ÇELİK’TEN, BAKAN PAKDEMİRLİ’YE; İHRACATIN ÖNÜ AÇILSA NE OLACAK?

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl’de patates sökümü yapılan tarlaları ziyaret etti. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çelik, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’ye eleştirilerde bulunarak, “Tarım Bakanımız, Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar ve 400 ziraat odası başkanımız ile birlikte video konferansa katıldık. Orada Tarım Bakanımız, sağanla patatesin ihracatının önünü açtık dedi. Soğan zaten tarlada kaldı, soğan üreticileri mahvoldu, ihracatın önü açılsa ne olacak”

Yayınlama: 17.07.2020
628
A+
A-

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’nin video konferans görüşmesinde yaptığı konuşmaları eleştirdi.

 

BAKAN PEKDEMİRLİ’YE ELEŞTİRİ








İnegöl’deki patates sökümü yapılan alanları ziyaret eden Çelik, şu ifadeleri kullandı:

 

“Sözleşmeli patatesi ekimi 900 ile bin TL arasında. Yani görmüş olduğunu bu tarlanın 900 ile bin TL arasında sözleşmeli patates ekimi yapılıyor. Aynı zamanda bireysel eken çiftçilerimizde açılışı bu sene  bin 500 liradan yaptılar. Onlar 800-900 lira civarlarına düştü. Yani sözleşmeli patates ile bireysel patates bugün itibari ile aynı noktaya geldi. Patatesin maliyeti çok. Tonda bir lira maliyet var patatesin. Dolayısıyla bu sene sözleşmeli patates üreticileri bunu bile bile ektiler, memnunlar. Ama bireysel üretenler bu durumdan memnun değiller. Tarım Bakanımız, Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar ve 400 ziraat odası başkanımız ile birlikte video konferansa katıldık. Orada Tarım Bakanımız, soğanla patatesin ihracatının önünü açtık dedi. Soğan zaten tarlada kaldı, soğan üreticileri mahvoldu, ihracatın önü açılsa ne olacak. Patates birçok yerlerde söküldü, yine ihracatın önünü açsan ne olacak. Yani daha dikkatli ve daha tedbirli olunması gerekmekte Bakanlık olarak. Bugün açılan ihracatın bundan sonra ki süreçte sökenlere faydası olur ama Adana, Ödemiş, İnegöl, bölgelere hiçbir faydası olmadığını düşünüyoruz” dedi.

 

HER YIL 35-40 TON PATATES ÜRETİLİYOR

İnegöl’de her yıl 35 ile 40 bin ton arasında patates sökümünün gerçekleştirildiğini belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı:

 

“İnegöl’de hemen hemen standart bir durum var. 10 bin dekar alanda eklim oluyor. 35 ile 40 bin ton arasında patates üretimi yapılıyor”

 

BIRAK PARA KAZANMAYI ÇİFTÇİMİZİ DE BATIRMIŞ OLUYORUZ

Patates ve soğanın her yıl farklı fiyatlarda seyretmesi ile ilgili soru üzerine Çelik, şu ifadeleri kullandı:

 

“Patatesi ilk söken yer Adana. Örneğin Adana sağlıklı bir ortamda hasadını yaparsa, erken biterse, herkesin tam istediği zamanda sırası gelirse fiyatlarda fazla oynama olmuyor. Bazı yerlerde aşırı yağmurlarda patates çürüyor veya hastalığa yakalanıyor. Bizden önce bu durum yaşanmışsa bizim patatesimiz para yapıyor. Yani bu konular biraz hava durumu ile de ilgili. İki üç gün öncesine kadar patates ihracatı yasaktı, soğan ihracatı yasaktı. Pandemi ile ilgili devlet tedbir almak amacı ile böyle bir karar aldı. Şuanda tarlada patatesin yarsından fazlası gitmiş, Adana bitirmiş, ödemiş bitirmiş, devlet de kendine göre tedbir alabilir ama öncelikle çiftçiyi düşünmek durumunda. Yenişehir’de tarlada soğan dağıttılar bedava. Bunların maliyetleri yüksek. Bırak para kazanmayı çiftçimizi de batırmış oluyoruz.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.