BİSİKLETE ELEKTRİKLİ MOTOR SİSTEMİ TAKIP GÜNEŞ PANELİYLE DESTEKLEDİ

İnegöl’de yaşayan Yasin Atalay isimli vatandaş bisikletine elektrikli bir motor sistemi yaparak ilginç bir buluşa imza attı.

Yayınlama: 14.08.2019
767
A+
A-

İşe gidip gelmek için aldığı bisikletine binmek bir müddet sonra zor gelince, Yasin Atalay isimli vatandaş bir düzenek düşündü ve işe başladı. 15 gündür çalışmalarını sürdüren Atalay, 24 volt motor, 48 amper gücünde bir motor sistemi geliştirerek bisikletine monte etti. Daha sonra şarjla alakalı problem olacağını düşünen Atalay, geliştirdiği sistemi güneş panelleriyle destekledi.

BİSİKLET KULLANMAK ZOR GELDİ

Sürecin işe gidip gelmenin zor olmasından dolayı bisiklet almasıyla başladığını belirten Yasin Atalay, “Bisikleti aldık almasına ama daha sonra ise bisiklet kullanmak da zor geldi. Buna motor bağlamayı düşündüm. Bu düşüncemin ardından yaklaşık 15 gün önce bu çalışmaya başladım. Teknik bilgi de zayıftım ama merakım vardı bu konulara. Teknik konularda da Uysal Mühendislik’ten Mücahit Uysal bana destek oldu ve böyle bir çalışma yaptık” şeklinde konuştu.

GAYET YETERLİ

Sistemin teknik detaylarından bahseden Atalay, “Sistemde iki tane aküyle seri bağlantılı 24 volt motor kullandık, yani 48 amper. Bu tabi uzun gitmesini sağlıyor ama bir müddet sonra  bu da biteceği için bende sisteme güneş paneli bağlamayı düşündüm. 2 tane güneş panelini sisteme dahil ettik. Yine bunun voltajını maksimumda 35 voltun üzerine çıkardık. Bunun yanında şarj kontrol panosu kullandık. Pano akülerin ihtiyacı olan voltajı dengeleyerek aküleri şarj ediyor. Sistemde, güneş panellerinde ortalama 3 amper güç alıyoruz. Bu da işe gidip gelen arkadaşlar için gayet yeterli” ifadelerini kullandı.








DAHA GÜZELİNİ YAPMAYA ÇALIŞIRIZ

Elindeki kısıtlı imkânlarla çalışmasının ancak bu kadar olabileceğini belirten Atalay, “Çalışmamız amatör olduğu için illaki bazı hatalarımız oldu. Malzeme zayiatımız da oldu ama genel olarak baktığımız zaman masraflarımız 1000 lira merkezli kaldı. Böyle bir şey yapalım denilir ve üzerinde çalışılırsa daha düşük maliyetlere yapılabilir. Destek veren olursa daha güzel bir görüntüde bir şeyler yapmaya çalışırız. Benim asıl hedefim bu güneş panellerini jantların içerisine yerleştirmek. Küçük güneş paneli hücreleri var onlarla seri bağlantı yapılarak jantların içerisine  yerleştirilebilir ve daha güzel verim alabiliriz. Akülerimiz de ağır daha hafif aküler de kullanılabilir. Benim maddi olarak elimden geleni bu kadar. Fırsat verilirse, imkân sunulursa daha güzelini yapmaya çalışırız” diyerek sözlerini sonlandırdı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.