“Çobanlık yaparak huzur buluyorum”

İnegöl’e bağlı kırsal İsaören Mahallesi’nde ikamet eden ve 5 yaşından beri çobanlık yapan Ayhan Şentürk (45), çobanlık yaparak huzur bulduğunu, 40 yıldır işini severek yaptığını ifade etti.

Yayınlama: 06.06.2020
2.253
A+
A-

İnegöl’e bağlı Kırsal İsaören Mahallesi’nde dünyaya gelen ve 5 yaşında çobanlık yapmaya başlayan Ayhan Şentürk (45), ilkokulu bitirdikten sonra tamamen kendisini çobanlığa adadı. Hiç evlenmeyen Şentürk, İnegöl dışına ilk ve son kez askerlik için çıktığını belirtti.

 

5 YAŞINDA BAŞLADI, 45 YAŞINDA HALEN DEVAM EDİYOR






Çocukluğundan beri hayvan güttüğünü belirten Şentürk, şu ifadeleri kullandı:

 

“Çocukluğumuzdan beri hayvan güdüyoruz. Büyük hayvan ile başladık, sonra küçük hayvana döndük. Doğayı sevdiğimizden, hayvanları sevdiğimizden bu işe başladık. Şuanda 45 yaşındayım. 5 Yaşında aileden kalma hayvancılık ile uğraşıyoruz. Hayvanları güdüyoruz, okula gidiyoruz, hem okul hem hayvan öyle bu zamana kadar geldi. 13 Yaşından bu zamana kadar koyun güttük”

 

İnegöl dışına ilk ve son kez askerlik için çıktığını belirten Şentürk, “İnegöl dışına askerlik harici hiç çıkmadım. Ailemle beraber, yani annen babam ve ben beraber yaşıyoruz” dedi.

 

ÇOBANLIK HUZUR VERİYOR

Çobanlığın kendisine huzur verdiğini söyleyen Şentürk, şu ifadeleri kullandı:

 

“Hayvanları, doğayı seviyorum. Daha huzurlu oluyorum hayvanları güdünce. Ben hayvanlara bakıyorum, hayvanlar bana bakıyor öyle yaşayıp gidiyoruz. Şu işi yaparım, yapsaydım daha iyi olurdu dediğim zamanlar oldu ama bu iş daha bana uygun geldi. Daha rahatım koyun güderken. Kafa rahat, insanlardan biraz daha uzak, huzurlu. Sabahleyin tek derdin koyunları salıp doyurmak. Yani başka bir derdin yok. Buraya zaten geldiğinde stres atıyorsun, hayvanları salıyorsun, elinde sopa, bayır bayır geziyorsun”

 

ONLAR DOĞAYA GELİYORLAR AMA YİNE ÖZGÜR DEĞİLLER

Doğanın, özgürlük anlamına geldiğini ve insanların gerçek doğaya kendilerini bırakması gerektiğini belirten Şentürk, “Doğa; özgürlük bana göre. İnsanlar köylere geliyor. Doğaya kaçtım zannediyorlar. Yine beton ev, tel örgü içinde yine hapis. Ormanda ağacın dibinde durmak varken, neden tel örgünün içine kapatıyorsun kendini… Onlar doğaya geliyorlar ama yine özgür değiller” dedi.

 

Hayvanların, İnsanoğlu kadar tehlikeli olmadığını ifade eden Şentürk, “Hiçbir hayvan, insan kadar tehlikeli değil” dedi.

 

ÜSTÜ KOKUYOR DİYE ELİNİ KAÇIRMASINLAR

Son olarak insanların çobanları hor görmemesini ve onlarla zaman geçirmesini isteyen Şentürk, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 

“Çobanlarla biraz takılsınlar, çay içsinler, beraber koyun gütsünler, muhabbet etsinler. Üstü kokuyor diye elini kaçırmasınlar mesela. Tanısınlar çobanları”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş