Mobil Uygulama İle Afet Yönetimine Vatandaş Katkısı

Anadolu Üniversitesi-Eskişehir Valiliği arasındaki işbirliği kapsamında Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülen araştırma çalışmaları ile geliştirilen mobil uygulama olan “ESMAY” projesi, ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla test çalışmalarına başlıyor.

Yayınlama: 08.02.2017
1.076
A+
A-

Mobil uygulama, herhangi bir afet veya acil durum anında vatandaş merkezli yeni bir yaklaşım modeli olarak sunulmakta ve ESMAY Sistemi kapsamında elde edilen çıktıların kural koyuculara tavsiye niteliğinde paylaşılacak. Uygulamanın kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik toplumsal bilgilendirme seminerleri ise başlıyor. Bu kapsamında 15 Şubat Çarşamba günü saat 14:00’da Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da düzenlenecek olan ve Eskişehir Kent Konseyi’nin ev sahipliği yapacağı ilk seminere konuşmacı olarak Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk ve Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün konuşmacı olarak katılacak.

Projeye ilişkin bilgi veren Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Muammer Tün, mobil uygulamanın, deprem, kaza, yangın, sel, heyelan, kaya düşmesi, çığ düşmesi, acil durum gibi karşılaşılan herhangi bir olayı akıllı telefon veya tablete indirilen uygulama ile olay yerinden bildirebilmesine imkan sağladığını belirtti. Tün, “Test çalışmaları süresince ESMAY Sistemi’nin izlenmesine katkı sağlayacak olan ilgili kurumlar işbirliğinde yapılacak değerlendirmeler yaşanılan afet veya acil durum anlarında toplumun refleksinin ne olduğu ortaya konulabilecektir. İleride yaşanılacak afet veya acil durum anlarında bu toplumsal refleksin daha bilinçli bir şekilde şekillenmesine yönelik çalışmalara ışık tutacak son derece faydalı çıktıların elde edilmesi hedefleniyor. Bilim ve teknoloji çağında hızla değişen alışkanlıklarımız, yaşanılan afet ve acil durum olaylarının türleri, bu toplumsal problemlerle mücadelede yeni yaklaşımların geliştirilmesini zaruri kılmaktadır” dedi.

Vatandaşların katılımı bekleniyor






Yrd. Doç. Dr. Tün, mobil uygulamanın nasıl telefonlara indirilebileceğini de anlatarak, şöyle devam etti:

“Eskişehir Mobil Afet Yönetimi, ismiyle hem Googleplay hem de Appstore’dan Android, IOS kullanıcıları uygulamayı ücretsiz olarak akıllı telefonlarına indirebileceklerdir. Test çalışmaları sadece Eskişehir iliyle sınırlandırılmış olan ESMAY Sisteminin en önemli paydaşı olan vatandaşların katılımı bekleniyor. Sistem çıktıları, kentsel dirençliliğin arttırılması, afet ve acil durumlara karşı toplumsal farkındalık ve bilincin oluşturulması, yaşanılan afet ve acil durumlara karşı kültürel farklılıklar ve sosyo-ekonomik koşullara bağlı toplumun refleksinin ortaya konulması gibi birçok çalışmaya altlık veri sağlayacaktır.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş