26 YILDIR DiNMEYEN ACI; ‘SREBRENiTSA’

İnegöl Bosna Hersek Türkleri Derneği Başkanı İbrahim Akın, Srebrenitsa katliamının 26. Yıldönümü nedeni ile basın açıklamasında bulunarak, “Bu kardeşlerimizin katledilmesindeki tek neden; Müslüman olmalarıdır. 26 yıl geçmesine rağmen hala acımız çok taze. Bu acı her zaman da içimizde olacak” dedi.

Yayınlama: 12.07.2021
437
A+
A-

İnegöl Bosna Hersek Türkleri Derneği Başkanı İbrahim Akın Srebrenitsa katliamının 26. Yıldönümü nedeni ile açıklamalarda bulundu.

 

Akın, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:








 

“Srebrenitsa Katliamı, 1992-1995 yılları arasında, Bosna-Hersek’teki Boşnak, Hırvat ve Sırp toplumlar arasında yaşanan savaşın en kanlı olaylarından biri olarak tarihe geçti. Ratko Mladiç’in komuta ettiği Sırp Cumhuriyeti Ordusu’na (VRS) bağlı güçlerle, polis ve paramiliter grupların işlediği katliamlar 2007 yılında Uluslararası Adalet Divanı tarafından ‘Soykırım’ olarak kabul edildi”

 

HOLLANDALI KOMUTAN SUÇLU BULUNDU

“İşlenen soykırıma müdahale etmeyen ve hatta kendi bünyesinde çalışan Müslüman personeli dahi Mladiç’in emrindeki kuvvetlere teslim eden, Hollandalı askerlerden oluşan bölgedeki Birleşmiş Milletler Koruma Gücü’nün (UNPROFOR) komutanı Thom Karremans da 2011 yılında Hollanda’daki bir mahkeme tarafından, katliamda sorumluluk taşımaktan suçlu bulundu. Ratko Mladiç’in ise, savaş ve insanlığa karşı suçlardan daha önce çarptırıldığı ömür boyu hapis cezası, Lahey kentinde bulunan Birleşmiş Milletler Savaş Suçları Mahkemesi tarafından geçen ay onaylandı”

 

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRA İŞLENEN İLK VE TEK SOYKIRIM

“Uluslararası toplum tarafından, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra işlenen ilk ve tek soykırım olarak kabul gören Srebrenitsa Katliamı’nda, 8 binden fazla Boşnak katledilmiştir. Katliamın 26’ncı yıldönümünde hayatını kaybeden soydaş ve dindaşlarımızı anıyoruz. Daha önce bir toplu mezarda bulunan ve DNA testleri sonucu kimlikleri tespit edilen 19 Boşnak’ın tabutu da geçtiğimiz gün Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedildi. Söz konusu şehitlerimizin yaşları 16 ile 63 arasında değişen, 16 yetişkin erkek, 18 yaşın altında iki genç ve bir kadından oluşuyor. 11 Eylül 1995 yılında başlatılan katliamda en az 8 bin 372 Boşnak Müslümanın katledildiği biliyoruz. Son olarak defnedilen 19 kişiyle, kimlikleri tespit edilenlerin sayısı 6 bin 671’e yükselmiş durumda”

 

MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN KATLEDİLDİLER

Konuşmalarını sürdüren Akın, şu ifadeleri kullandı:

 

“Bu kardeşlerimizin katledilmesindeki tek neden; Müslüman olmalarıdır. İşte tam da bu noktada geçmişimizi asla unutmadan, geleceğimizi de geçmişimizden aldığımız derslerle şekillendirmemiz gerekiyor. Bu acıların tekrarlanmaması için bizler de elimizden geleni yapacağız. Soykırımın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen hala acımız çok taze. Bu acı her zaman da içimizde olacak. Kadın, çocuk, genç demeden kurşuna dizilen bu kardeşlerimiz, her zaman kalbimizin bir köşesinde olacak”

 

BOSNA HERSEK’TE BİRŞEYLER DEĞİŞMELİ

Bosna’nın siyasi yapısına da değişen Akın,

 

“Bosna’da artık birşeyler değişmeli. Sırpların ayrı bir devleti, Hırvatların ayrı bir devleti var. Ama baktığınız zaman Bosna Hersek’te bir kargaşa var. Bunun uluslararası arenada konuşulması gerekiyor. Kendi ülkesinde prangalar takılan bir milletten bahsediyoruz. Boşnakların tam olarak bağımsız bir devletinin olması en büyük dileğimiz”

 

TABAN’A ÇAĞRI

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’a çağrıda bulunan Akın, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 

“İnegöl Belediye Başkanı Alper Başkanımızdan bazı ricalarımız var. İnegöl’deki Boşnakların en çok istediği konuları ifade etmek istiyorum. Türkiye doğup büyüyen ama Bosna’yı hiç görmeyen insanlar var. İnegöl Belediyesi’nin bu gibi konulara önem verdiğini biliyoruz ve Bosna Hersek’e bir kültür ve tarih gezisi yapmalarını talep ediyoruz. İnşallah başkanımız bu çağrımıza cevap verir ve bizleri sevindirir”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.