Erguvan Avrupayı Fethetti

Yıldırım Belediyesi Erguvan Halk Oyunları Topluluğu Macaristan’ın Satoraljaujhely şehrinde düzenlen 28. Zemplen Uluslararası Halk Dansları Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti.

Yayınlama: 27.08.2017
1.220
A+
A-

Anadolu’nun, Balkanların, Kafkasların ve birçok coğrafyanın kültür unsurunu bünyesinde barındıran Yıldırım, Türkiye’nin folklorunu Avrupa’ya tanıtmakta öncülük etmeyi sürdürüyor. 35 kişilik ekip ile 11 gün süren seyahatte Osmanlı İmparatorluğu’nun uzun yıllar hüküm sürdüğü farklı ülkeleri yakından tanıma fırsatı bulan Yıldırım Belediyesi Erguvan Halk Oyunları Topluluğu üyeleri, Yunanistan’dan başlayan turnesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu Selanik şehrinde yaşadığı evi ziyaret etti. Gittiği her ülkede yakınlıkla karşılanan ekip Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türk Çarşısı’nda soydaşlarla buluştu. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da konaklayan Erguvan üyeleri, Macaristan’ın Satoraljaujhely şehrinde 5 gün süren 28. Zemplen Uluslararası Halk Dansları Festivali’nde sahip oldukları köklü medeniyet mirasını en iyi şekilde yansıttı.

Daha önce birçok ulusal ve uluslararası festivallere katılarak Bursa’yı temsil eden Yıldırım Belediyesi Erguvan Halk Oyunları Topluluğu, Macaristan’da da Türk Bayrağı’nı gururla dalgalandırdı. Erguvan Halk Oyunları Topluluğu ve ev sahibi Macaristan ekibinin yanı sıra Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya, Makedonya, Meksika, İtalya ve Sırbistan’dan katılım gösteren gruplar, festivalde geleneksel kostümleri ve kendi kültürlerini yansıttıkları danslarıyla dostluk bağlarını pekiştirdi. Kortej yürüyüşüyle başlayan festivalde Erguvan Halk Oyunları Topluluğu, Satoraljaujhely sakinlerinden büyük alkış toplarken, gerçekleştirdiği sokak ve sahne performanslarıyla festival coşkusunu zirveye taşıdı. Erguvan Halk Oyunları Topluluğu, Bursa, Artvin, Trabzon ve Van yörelerinden sergilediği performanslarla izleyenleri büyüledi. Festivalin kapanış gününde de kortejde en çok ilgi gösterilen ekip olan Erguvan, sahnede sergilediği son gösterisi ile de ayakta alkışlandı.

Festivalin ev sahipliğini yapan Satoraljaujhely Belediye Başkanı Peter Szamosvölgyl, kapanış programında yaptığı konuşmasında birçok farklı kültürün temsilcilerini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek geçmişten gelen akrabalık ilişkileri bulunan Türk misafirleri festivalde konuk etmekten onur duyduklarını belirtti. Kültürel etkinliklerle oluşan dostluk duygularıyla toplumların birbirine daha da yakınlaştığını belirten Peter Szamosvölgyl, tüm dünya toplumları arasında barışın hüküm sürmesi temennisinde bulundu.






Osmanlı izlerine ziyaret

Festivalin kapanışının ardından Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’a giden ekip, tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapan şehri gezdi. Dönüş yolculuğunda Tuna Nehri kıyısında uzanan Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de konaklayan Erguvan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde fethedilen Budin Kalesi’ni ziyaret etti. Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye dönen Erguvan Halk Oyunları Topluluğu üyeleri, Osmanlı’ya başkentlik yapan Edirne’de bulunan Mimar Sinan’ın görkemli eseri Selimiye Camii’ni ziyaret ederek Yıldırım’a döndü.

Başkan Edebali’den Erguvan’a kutlama

Erguvan Halk Oyunları Topluluğu’nun katıldığı ulusal ve uluslararası festivallerde Yıldırım’ı ve Türkiye’yi başarıyla temsil ettiğini ifade eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, ”Ev sahipliği yaptığımız Cumalıkızık Ahududu Festivali ile bizler de farklı toplumlar arasında dostluk köprüleri oluşturmak adına her yıl misafirlerimizi ağırlıyoruz. Asırlar boyunca kadim medeniyetimizin hüküm sürdüğü topraklara bayrağımızı ve zengin kültürümüzü yeniden taşıyan, şehrimizi ve ülkemizi başarıyla temsil ederek bizlerin gururu olan ve festivale damga vuran Erguvan Halk Oyunları Topluluğumuzun tüm üyeleri ile kıymetli eğitmenleri Ergün Saatçi’yi yürekten kutluyorum” diye konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş