Çalıştıkça emekli maaşı düşüyor

İnegöl’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği geçtiğimiz gün Alanyurtta, Sosyal Hizmet Uzmanı Özgür Erdursun’un katılımı ile seminer gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen seminerde açıklamalarda bulunan Özgür Erdursun, “Emeklilikte yaşa takılanları insanlar bilmediler. Zaman geçtikçe mağduriyetler ortaya çıkmaya başladı. Yaş ilerledi, iş kaybedildi, emekli olunmadı. Daha sonra şu öğrenildi ki; çalıştıkça emekli olunduğunda alınacak emekli maaşı düşüyor” dedi.

Yayınlama: 01.02.2019
1.187
A+
A-

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından geçtiğimiz gün Alanyurt Eda Düğün Salonu’nda bir seminer gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak Sosyal Hizmet Uzmanı Özgür Erdursun katıldı. Seminere ayrıca CHP ve İyi Parti temsilcilerinin yanı sıra, Millet İttifakı İnegöl Belediye Başkan Adayı Hakan Özdemir’de katıldı.

 

SİYASİ GÖRÜŞÜ BİR KENARA BIRAKIYORUZ






Seminerde açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerini biliyoruz. Ama sadece emeklilikte yaşa takılmakla bir mağduriyet değil aslında bu. Dolaylı olarak sosyal  güvenlik sisteminde yaşanan sıkıntılar sorunlar, daha sonraki yıllarda çocuklarımızın da yaşayacağı sorunlarla ilgili sizlere bilgiler vermek istiyorum.  Hepinizin siyasi görüşüne saygı duyuyorum ve şimdi siyasi görüşü bir kenara bırakıyoruz. Çünkü gerçekleri anlatacağız sizlere. Sizlerde bu gerçeklerle ilgili planlarınızı yapacaksınız” dedi.

 

HER HÜKÜMET EMEKLİLİK SÜRELERİ İLE OYNADI

“Ülkemizde emeklilik sistemi ile ilgili sizlere kısa bilgiler vereyim” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Erdursun, “Ülkemizin kısa tarihçesine baktığımızda genelde tüm hükümetler emekli sistemi ile oynadı. 1987  Yılında Rahmetli Turgut Özal döneminde emeklilik sistemi, kadınlarda ve erkeklerde sigortalılık süresi kadınlarda 50 yaş, erkeklerde 55 yaş olarak belirlendi. Rahmetli Süleyman Demirel bu böyle olmaz, yaş şartını kaldıralım dedi. Kadınlar 18 yaşından sonra 20 yıl, erkekler 18 yaşından sonra 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlasın ve emekli olsun. 1997 yılında koalisyon hükümeti geldi. Bu böyle olmaz dedi. Kadınların emeklilik yaşı 58, erkeklerin emeklilik yaşı 60’a çıkarıldı. O dönemde buna en çok itiraz eden Refah Partisi idi. Hatta bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Gün oldu, devran döndü AK Parti iktidar oldu. Bu böyle olmaz dedi, emeklilik yaşını kadınlarda ve erkeklerde 65 yaşına çıkarıldı. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili ilk çalışmaları yapan benim hocam. Emeklilikte yaşa takılanları insanlar bilmediler. Zaman geçtikçe mağduriyetler ortaya çıkmaya başladı. Yaş ilerledi, iş kaybedildi, emekli olunmadı. Daha sonra şu öğrenildi ki; çalıştıkça emekli olunduğunda alınacak emekli maaşı düşüyor. Ben bunu yıllar önce anlattığımda, benim ofisime gelen kişilere çalıştıkça maaşınız düşüyor dediğimde, benim ofisimden çıkıp, Sosyal Güvenlik Kurumu’na giden kişileri, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki memurlar, bu bilgileri kimden alıyorsunuz, inanmayın onlara diyorlar. 10 Yıldır televizyonlarda programlar yapıyorum. Sürekli bunları anlattım. Emeklilikte yaşa takılanlar diye çok büyük mağduriyetler yaşayan bir kitle var. Aynı zamanda bu kitle hem emeklilikte yaşa takıldı. Hak etmiş oldukları emekliliğe ulaşamadı. Aynı zamanda çalıştıkları için ileride emekli olduğunda çok düşük emekli maaşı alacaklar diye yıllardır anlattık. Daha sonra insanlar bu olayın kendisini etkilemesi ile beraber sesini yükseltmeye başladı. Zaten sesini de yükseltmesi gerekiyordu” dedi.

 

ÇALIŞTIKÇA EMEKLİLİK MAAŞI DÜŞÜYOR

Erdursun, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Siz sigortalı olduğunuzda, iş yeri işe giriş bildirgesi düzenler. Bu işe giriş bildirgesini SGK’ya verir. Siz işyeri ile bir sözleşme yaparsınız. Aynı zamanda devletle de bir sözleşme yaparsınız. SGK sizin işe girişiniz ile beraber aslında size şunu söyler; bakın işe girişiniz yapıldı, sizin işe giriş tarihinize göre emeklilik yaşınız da şudur derler. Bu bir sözleşmedir. Dünyanın her yerinde de böyle olur. Ama bu sözleşme tabiri yerindeyse dere geçerken at değiştirildi, maç oynanırken kural değiştirildi, emeklilik yaşı kiminde 2 yıl, kiminde 4 yıl, kiminde 8 yıl, kiminde 10 yıl, kiminde 12 yıl arttı. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama olamaz. Sosyal güvenlik uzmanıyım, Avrupa’daki emeklilik sistemini de biliyorum, dünyanın hiç bir yerinde emeklilik yaşını işe giriş tarihini baz alarak 10-12 yıl arttıramazsınız. O ülkede bu yasayı çıkartacak kişiler, siyasi parti yerle bir olur. Kimse kimsenin gözünün yaşına bakmaz. Siyasiler vatandaşların mağduriyetlerini çözmek için gelirler. Koalisyon hükümeti döneminde yasa çıktı. Koalisyon hükümeti milli iradenin %54 ile gelmiştir. Koalisyonun ardından AK Parti geldi. AK Parti sorunu çözeceğim diye geldi. Ama diyor ki şuanda; kardeşim bu mağduriyeti ben yaratmadım. Siyasi bir parti mağduriyeti yarattı veya yaratmadı diye değil, var olan bir mağduriyeti çözmek için gelir. Ancak deniliyor ki; tamam burada bir mağduriyet var ama para yok”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş