EKONOMİYE YILLIK 5 MİLYON 16 BİN LİRA GELİR ARTIŞI

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Kaya Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Olukman Tekke Baraj Göleti sulamasının tamamlanmasıyla İnegöl’e bağlı Olukman, Tekke ve Bayramşah mahallelerine ait 1640 dekar tarım arazisinin modern borulu sistemlerle sulanacağını kaydetti. Yıldız, yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 birim fiyatlarıyla milli ekonomiye yıllık 5 milyon 16 bin lira gelir artışı hedeflediklerini ifade etti.

Yayınlama: 23.11.2020
1.130
A+
A-

Temelden 24,50 metre yüksekliğiyle Olukman Tekke Barajı’nın 439 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip olduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti:

 

“Olukman Tekke Barajı’nın tamamlanmasıyla bölgede yapılacak sulu tarımla hem tarlalardaki verim artacak hem de yörede ürün çeşitliliğini sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin tamamlanmasıyla bölgede istihdama katkı sağlanması ve yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 birim fiyatlarıyla milli ekonomiye yıllık 5 milyon 16 bin lira gelir artışı sağlanması hedeflenmektedir.”






 

İnegöl’e bağlı Olukman, Tekke ve Bayramşah kırsal mahallelerine ait 1.550 dekar tarım arazisini sulama kapasitesine sahip, Temelden 24,50 metre yükseklikte, 439.000 m³ depolama hacimli, 146,60 metre kret uzunluğunda kil çekirdekli homojen dolgu tipinde inşa edilen ‘Olukman Tekke Barajı’ tamamlandı.

 

MÜJDEYİ OKUR GAZETESİ VERMİŞTİ

Yaklaşık 1 yıl önce barajla ilgili Okur Gazetesi’nin, “İnegöl’de 30 yıllık sulama suyu özlemi son buluyor” başlıklı haberi ile İnegöllü vatandaşlara müjde verilmişti.

 

O dönemde Tekke Mahallesi Muhtarı Selami Koşucu, şu ifadeleri kullanmıştı:

 

“30 yıldır Devlet Su İşleri’nin bize bir baraj sözü vardı. Barajın şuanda su tutma aşamasını bitirdiler. Fakat suyun sulama alanı ihalesi bu sene yapılacaktı, bu Kovid-19 nedeni ile yapılamadı. Bu ihalenin yapılıp arazimizin suya kavuşmasını istiyoruz. Bu barajdan yararlanacak kırsalda 3 köy var. Bin 500 dönüme yakın arazi sulanacak. Bundan bizler de faydalanacağız. Bu nedenle sulama ihalesinin bir an önce yapılmasını bekliyoruz”

 

 “Devlet Su İşleri’nde benim görüştüğüm arkadaşlar, daire başkanları 3 ay içerisinde müteahhidin boruları döşeyeceğini, sadece ihalenin yapılması gerektiğini ifade ettiler. Nisan-Mayıs ayı içerisinde normal şartlarda bu ihale gerçekleştirilecekti. Malum Kovid-19 nedeni ile gerçekleşmedi. Temmuz-Ağustos ayları gibi ihaleler açıldı. İhalenin bir an önce yapılarak, buradaki kurak arazinin sulanabilir olması ve kırsaldaki vatandaşlarımızın suya kavuşarak, araziden verimli bir şekilde ürün almasını istiyoruz. Çünkü üreten bir toplum olmak her zaman için tercihimiz” dedi.

 

“Şu anda biz tamamen kuru tarıma yönelik, yani buğday, arpa ekebiliyoruz. Çünkü sulama imkânımız yok. Ama sulama sistemine geçtiğimiz zaman hayvanlarımız için mısır ekebileceğiz, ayçiçeği ekebiliriz, domates, biber, patates ekebiliriz. Ben burada ektim, çok güzel patates oluyor. Yani sulanabilir bütün ürünleri ekebiliriz çünkü arazimizde yetişebilir. Tamamen gübresiz yetişiyor bunlar. Yani ovada şuanda dönemde atılıyor 75 kilo gübre, bizde 10 kilo gübre ile bu ürünleri alabiliyorsunuz”

 

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise, “Devlet Su İşleri’nin 3 kırsal mahallemizin arazisini sulayacak, Olukman Tekke Barajı’nı tamamladığını biliyoruz. Çin’in Wuhan şehrinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeni barajın ihale aşaması geç kaldı. Temelden 24,50 metre yükseklikte, 439.000 m³ depolama hacimli, 146,60 metre kret uzunluğunda, Olukman, Tekke ve Bayramşah kırsal mahallelerine ait 1.550 dekar tarım arazisini sulama kapasitesine sahip bu baraj, uzun zamandır beklediğimiz bir barajdı. Ben DSİ yetkililerimize çok teşekkür ediyorum. Su tutma aşaması sonlanan barajımızın ihalesini de takip edeceğiz. İnşallah en kısa zamanda ihalesi tamamlanarak, kırsal mahallelerimiz sulama suyuna kavuşmuş olacak” ifadelerini kullanmıştı.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş