Sıcak Demircilik Tarih Oluyor

Bursa’da yok olan meslekler arasına ‘Sıcak Demircilik’ de eklenmeye başladı.

Yayınlama: 12.04.2018
1.143
A+
A-

Bursa Yenişehir’de babadan kalma sıcak demircilik mesleğini devam ettiren Hakan Bal, babasının 60 sene kendisinin de 22 seneden bu yana bu işi yaptığını belirterek, “Biz bu işletmede 80 yılı aşkın bir süredir Yenişehir halkına hizmet ediyoruz. Özellikle tarım aletleri yapıyoruz. Çapa, çepin, balta, kazma gibi çiftçinin vazgeçemeyeceği ürünleri üretiyoruz. Tamamen el yapımı ürünleriniz olduğu için çok sağlam oluyor. Fabrikasyon ürünler bizim ürünlere göre daha az kaliteli olduğu için çiftçi bunu tercih ediyor. Ancak tamamen el yapımı olduğu için günde 20 taneden fazla yapamıyoruz. Bu da kazancımızı düşürüyor. Çünkü fabrika yapımı ürünler daha fazla üretildiği için ucuz satılıyor. İşi bilen eski çiftçiler gelip bizi tercih ediyor ancak yeni nesil fabrikasyon ürünlere yöneliyor. Çünkü daha ucuzlar’ dedi.

Kendilerine gelen demiri işleyerek tarım aleti haline getirdiklerini belirten Hakan Bal, “Demiri önce ocakta ısıtıyoruz. Bu arada suyunu vermek çok önemli. Bunun yanı sıra demiri döverek ürün haline getiriyoruz. Yani tamamen bilek gücü ile yaptığımız için işçilik zor oluyor. Bu nedenle eskiden 20-30 kişi bu işi yaparken şimdi Yenişehir’de sadece 2 kişi kaldık. Bende emekli olduktan sonra geriden gelecek olan nesil bu işi kesinlikle yapmayacak. Yani 5 sene içinde bu işi yapacak kimse kalmayacak” diye konuştu.

İş yerlerinde çırak bulmakta zorlandıklarını da dile getiren Bal, “Yeni nesil böyle kirli paslı ve zor işlerden kaçıyor. Daha çok fabrikaları tercih ediyorlar. Onlarda haklı. Aynı ücretle fabrikalarda daha iyi şartlarda çalışabiliyorlar. Sosyal hakları ve sosyal hayatları oluyor. Bu nedenle bizim yanımızda çalışmıyorlar” dedi.








Sıcak demirciliğin çok zor ancak keyifli olduğunun altını çizen Hakan Bal, “Özellikle kış aylarında daha da zor oluyor. Bu işte bahar aylarında tarla aletleri yaparız. Ağustostan sonra da nacak yapmaya başlarız. Yani yılın her ayı yapacak ille bir ürün oluyor. Bunun yanı sıra tamir işimiz de oluyor. Özellikle fabrikasyon ürünler çabuk bozulduğu için bunların tamirlerini de yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Devletin bu tür tükenmekte olan mesleklere destek olması gerektiğinin söyleyen Hakan Bal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden bu sanayiden yurt dışına ihracat olurdu. Ancak her geçen yıl işler düştü. Azaldı ve şu an bu işleri yapacak insanlar kalmadı. Devletimiz bu işlere destek olarak bu mesleklerin bitmemesini sağlamalı. Aksi taktirde tamir yapacak usta bulamayacaklar ve tamamen tüketim toplumu olacağız. Çünkü küçük bir arızası olan tarım aletleri tamir edilemediği için atılıp yerine yenisini alacaklar. Yenişehir halkı bizim kıymetimizi bilsin”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.