Skandal hakemin geçmişi de rezil!

Dün oynanan PSG-Başakşehir maçında Pierre Webo’ya ırkçı saldırıda bulunan rezil hakem Sebastian Coltescu’nun hikayesi ortaya çıktı.

Yayınlama: 09.12.2020
505
A+
A-

Rumen hakem Coltescu , maçın 16. dakikasında Başakşehir yardımcı antrenörü Webo için “Atın şu Negro’yu” ifadesini kullanmış ve bir anda sahayı karıştırmıştı.

“NEGRO’ DEĞİL, ‘NEGRU’ DEDİM” SAVUNMASI

Yaşanan olay sonrası Sebastian Coltescu‘nun üzerine yürüyen Demba Ba, hakeme, “Hiç bir zaman ‘bu beyaz adam’ diye belirtmiyorsun, ‘bu adam’ diye hitap ediyorsun. O zaman niye Webo’dan ‘bu siyah adam’ diye bahsediyorsun?” sözleriyle tepki göstermişti.






Rezil hakem ise UEFA’ya yaptığı ilk savunmada “Ben negro değil, negru dedim. Rumence’de negru, siyah adam demek. Kendisine hakarette bulunmadım” sözleriyle kendini aklamaya çalışmıştı.

ESKİ SKANDALLARI ORTAYA ÇIKTI

Güvenlik önlemleri altında kaldığı otele götürülen ırkçı hakem Sebastian Coltescu’nun geçmişte imza attığı skandallar da ortaya çıktı. Webo’ya yaptığı ırkçılığı rezil sözlerle savunan Rumen hakemin sicili bir hayli kabarık çıktı.

MESLEKTAŞI YERİN DİBİNE SOKTU

Eski uluslararası hakem Adrian Porumboiu, 2019’da Colţescu’nun yönettiği Viitorul – Sepsi maçının ardından şu demeçleri vermişti: “Colţescu’nun kararları dünyanın hiçbir köşesinde gerçekleşmiyor. Katil bir hakem istiyorsanız onu alabilirsiniz!”

İSVEÇ TEPKİ GÖSTERDİ

27 Mart 2018’de ülkesi Romanya’nın İsveç’le oynadığı maçta dördüncü hakem olan Colţescu, o dönem İsveç Milli Takım teknik direktörü Janne Andersson tarafından tepki görmüştü.

“SANKİ 80’LERE DÖNMÜŞTÜK”

Janne Andersson, “Yedek (dördüncü) hakem 90 dakika boyunca yedek kulübümüze dönüp faul yok diye bağırdı. Maçtan sonra Romanya yedek kulübesine gitti ve oyuncularla tokalaştı. Böyle bir şey görmek garipti, sanki 80’lere dönmüştük.” demişti.

İKİ AY MAÇ ALAMADI

Irkçı hakem Sebastian Colţescu, 2015 yılında oynanan Astra-Steaua maçında yaptığı büyük hatalarla gündeme gelmiş ve ardından gelen iki ayda kendi liginde bir maça atanmamıştı.

ÜLKESİNDE DE ELEŞTİRİLDİ

2008’de Romanya’da Merkez Hakem Komisyonu Başkanı olan Gheorghe Constantin de Sebastian Colţescu hakkında eleştirilerde bulunan bir başka isim olmuştu.

“KABUL EDEMEYİZ”

Gheorghe Constantin, “Onun yaptığı hataları ligimizin bu seviyesinde kabul edemeyiz. Bir süre maç yönetemeyecek, hatalarından ders alması gerekiyor.” demişti.

“AKIL ALIR GİBİ DEĞİL”

CFR Cluj kulübünün avukatı Ioan Ivaşcu, 2019 yılında Colțescu’nun yönettiği Cluj-Astra maçı sonrasında: “Sahadaki oyunculara küfretti ve onları duymamazlıktan geldi. Bu akıl alır değil!” şeklinde konuşmuştu.

İNTİHAR ETMEYE ÇALIŞMIŞ

Yaptığı ırkçılıkla dünya gündemine oturan Sebastian Coltescu’nun 2008 yılında intihara kalkıştığı ortaya çıktı. Coltescu, 2008 yılında SMURD, yani Romanya merkezli bir acil kurtarma hizmeti veren ekipten birine verdiği röportajda sağlık durumunu ve yaşadıklarını şu sözlerle anlatmış:

Televizyonlar ve gazeteler yerine psikologla görüşmen gerektiğini düşünüyor musun?”

Evet, sorunuzdan utanmayın. Bu normal. Geçen yıl kıştan iki psikoloğum vardı. Sorunlarıma uygun birilerini bulmam kolay değil. Son psikoloğum ile neredeyse 3 ay haftada iki kez görüştüm. Bana ‘tamamen normalsin’ dedi. Tebrikler! Tamamen normal birini tanımıyorum. Hakem olduğum için çok dayak yedim.”

“SENİ ÖLDÜRECEĞİM”

Hakemler Romanya’da hala birbirlerini dövüyor mu?

“2003 yılında C klasmanında 3 yıllık hakemken Stoina’dan yıldızları görene kadar dayak yemiştim. O kadar büyük bir adamdı ki devi andırıyordu. Federasyondaki komisyona geldiğinde peşimden koştu ve ‘Seni öldüreceğim’ diyordu.”

FIFA listesine nasıl yükseldiniz ve nasıl düştün?

“2003’te birinci ligde ilerledim. 2006’da FIFA listesine girdim. İlk yıllarda notlarım yüksekti. Tek bir maç için FIFA listesinde başarısız oldum! Elbette kariyerimdeki maçlarda başka hatalar da yaptım. Cluj maçında bir penaltıyı vermedim. Maç günü kalsiyum düşüşüm oldu, hastanedeydim ve saat 23.00’te geldim. Hakemlik yapmak istedim, sağlık sorunlarım olduğunu açıklamadığım için yanılmışım.”

Bunun nasıl göründüğünü biliyor musun, sanki sana yapılan için öfke duyuyorsun?

“Belki ama durum böyle değil. Hatalarıma titizlikle yaklaşırım. 2008’de hiçbir şey için suçlanmadığım 10 maçtan sonra tek bir maç yüzünden suçlanıyorum.

“DAİREMİN KAPISINI KIRDILAR, BEN DE PENCEREYE KOŞTUM”

İntihara kalkıştığın gün neler yaşandı?

“Evdeydim, gerçekten kızgındım. Kimseyi görmek istemedim. Bir daha asla hakemlik yapamayacağımı bile düşünüyordum. Maçlara girmeme izin verilmiyordu. İkinci ligde bile çok nadiren görevlendirdiler. Bir zamanlar FIFA listesine girmiştim ve sonra ikinci ligde bile iyi değildim! Ailemi aramama ve onlara sakin olmalarını söylememe rağmen, yine de kesinlikle eve girmek istiyorlardı. Dairemin kapısını kırdılar. Polis, doktorlar ve itfaiyeciler evimdeydi. Sonra sinirlendim ve pencereye koştum. Onlardan beni yalnız bırakmalarını söyledim ve gittiler.”

Bu olayı basitleştirmiyor musun?

“Yaşananlar buydu. Oturduğum yerde büyük bir kitle oluşturdular. İkinci gün onlardan sonraki yeri temizlemek zorunda kaldım. Şimdi bile kapıda bir delik var. Oraya biraz kağıt koydum çünkü kameralar her zaman beni filme almaya geliyor.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş