“Bosna-Hersek’teki Boşnakların oyu evettir.

İnegöl Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Adli Kavukçu, BM Güvenlik Konseyi’nde Kudüs için yapılan oylamada Boşnakların evet oyu verdiği belirterek, ” Bosna-Hersek’in bu oylamada çekimser oy kullanmış olması, Bosna-Hersek’teki Boşnakların çekimser olduğu anlamına gelmemektedir” dedi.

Yayınlama: 23.12.2017
676
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Bosna Hersek Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Adli Kavukçu, “ABD’nin, BM-Güvenlik Konseyi’nde 14 kabule karşı “veto” ederek engellediği “Kudüs Tasarısı”, BM-Genel Kurulu’nda 128 Kabul, 9 Ret ve 35 Çekimser oy ile 21.12.2017 tarihinde kabul edilmiştir. Bu karar, biz Boşnakları ziyadesiyle memnun etmiştir.

Ancak Bosna-Hersek’in bu oylamada çekimser oy kullanmış olması, Bosna-Hersek’te ki Boşnakların çekimser olduğu anlamına gelmemektedir. Bosna-Hersek adına verilecek Kudüs Tasarısı kararında, Bosna-Hersek’teki Boşnakların kararı evet; Hırvat ve Sırpların kararı ise, çekimser olmuştur. Devlet adına verilecek karar da sonuç olarak çekimser şeklinde neticelenmiştir. Bu şekilde bir kararın çıkması, kamuoyumuzca çok iyi anlaşılmalıdır.Çünkü bu durum, ABD öncülüğündeki Batı ülkelerinin Bosna halkına dayattığı Dayton Anlaşması’nın bir neticesidir. Savaşı bitiren; ancak ülkedeki demokratik temsili engelleyen; hatta çözümsüzlüğe sürükleyen bu anlaşmaya göre, ülke, üç halk tarafından temsil olunmakta ve kararlar üç halk temsilcilerince alınmaktadır. Bosna-Hersek’te en yüksek siyasi makam, “Cumhurbaşkanlığı Konseyi”dir. Boşnak, Hırvat ve Sırp halklarının temsilcilerinden oluşan bu üçlü konsey, BM’deki bu tasarıyla ilgili olarak tam mutabakata varamamışlar; Bosna-Hersek adına karar da, çekimser olarak çıkmıştır. Cumhurbaşkanlığı Konseyi’ndeki Boşnak temsilci Bakir İzetbegoviç, evet diyerek Kudüs Tasarısı’nın yanında yer alırken; Hırvat temsilci Dragan Çoviç ile Sırp temsilci Mladen İvaniç ise, çekimser kalmışlardır. Bu durum da Dayton Anlaşması garabetinin sonucu olarak Bosna-Hersek adına verilen kararın, hukuken çekimser sonuçlanmasına neden olmuştur. Özetlemek gerekirse, Bosna-Hersek’teki Boşnaklar’ın oyu evet; Hırvat ve Sırpların oyu ise, çekimserdir. Dünya ve Türkiye’deki Boşnaklarda olduğu gibi, Bosna-Hersek’teki Boşnakların da Kudüs konusundaki duyarlılığı ve ortak iradesi aynıdır ve değişmez. Nitekim, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Boşnak Temsilci Bakir İzetbegoviç de kendi halkının iradesini ortaya koymuş; ABD’nin İsrail’deki Elçiliği’nin Kudüs’e taşınması kararına karşı çıkmıştır. Görüldüğü üzere, Dünya’daki tüm Boşnakların kalbi, Kudüs ve Mescid-İ Aksa konusunda aynı şekilde atmaktadır. Ülkemizdeki tüm Boşnaklar ve tüm halkımıza saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı.

 








Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş