Özhaseki: “15 Yıl Sonra İnsanlar Depremde Ninni Dinler Gibi Yataklarında Dönecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’de gelecek yıldan itibaren 500 bin civarında konutu değiştireceklerini ifade ederek, “15 yıl içerisinde 7.5 milyon konutu değiştireceğiz. Bu konutları değiştirdiğimizde hangi deprem gelirse gelsin, insanlar kımıldamadan, o sallantıda, ninni dinler gibi yataklarında sağa, sola dönecekler” dedi.

Yayınlama: 25.08.2017
1.002
A+
A-

Yıldırım Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olan projelerinden Sular Vadisi Doğa Parkı ve Rekreasyon Alanı temeli atılırken, Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nin açılışı yapıldı. Yenimahalle’de 34 bin metrekare alan üzerine yaklaşık 40 milyon harcamayla yapılacak proje kapsamında kamulaştırılan 144 bina da yıkıldı. Yıldırım’ı gelecek nesillerin yaşamaktan mutluluk duyacakları bir şehir olarak planladıklarını vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, ilçede başlatılan ve Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hamlesi olan çalışmalarının sosyal boyutunu yansıtacak bir örnek olduğuna işaret etti. Projenin sadece Yenimahalle için değil, Karamazak, Piremir, Namazgah, Teferrüç, Umurbey ve Kurtoğlu mahallelerine değer katacağını ifade eden Başkan Edebali, “Bölgeyi beton yığını görüntüsünden kurtararak ve yeşille mavinin buluştuğu tematik bir yer haline getireceğiz. Proje tamamlandığında bölgenin değeri artacağı gibi yaşam standartları da büyük ölçüde yükselecek. Yıldırım’a nefes aldıracak proje tamamlandığında sadece Yıldırım’a değil Bursa’ya değer katacak bir eser ortaya çıkmış olacak” şeklinde konuştu.

Projenin Türkiye’ye örnek olacağını kaydeden Başkan Edebali, “Sular Vadisi Doğa Parkı ve Rekreasyon Alanı içinde teras kademeli oturma alanları, Babil bahçesi- seyir terasları, doğal göl, gölgeli oturma bölümü, revan köşkleri ve yol boyu dinlenme köşeleri, havuzlar, şelaleler, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, cami, Osmanlı çeşmesi, belediye hizmet binası, aletli jimnastik köşesi ve maket evcil hayvan bahçesi gibi birimler yer alacak” dedi.

“Deprem bir gün gelir kapımızı çalar”








“Vatandaşın hükümet ile el ele yapacağı işler var” diyen Özhaseki, “O da yerin altındaki tehlikeye karşı birlikte olabilmek. Yerin üstündeki tehlike ile mücadele bizim işimiz ve veriyoruz. Ama yerin altındaki tehlikeye karşı da hepimizin dikkatli olması lazım. Onu görmemezlikten gelerek hayatımızı sürdürmeyiz. Deprem bir gün gelir kapımızı çalar. Şu anda deprem yok diyor rahat rahat yapamayız. Hazırlık yapmak zorundayız. İşte bize düşen bakanlığa düşen bu tehlikeyi haber vermek, sonra hazırlıkları yapmak, sonra vatandaşa yardımcı olmak, sonra da evlerimizi yavaş yavaş dönüştürmek. Deprem bu ülkenin bir gerçeği. Son 100 yıl içerisinde bu cennet vatanımızda 6 şiddeti ve üzerinde tam 56 tane deprem var. Bakın bugünlerde sallanıyor ya ikide bir Bodrum’dan haberler geliyor ya ondan literatüre girmiyor. Benim söylediklerim daha şiddetli depremler. Son 100 yıl içerisinde bu ülkede altı ve üzerindeki şiddetli deprem sayısı 56. 83 bin can vermişiz. Maddi olarak neredeyse 100 milyar dolar da kaybımız var. Maddi kayıpları geçtik. O evlerin içerisinde en sevdiklerimizi kaybettik. Niye dünyanın gelişmiş ülkelerinde insanlar depremde evlerinde rahat yatıyorlar da en ufacık şiddetli deprem olduğunda benim insanım kendini sokağa atmak hissediyor. Deprem gerçeğini görmediğimizden, hazırlık yapmadığımızdan, sağlıksız yapılar yaptığımızdan dolayı. İnsanları deprem öldürmez. İnsanları sağlıksız yapılar öldürür” diye konuştu.

“İnsanlar ninni dinler gibi depremde yataklarında yatacak”

Türkiye’de gelecek yıldan itibaren 500 bin civarında konutu değiştireceklerini dile getiren Özhaseki, “15 yıl içerisinde 7.5 milyon konutu değiştireceğiz. Bu konutları değiştirdiğimizde, hangi deprem gelirse gelsin, insanlar kımıldamadan, o sallantıda, ninni dinler gibi yataklarında sağa, sola dönecekler. Daha önce 2012’de bir yasa çıktı. Bu yasaya bağlı olarak epeyce dönüşüm yapıldı. Bunu yeterli görmüyoruz. Özellikle muhalefete sesleniyorum. Deprem geldiğinde A partili, B partili, C partili demez. Deprem geldiğinde Türk, Kürt, Laz, Çerkez demez. Sünni, Alevi demez. Alır götürür. O yüzden kimse bakanlık benim işimi yapmaz mı demesin. Çalışsın, gayret etsin, hazırlasın, kapımız sonuna kadar onlara açık. Deprem karşısında ülke olarak hep birlikte gayret edelim. Ortaya da çok hoş ortamlar çıksın” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından dualar eşliğinde temel atıldı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.