Otomotiv Firmalarıyla İşbirliği

Uludağ Üniversitesi, Bursa ve Çorlu’da faaliyet gösteren iki otomotiv firmasıyla Ar-Ge, patent, laboratuvar ve çeşitli testleri de içeren geniş bir işbirliğine gidiyor.

Yayınlama: 04.10.2017
840
A+
A-

Uludağ Üniversitesi, Çorlu’da faaliyet gösteren SIO Automotive Taşıt Yedek Parça San. ve Tic. AŞ. ile Bursa’da üretim yapan YAMAS Yaşar Makine Kalıp Oto Yedek Parça San. ve Tic. AŞ. firmalarıyla geniş kapsamlı bir işbirliği protokolüne imza attı. Rektörlükte düzenlenen protokol imza törenine, iki firmadan yetkililer ve öğretim üyeleri katıldı. İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “3. nesil üniversite şatlarından biri bilimden üretime, üretimden ekonomiye aktarmaktır. Bunu üniversite olarak tek başımıza yapmamız mümkün değildir. Sanayiciyle paylaşmazsak, ekonomiye katmazsak bilimsel çalışmaların, araştırmaların, patentlerin hiçbir anlamı yok. Çalışmalarımızın sektörde yansımasını gerçekleştirmek zorundayız. Biz üniversiteyiz, ihtiyacı olan bize gelsin diye de elimiz kolumuz bağlı oturamayız. Siz buradan yararlanmadığınız sürece işbirliği olmaz. Bu yüzden çalışmaları sizlerle birlikte yapmamız lazım. 2030 yılında Türkiye’nin ilk 10 ülke arasına girebilmesi için bu işbirliklerini yapmamız ve en iyi şekilde değerlendirmemiz gerek. Çünkü çöpe atacak paramız yok, boşa harcayacak zamanımız da yok” dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Kopmaz da, bu ülkenin olması gerektiği yerde olmadığının altını çizerek “Bir sanayi hamlesi gördük ama istenilen düzeye getirilemedi, başka şeylere kurban edildi. Burda öğretim üyeleri olarak bizim üzerimize düşen şey, rutin işlemlerden sıyrılıp ciddi menfaatlere dönüşecek işler yapmamız ve vizyon değiştirmemiz gerek. İşbirliği yapmalıyız ve bunu yaparken de idealizmimizi kaybetmemeliyiz. Üniversiteler-sanayi ile birlikte çalışıp sağlıklı bir şekilde teknoloji ve bilgi üretemediği takdirde açıkçası kurda kuşa yem oluyorsunuz. Sanayiciler olarak bu hassasiyeti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. İnşallah bizden umduğunuzu bulursunuz” diye konuştu.

SIO Automotive Taşıt Yedek Parça San. ve Tic. AŞ. adına protokole imza koyan Genel Müdür Hasan Kemal Görgünel, firmalarında ar-ge merkezi kurmak için çalışma başlattıklarını ve ekim ayında faaliyete geçireceklerini, otomotiv mühendisliği altyapısı çok güçlü olan Uludağ Üniversitesi’yle işbirliği yapmayı bu yüzden gerekli gördüklerini söyledi. Görgünel, “Birkaç ay sonra Uludağ Üniversitesi ile enteresan çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Buna fırsat verdiği için de Rektör Yusuf Ulcay’a teşekkür ederim” dedi.








Yaşar Makine (YAMAS) Kalıp Oto Yedek Parça San. ve Tic. AŞ. Genel Müdürü Ümit Okyay ise, 1996 yılında kurulan firmalarında 2002 den beri salıncak burç denilen yoldan gelen titreşimleri sönümleyen parçaları ürettiklerine işaret ederek, “5-6 yıldan beri yoğun olarak Ar-Ge faaliyetleri yapıyoruz. Ekip olarak hedefimiz öncelikle katma değeri yüksek ürünler üretmek. Bunu sağlamak amacıyla üniversite ile işbirliği yapmak istiyoruz. Hedefimize emin adımlarla, üniversite ile işbirliği yaparak yürüyeceğimiz için mutluyuz” dedi.

Firmalarla ayrı ayrı imzalanan protokollere göre, taraflar birlikte bilimsel veya teknolojik araştırmalar ve eğitime yönelik çalışmalar yapacak, projelere dayalı makale, bildiri ve patent üretecek, laboratuvar, test ve karakterizasyon alt yapıları karşılıklı olarak kullanılacak.

Taraflar ayrıca, seminer, konferans, tanıtım etkinlikleri ve öğrencilere staj imkânı da sunacak.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.