatırımlar ile diğer devletleri ve kumlara örnek olabilecek bir sağlık yarışına ülkemiz kavuştu. Bunu ortaya koyan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız, Sağlık Bakanlarımız tüm ilgililere ve paydaşlara şahsım ve İzmir Valisi olarak teşekkür ediyorum. Sağlık çalışmaları içinde bu güzel katkıya devletin resmi tarafından aynı zamanda bunun içerisinde yer alan ve onlara imkan tanınarak ortaya konulmasını sağlayan imkan ve kabiliyetlerini ortaya koymalarına da fırsat oluşturulan özel sektöründe katkısı var. Özel sektöre olsun, kamu sektöründe olsun sağlık camiasındaki birbiriyle yarış değil ama güzele ulaşma noktasındaki o heyecan ve yakışan bir örneğini bugün burada görüyoruz’’ dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.