AYÇEKİRDEĞİ EKİM ALANLARININ %60’I ÇİN ÇEKİRDEĞİNE DÖNDÜ PATENTLİ ÜRÜNÜMÜZ GÜNDEN GÜNE ERİYOR

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl Alası olarak patent ve coğrafi işareti alınan ayçekirdeği hasadı ile ilgili çiftçileri ziyaret etti. Ziyarette gümrük vergilerinin arttırılmaması nedeni ile ayçekirdeğine talebin azalıp, Çin Çkirdeği’ne insanların yöneldiğini belirten Sezai Çelik, “Bugün bizim çekirdeğimizin fiyatı 8 liradan gidiyor, Çin malı 9 liradan gidiyor. Ekimlerin %60’ı Çin çekirdeğine kaymış durumda. Bunca emek boşa gidiyor” dedi.

Yayınlama: 28.08.2019
547
A+
A-

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ayçekirdeği hasadının başlaması ile birlikte çiftçileri ziyaret etti. Ahmet Türkel Çevre Yolu’nda kurutma işlemini sürdüren çiftçileri ziyaret eden Çelik, burada açıklamalarda bulundu.

 

Zahmetli bir sürecin ardından İnegöl Ayçekirdeği için patent ve coğrafi işaretin alındığını ifade eden Çelik, “İnegöl çerezlik ayçekirdeği hasadı başladı. İnegöl ayçekirdeği geçmişinde olan lezzeti ile kendisini ispatlaması ile birlikte, az talebin artmasıyla birlikte İTSO, Ziraat Odamız, İnegöl Belediyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışma sonucunda, ıslah çalışmasını bitirip İnegöl Alası olarak biliyorsunuz tescillenmişti. Bundan 6 sene önce.  Patent ihalesi vardı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde. O patent ihalesine bizzat kendim gitmem sureti ile patent ihalesine girip, İnegöl Ala’sının patentinin İnegöl’de kalmasını sağladık. Bugün itibari ile gördüğünüz ayçekirdeği, İnegöl’ün tarımdaki tek patentli ürünü ve aynı zamanda tek coğrafi işaretli ürünüdür. Sonrasında biz bu patenti aldıktan sonra, 1,5 liradan 2.5 liraya, 2.5 liradan 3.5 liraya, 3.5 liradan 4.5 liraya derken her sene eşik atlama ile değerlendi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hasat başladığı zaman, bizi arayıp İnegöl ayçekirdeği fiyatı nasıldır, sizinki 3 lira ise bizimki de 2 lira yapacaktır gibi bir anlam taşıyordu. Devamında bundan 2 yıl önce Çin Çekirdeğinin girmesi ile birlikte sıkıntı yaşamaya başladık. Fiyatlar orada sabit kalmaya başladı. Bununla ilgili birçok hamlelerimiz oldu. Sağolsun Hakan Çavuşoğlu’na söyledik, müdahale etmeye çalıştı. Ankara’ya da taşıdık bu konuyu. Diğer muhalefet parti milletvekillerinin hepsinin hamleleri oldu. Ama bir sonuca ulaşmadı. Şimdi üzülüyorum. Şimdi burada ayşekirdeği var ve hemen arkamızda Çin malı. Bugün bizim çekirdeğimizin fiyatı 8 liradan gidiyor, Çin malı 9 liradan gidiyor. Eğer bu Çin malının gümrük vergilerini yükseltilseydi, girişleri engellenseydi, bugün gördüğünüz çekirdek bugün 10 liradan pazar bulacaktı. Ekimlerin %60’ı Çin çekirdeğine kaymış durumda. Bunca emek boşa gidiyor” dedi.






 

Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel’e eleştirilerde bulunan Çelik, “Bundan bir hafta önce bizim vekilimiz Vildan Yılmaz Gürel, tarlaya gitmişler fotoğraf çekmiş, ayçekirdeği kurutma alanına gitmişler. Muhtemelen Kırsal Kalkınma Müdürü Sinan Kağan tanıdık bir yere götürdü. Şöyle bir tarlaları gezsinler de kurutulan alanları dolaşsınlar bakalım milletin nasıl tepkilerle karşılaşacaklarını görürler. Bizlere de bir danışsalar. Biz o kadar bağırdık çağırdık, öldürmeyelim bu çerezlik ayçekirdeğimizi, patentli ürünümüzü dediğimiz zaman, bir kez arayıp bunun için neler yapabiliriz deseydiler keşke. Bizler sabah akşam çiftçilerle yatıp, çiftçilerle kalkıyoruz. Düğünde beraberiz, cenazede beraberiz. Çiftçinin sorunlarını biz biliyoruz. Gönül isterdi ki oralara giderken bizi de arasınlar, bizlerde sorunlarımızı anlatalım. Seçimlerden önce odayı ziyaret ettiler, seçimlerden sonra bir kez kendisi ile ne konuşma şansı bulabildik nede başka bir şey… Biz çiftçiyi temsil ediyoruz. Çiftçinin anayasal tek kuruluşu benim. Bu kadar basit. Ben çiftçi temsilcisiyim.  18 bin üyem var. 80 bin kişinin başkanıyım. Bu millet bizi seçti. Eğer sorunlara çare bulmak istiyorlarsa bizi dinlesinler. Dertlerimizi anlatırken, kendilerine eleştirilerde bulunduk. Çünkü yapmamız da gerekiyor. Bakın bugüne kadar hiçbir temasımız olmadı, bu sıkıntı gerçekten büyük. İnegöl’ün coğrafi işaretli ve aynı zamanda patentli tek ürünü. Bir çaba sarf edersiniz ama engelleyemezsiniz. O da ayrıdır. Gümrük vergilerini yükseltemezsiniz, bunun girişini engelleyemezsiniz ama siz bizim yanımızda olun, bir çaba sarf edin. Biz de zaten sizle beraber aynı görüşte olacağız bu anlamda” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş