Sessiz Ölüme Dikkat

Karbonmonoksit zehirlenmesi hakkında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan İbrahim Mart, kış mevsiminin yaklaşmasıyla, ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan zehirlenmelere dikkat çekti.

Yayınlama: 20.12.2017
1.056
A+
A-

Lodos, yakıt kullanılan yakıt ve baca sistemlerindeki sorunlar nedeniyle 2017 yılının ilk dönemi 916, ikinci döneminde 204 kişi, toplamda ise 1133 kişi karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Karbonmonoksit gazından zehirlenen 1133 kişiden 193’ü ise hayatını kaybetti. 2016 senesinde ise 1271 kişi zehirlendi, bunların 163’ü hayatını kaybederken, 2015 senesinde ise 1131 kişi zehirlendi, 193 kişi ise hayatını kaybetmişti. Bu zehirlenme ve ölümlerin nedenleri ise mangaldan, sobadan, bacadan ya da şofbenden sızan karbonmonoksit gazı oldu.

Bu konu hakkında uyarılarda bulunan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Mart, karbonmonoksit gazının kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz oluğunu ve bu gazın uyku sırasında fark edilmesinin güç olduğunu, bu konuda önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Bu konu hakkında denetimlerin aksatılmaması, aralıklarla tekrarlanmasıyla, zehirlenmelerin önüne geçilebileceğini vurguladı. Mart, “Bursa’da özellikle lodoslu havalarda yaşanan zehirlenmeler sonucu ölümler yaşanmaktadır. Bu yüzden bu konu hakkında yaşanacak zehirlenmelere karşı dikkatli olunmalıdır” dedi.

Mart, bu zehirlenmelerin önüne geçmek için de şu önerilerde bulundu:






“Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına ve baca ve duman gazı boru birleşim noktalarında, bacanın içerisindeki gazı sızdırmaması için izolasyonuna dikkat edilmelidir. Sobalar doğru kurulmalı, aşırı doldurulmamalı, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yakılmasına dikkat edilmeli ki sobanın içinde oluşacak zehirli gaz baca aracılığı ile kolayca sobayı terk etsin. LPG kullanılan bacalı cihazlar, uygun bacaya bağlanmalıdır. Bu tip cihazlar kesinlikle havalandırma boşluğuna bağlanmamalıdır. Gaz algılama cihazları kullanılmalıdır. Yatmadan önce sobaya yaktı beslemesi yapılmamalıdır. Doğalgaz kullanılan evlerde doğalgaz, havadan hafif olduğundan dolayı evin tavan bölgesinde toplanır. Doğalgaz kullanılan evlerde havalandırma menfezleri ‘soğuk geliyor’ diyerek kapatılmamalıdır. Doğalgaz kokusu duyulduğunda elektrik düğmeleri ile oynanmamalı, pencereler açılarak havalandırma sağlanmalıdır ve ilgili gaz kuruluşlarına haber verilmelidir. Doğalgaz tesisatlarında, ilgili gaz kuruluşların onayı olamadan bir işlem yapılmamalıdır. Kaçak ve izinsiz yerlere yapılan tesisatlar ölümlere yol açmaktadır. Bu kapsamda, tesisatların her 5 yılda bir kez ilgili gaz dağıtım şirketlerince denetlenmesi gerekir.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş