Banka faizleri konut satışını engelliyor

Bankaların faiz oranlarını yükseltmesi nedeniyle konut piyasasında oluşan etkiler ile ilgi açıklamalarda bulunan İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, “Bankalar faizi yüksek tuttuğu için konut satışını engellemiş oluyor” dedi.

Yayınlama: 14.02.2018
426
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekai Akyürek, ” 8-10 ay gibi bir zaman tekamül eden bir dönemde konut fiyatlarında fiyatlar yerinde sayıyor. Ancak, Türkiye genelinde olduğu gibi bankaların faizleri çok yüksek, 1.20’ye yükseldi. Son 5-6 ayın en yüksek rakamları gözüküyor. Bundan dolayı konutta ki hareketlilik sıfıra kadar indi. Peşin para olanlar alıp satıyor ama oda belli bir miktar. Banka kredisi ile almak isteyenler yanaşmıyor. Bundan dolayı konut satışlarında düşüş var. Fiyatlar yerinde sayıyor. Bursa’nın diğer bölgelerine göre fiyatlar uygun. Banka faizlerinin düşmesini bekliyoruz. Buda gerçekleşmediği için satışlar şuanda alt seviyede gidiyor. İstediğimiz rakamlara ulaşmadık. Önümüzde ki dönem olarak beklentimiz faizlerin düşmesi. Faizler düşmezse değişen bir şey olmaz. Arz ve talebin olduğu dönemde faizleri yükseltiyorlar, arz talep bitince faizler düşüyor. Yazın moral anlamında 5 puan 10 puan düşüyor ama bu aylarda konut talebi olmuyor. Bu anlamda konut ihtiyaçtır, 12 ay ihtiyaçtır. Ama bankalar faizi yüksek tuttuğu için konutu engellemiş oluyor. Banka kredilerinde istikrar olsa satışlar daha çok olur” dedi.

 

İNEGÖL’DE ARSA KALMADI








“İnegöl’ün merkezinde arsa bulmakta zorlanıyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Akyürek,  “Müteahhitler açısından zor, onlarda arıyor. Daha çok şuanda Alanyurt,Akhisar bölgesinde arsalar talep görmekte. Emlak sektörünün en çok ayakta tutan hobi bahçeleri. Şuanda bunlar satışta. İnegöl’de ekonomi gerçekten iyi, talep durmadı. Ama talebi karşılayacak arsa yok. Dairede ise az önce dediğimiz gibi sorunumuz kredilerin yüksek olması. Geriye hobi bahçeleri kalıyor. Hobi bahçeleri ile de emlakçılar idare ediyor. Ekonomik anlamda İnegöl güçlü bir yer. Yatırım yapanı mahcup etmeyen bölgede yaşıyoruz. Şuanda bile ülkemiz bir sava durumunda olduğu halde emlak sektörümüzde bu gerginliği biz görmüyoruz. İnsanlarda yine talep var. Bizi etkileyen bankaların aldığı yüksek faiz kararları birde İnegöl’de arsa kalmaması” şeklinde konuştu.

 

EMLAKÇILAR SINAVA TABİİ TUTULACAK

“Bu mesleği her zaman söylüyorum kendini bilmez insanların yapması, emlakçıya karşı bakış açısının  farklı olması, bunun önüne geçmeye çalışıyoruz” diyen Akyürek,  “Yakın zamanda kanunumuz çıkacak. 3. yada 4. ayda bir tasarının meclisten geçmesi gibi bir durum var. Bu gerginlikler umarım bir an önce biter. Tabi ki şuanda bir yoğunluk var. Ülkenin derdi bizim yasamız değil, büyük olaylar yaşıyoruz ama buna rağmen umudumuzu kaybetmedik. O yasa çıktığı zaman büyük bir düzenleme olacak. Mesleğimizi yasa dışı yapanlar ve bu tür sorunlar ortadan kalmış olacak. Ayakçılık dediğimiz olayı, gerçek emlakçılara verdiğimiz yetki ile kaldıracağız. Sistemde ,yasal düzenlemede bilinmesi gereken şeyler var. Tapuların emlak bürolarından, web sisteminden yapılacak. Bunun eğitimi verilecek .Tapunun yükü azalacak. Hali ile emlak müşavirleri yeminli emlak müşaviri olarak  görev yapacak. Sistem çok farklılık getirdiği için, sisteme yasal olmayan hiç kimse çalışamayacak. Bütün belgesi,kuralı ve bazı şeyleri yerine getirenler çalışacak.  Örneğin baştan beri diyoruz Ticaret ve Sanayi Odası kaydı şartı aranıyor yada emlakçılar esnaf odasına kaydı aranıyor. Artık eğer vatandaş emlakçılık yapacağım diyorsa bir odaya kaydı olmadan, vergi kaydını yaptırmadan hiç kimse bu mesleği yapamayacak. Bunun haricinde bazı arkadaşlar ben vergimi veriyorum, oda kaydı yaptırmayacağım diyor, o zaman bu mesleği yapamazsın.  Hali hazırda yapanlara lisanslama getirilecek ,sınav sistem ile soru sorulacak. Ticaret Bakanlığı bu işle ilgileniyor, ilçe ve illerde ticaret müdürlüğü vasıtası ile emlakçılara lisanslama getirilecek. Bu sınavı verenler lisansı alacak ve devam edecek. Ben hali hazırda emlakçıyım meselesi ortadan kalkacak. O yüzden tüm üyelerden istediğimiz alt yapılarını hazırlamaları” ifadelerini kullandı. 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.