BOSNAKLARDAN iLÇE HALKINA DAVET

İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 14’ncü yıldönümünde iki ayrı etkinlik düzenleyecek. Etkinlikler ile ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Adli Kavukçu, etkinliklere tüm ilçe halkını davet etti.

Yayınlama: 19.10.2017
622
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Adli Kavukçu, “Derneğimiz, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 14’ncü yıldönümünde, iki etkinlik düzenlemektedir. Etkinliklerimizden ilki, 19 Ekim Perşembe gecesi Yatsı namazından önce Boşnaklar Camiinde Bilge Kral için düzenlenen bir Mevlit-i şerif tertibidir. İkincisi ise, 20 Ekim Cuma gecesi saat 20.00‘de İnegöl Mobilya Müzesi Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir. Konuşmacı olarak Aliya’nın efsane komutanı Şerif Patkoviç’in katıldığı konferansın konusu ise ‘Patkoviç’in Gözünden AIiya’dır. Bu iki etkinliğimize tüm halkımız davetlidir” şeklinde konuştu.

 

ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR ?






 Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç, 1925 yılında doğdu. Hukuk öğrenimi gördü. Düşünce adamı kimliği ile de tanındığından halk arasında “Bilge Kral” lakabıyla anılmıştır. Yugoslavya Tito yönetimindeyken, Boşnak Müslümanları organize etti ve bu yüzden hapiste kaldı. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığını 1990 ve 2000 yılları arasında sürdürdü. Bosna Savaşı’nda halkına liderlik yaparak, barışın sağlanması için büyük çaba sarf etti. ‘Doğu ve Batı Arasında İslam’ kitabında İzzetbegoviç, Batı felsefesini ve Doğu irfanını mukayeseli olarak analiz etmiştir. Bir siyasetçi ve devlet adamı olarak tanınan İzzetbegoviç, esasında bir düşünür olarak hayatını yönlendirmiştir. Yugoslavya Müslümanlarının birliği için kaleme aldığı ‘İslam Manifestosu’ büyük yankı uyandırmıştır. Aliya İzzetbegoviç, 2003 yılında vefat etti.

 

ŞERİF PATKOVİÇ KİMDİR?

Bosna-Hersek Savaşı’nda Aliya’nın efsane komutanlarından biri olan Patkoviç, 7.nci Müslüman Tugay Komutanlığı görevini yürütmüştür. Osmanlı’nın emaneti Bosna Hersek’te yaşanan acı savaş esnasında orduyu denetleyen Aliya’nın yanında tekbir getiren genç komutan o döneme damgasını vurmuştur. Bosna’da ‘Devlet Kahramanı’ ilan edilen Patkoviç, savaş zamanında gösterdikleri kahramanlıktan dolayı devletin en üstün madalyası olan ‘Altın Zambak’ şeref madalyası verilen 1976 gaziden biridir. Söz konusu gazilerden bugün, ancak 678’i hayattadır. Patkoviç, halen Zenitsa’da yaşamaktadır.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş