Çiftçilere “Boş Senede İmza Atmayın” İkazı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, fabrikalar tarafından çiftçilere boş senede imza attırıldığını belirterek, “Zaten yapılan tek taraflı sözleşmeler çiftçilerin belini bükmekte. Birde boş senede imza atmayın” diyerek çiftçileri ikaz etti.

Yayınlama: 19.02.2018
1.084
A+
A-

Başkan Erhan Erdem, fabrika ile yaptıkları tek taraflı sözleşmelerin çiftçilerin belini büktüğünü ve fabrikalar tarafından çiftçilere boş senede imza attırıldığını belirterek, “Buradan çiftçi arkadaşlarıma sesleniyorum. Lütfen boş senede imza atmayın. Fabrika ve çiftçiler karşılıklı olarak taahhütte bulunup sözleşme imzalamalıdır. Bu hayata geçirildiği takdirde hem fabrikalarımız, hem de çiftçilerimiz mağduriyetten kurtulacaklardır. Derdimiz iki tarafın da tatmin olmasından yana. Yaptığımız hesaplara göre şu anki fiyatlar, bırakın ev geçindirmeyi, borcumuzu bile ödemiyor. Fire ve biriks oranları doğru bir şekilde değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

“Biriksli domates ekimi kalkmalı”

Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Düzen de, yaptığı açıklamada, çiftçilerin özellikle son 3 yıldan bu yana domatesten para kazanamadığını belirterek, “Karacabeyli çiftçiler domates tarımından son 3 yıldır para kazanıyor. Hava ve iklim şartlarının getirdiği rutubet oranından ve birikslerin düşük gelmesinden dolayı müstahsil perişan olmuş durumda. Karacabey’de biriksli domates ekiminin olmaması gerekiyor. Bu şekilde domates Karacabeyli çiftçilere asla para kazandırmaz. Bir an önce bunun kalkmasını istiyoruz. 2017 yılında domates maliyet ortalaması 9 ile 9.5 tona çıktı. Çiftçilerin domatesten para kazanabilmeleri için 8 ton ortalama üzerinden birikssiz şekilde maliyet hesabı yapılıp bir de üstüne kâr konulmalıdır. Bizler, fabrikalarında tam taahhütlü sözleşmeli domates ektirmesinden yanayız. Bizim Karacabey Ziraat Odası olarak kimseye az ya da çok ekin demeye hakkımız yok. Sadece çiftçi arkadaşlarımızın maliyet hesaplarını çok iyi yapıp, fabrikaların verdiği fiyatları da değerlendirerek buna karar vermesini istiyoruz” dedi.










Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.