Bursa ormancılığı Türkiye’ye örnek oldu

Türkiye topraklarının yüzde 28.2’i, Bursa’nın ise yüzde 45’i ormanlarla kaplı. Dünya standartlarına göre ülke yüzölçümünün en az yüzde 30’unun verimli ormanlarla kaplı olması gerekiyor. Ülkemiz bu hedefe ulaşmak için orman varlığını artırma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yayınlama: 22.03.2018
744
A+
A-

ÜLKEMİZİN YÜZDE 28.2’Sİ ORMAN

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Basın İlan Kurumu tarafından düzenlenen Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programında gazeteci adaylarına orman varlığının önemini anlattı. Tüm canlılar için temel ihtiyaç olan temiz su, temiz hava ve ana sermaye olan toprağın korunması ve devamlılığının ormanlar sayesinde mümkün olabileceğini söyleyen Akın, dünya standardında bir ülkenin ormanca zengin sayılması için yüzölçümünün yüzde 30’unun ormanla kaplı olması gerektiğini, ülkemizde ise bu oranın yüzde 28.2, Bursa’da bu oranın yüzde 45 olduğunu belirtti.

 






BURSA MODELİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Türkiye’de ilk defa Bursa’da uygulanan ve adını Bursa’dan alan kısa adı BUROR Teraslama yöntemiyle 43 bin dekar alanda ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ifade eden Akın; 2003-2017 yılları arasında 900 bin dekar alanda 74 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydetti. Orman varlığının ülke ekonomisi açısından da çok önemli olduğunu söyleyen Akın, ormanların aynı zamanda önemli bir hammadde kaynağı olduğunu bu kaynağın yurt içinden sağlanamaması halinde yurt dışına milyonlarca dolar kaynağın gideceğine işaret etti.

 

ORMAN KÖYLÜSÜNE GELİR GETİRİCİ FİDAN

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, orman köylülerinin gelirini artırmak amacıyla ceviz, badem, kestane, fıstıkçamı ve dut gibi gelir getirici fidanlarla orman tesis ettiklerini anlattı. Akın şöyle konuştu: “Bursa’da defne sahalarının rehabilite çalışmalarına başladık. Orman köylüsüne yıllık 34 bin ton yaş defne yaprağı üretimi yapmalarına imkân sağladık. Bu üretim sonucunda 60 milyon lira gelir sağlamayı, ülkemize defne ihracatından 25 milyon dolar gelir getirmeyi hedefliyoruz. Arıcılığı geliştirmek için 10 bal ormanı kurduk. 2003-2017 yılları arasında 5 bin 655 aileye yaklaşık 50 milyon lira ferdi kredi ve hibe imkânı sunduk”

 

HER YIL 2 MİLYON FİDAN DİKİLİYOR

Bursa’nın ormanlık yapısına katkı sunmak amacıyla her yıl 2 milyon tohumdan fidan oluşturduklarını ve bu fidanları toprakla buluşturduklarını kaydeden Akın; Ormanlık alanların korunması ve çoğaltılması için çalışmalarının aralıksız sürdüğünü bildirdi. Akın, Orman yangınlarının yüzde 98’inin insan eliyle çıktığına da işaret ederek, dünyada orman yangınlarına müdahale konusunda Amerika ve Rusya’nın önünde olduklarını olası orman yangınına 17 dakika içerisinde müdahale ettiklerini belirtti.  

 

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, 21-26 Mart Dünya Ormancılık ve Orman Haftası olduğunu hatırlatarak, bu hafta boyunca orman bilincinin topluma kazandırılması için faaliyetler yürüttüklerini sözlerine ekledi. Bölge Müdürü Akın’a, Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programında yaptığı söyleşi nedeniyle Basın İlan Kurumu Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez tarafından kurum yayınlarından oluşan kitap hediye edildi.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş