16 ÜLKEDEN 4 BİN 20 ÖĞRENCİ iNEGöL’DE EĞiTiM GöRüYOR

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, 16 ülkeden gelerek ilçemizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısının 4 bin 20 olduğunu ifade etti. Bilican, yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerden ayırt edilmeksizin eğitimlerine katkıda bulunduklarını belirtti.

Yayınlama: 08.11.2018
741
A+
A-

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Bilican, Suriyeli öğrencilerin diğer yabancı uyruklu öğrencilerden fazla olduğunu ifade ederek, Bakanlık nezdinde yabancı uyruklu öğrencilere gereken değeri verdiklerini belirtti.

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER TOPLUMA KAZANDIRILIYOR
İlçemizde 4 bin 20 yabancı uyruklu öğrenci olduğunu ifade eden Bilican, “Suriyeli öğrencilerin dışında ülkemize bir çok yerden gelen yabancı uyruklu öğrencimiz var. Suriyeliler bunların çoğunluğunu oluşturuyor. İlçemizde yabancı uyruklu olarak toplam 4 21 tane yabancı öğrencimiz var. Yabancı uyruklu öğrencilerimiz hemen hemen her okulda var. Öğrencilerimiz her sınıf seviyesinde mevcut. Ana sınıflarında 117, ilk okulda 1313 öğrencimiz var. Dikkat ederseniz ilk okullarda çoğunluk oluşturuyor Suriyeli öğrenciler. 788 ortaokullarda, 65 öğrencimiz ise liselerde eğitim görüyor. Toplam 2283 Suriyeli öğrencimiz var. Diğer uyruklu öğrencilerimiz ile birlikte toplam 4 bin 20 öğrencimiz mevcut. Hemen hemen her hafta bu sayılar artıyor. Çünkü sürekli göç alıyoruz. Lise düzeyine çıktıkça sayılarda bir düşüş yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı olan öğrencilerimizde liseye kadar zorunlu. Ama yabancı uyruklu öğrencilerimiz lise çağlarına çok fazla gelmiyor. Onlar daha çok çalışarak hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Biz ısrar ediyoruz, teşvik etmeye çalışıyoruz ama zorla getirme gibi bir şansımız yok. Bunların eğitimi şöyle oluyor; bizim öğrencilerimiz ile birlikte aynı kaydı yaptırıyorlar ve aynı sınıflarda eğitim görüyorlar. Küçük yaşta gelen öğrencilerimizin eğitimleri kolay. Dil öğrenmeleri de çok kolay çünkü çabuk öğreniyorlar. Biraz büyük yaşlarda gelen öğrencilerin eğitimleri biraz zorlaşıyor ama okullarımızda Halk Eğitim Vasıtası ile olsun, diğer okullarımızda oluşturulan Türkçe kurslar veriyoruz. Dil öğrenmeleri için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Bakanlığımız bir uygulama başlattı. İl ve ilçelerde Suriyeli öğrencilerin yoğun olduğu yerlerdeki okullara, Türkçe öğrenmeleri için öğretmen atamaları yaptı. Bize de bu kapsamda 18 öğretmen geldi. Bu öğretmenlerimiz, dil bilmeyen yabancı uyruklu öğrencilerimize dil öğrenmelerinde yardımcı oluyorlar. Bu öğrencilerimize daha iyi eğitim vermek için Bakanlığımızın başlattığı ve tüm idarecileri kapsayıcı eğitim anlamında 1 haftalık bir kurstan geçiriyor. Bu kurslarımız halen devam ediyor. Bizde de 30’ar kişilik sınıflarda 12 adet kurs oluşturduk. 307 Tane idarecimizi, yani müdür ve müdür yardımcımızı bu eğitimden geçirmiş oluyoruz” dedi.

O OKULLARA VERİLEN YARDIMLAR
Yabancı uyruklu öğrencilerin yoğun olduğu okullara yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Bilican, şu ifadeleri kullandı: “2017’den itibaren başladık yardım dağıtmaya. 71 okulda 1810 öğrenciye 1810 giyim seti teslim ettik. 20 Okulumuza panolar verdik. 30 tane anasınıfında eğitim gören 95 öğrenciye kırtasiye seti, Bakanlığımızın belirlediği 6 tane okulumuza malzeme yardımı yapıldı. 32 okulda 1940 adet A3, A4 çeşitli seviyelerde kitaplar dağıttık. 16 tane Türkçe öğretimiz var. 2 Tane rehber öğretmenimiz var. Şuanda 32 okulda görev yapıyorlar. 170 tane Türkçe öğreniyorum seviye 3, 100 adet Türkçe öğreniyorum seviye A2, serviye 4 170 tane, 32 okula dağıtıldı. Türkçe öğreticilerimizin olduğu okullara dağıtıldı. 79 Okulda şuanda 1955 adet çanta ve kırtasiye seti verildi. Bu senenin başı itibari ile de 79 okula 2252 kırtasiye, 2235 adet de çanta dağıtıldı”






TC VATANDAŞI OLAN ÖĞRENCİLER İLE AYNI MUAMELEYİ GÖRÜYORLAR
Yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerden ayırt edilmeksizin eğitim verildiğini ama okullardaki kontenjanların dolması ile çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını, bununla ilgili de yanlış anlaşılmaların olduğunu ifade eden Bilican, “”Geçen sene bir kaç yanlış haberler yapılmıştı. Bu konu bakanlığa kadar da gitmişti. Güya bizim okullarımız yabancı öğrenci almıyormuş. Öyle bir şey yok. Biz devamlı talimat veriyoruz yöneticilerimize. Bizim öğrencilerimize ne muamele yapılıyorsa, yabancı uyruklu öğrencilerimize de aynı muamele yapılıyor” dedi.

16 ÜLKE 4 BİN 20 ÖĞRENCİ
İlçemizdeki yabancı uyruklu öğrencilerin hangi ülkeye mensup olduklarına dair bilgiler veren Bilican, “Suriye’den 2 bin 283 öğrenci, Azerbaycan’dan 198 öğrenci, Bulgaristan’dan 5 öğrenci, Gürcistan’dan 2 öğrenci, Irak’tan 18 öğrenci, Kazakistan’dan 475 öğrenci, Kırgızistan’dan 216 öğrenci, Libya’dan 7 öğrenci, Mısır’dan 4 öğrenci, Özbekistan’dan 144 öğrenci, Rusya Federasyonu’ndan 540 kişi, Tunus’tan 2 öğrenci, Türkmenistan’dan 1 öğrenci, Ukrayna’dan 119 öğrenci, Ürdün’den 4 öğrenci, Yemen’den 1 öğrenci şuanda bizim okullarımızda eğitim görüyor” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş