Fabrikalarımız milli servet

Geçtiğimiz günlerde İnegöl’de meydana gelen Mobilya Fabrikası yangınları ile ilgili bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Gürsel Tekin, “Sadece dün 5 mobilya fabrikası yandı. Konya’dan, Ankara’ya, İstanbul’dan İnegöl’e kadar. Bütün bu fabrikalar, milli servet. ve buralarda çalışan milyonlarca kardeşimizin bütün sosyal hakları heba ediliyor” dedi.

Yayınlama: 28.08.2018
810
A+
A-

Yangın çıkan fabrikaların incelenmesi gerektiğini söyleyen Tekin, Yangınlar genelde zarar eden fabrikalarda çıkıyorsa, bunun mutlaka incelenmesi gerekiyor. Bu milli servetlerimizin bir daha yanmaması için hükümetin de önem alması lazım. Ayrıca buralarda çalışan işçiler de emeklerinin karşılığını alamıyor diye konuştu. Tekin, şuanda Türkiye’de en çok fabrika yangınının 2001 ekonomik krizinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e kasa fırlatan esnafın da çalıştığı Ankara Siteler’de çıktığına dikkat çekti.

 

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, son günlerde artan fabrika yangınlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Tekin, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, yangınların neden önlenemediğini sordu. CHP’li Tekin, yaşadığı endişeyi soru önergesi ile dile getirdikten sonra bir de açıklama yaptı. Yaptıkları uyarılara hükümetin kulaklarını tıkadığını ileri süren Gürsel Tekin, Uyarılar konusunda iktidarın kötü bir alışkanlığı var. Kulaklarını kapatıyor. Halbuki bütün siyasi partilerin eleştirilere açık olması lazım, kendine pay edinmesi lazım. Sadece İstanbul’da son 6 ay içerisinde 77 fabrika yandı. Dün bir tane daha eklendi. Türkiye geneline bakıyorsunuz binin üzerinde fabrika yangınlarının olduğu görülüyor. Bunlar milli servettir. Yapmaya kalkışsanız yıllarınızı alıyor. ve binlerce, yüz binlerce işçi ve emekçinin orada alın teri ve emekleri var. Bu yangınları sadece böyle bir kritik, teknik meselelere bağlamak çok izah edilecek biri durum değil. Bunun mutlaka araştırılması lazım dedi.








 

‘EN ÇOK YANGIN SEMBOL OLAN SİTELER’DE’

Şuanda Türkiye’de en çok fabrika yangının, 2001 krizi sırasında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e yazar kasa fırlatan esnaf Ahmet Çakmak’ın da çalıştığı Ankara Siteler’de çıktığını söyleyen Tekin, şöyle konuştu

 

5 MOBİLYA FABRİKASI DÜN YANDI

Siteler esnafını yakından takip eden bir siyasetçiyim. Ankara milletvekili değilim ama 20 kez Siteler esnafına gittim. Ne oluyor ne bitiyor. 2001 yılında Sitelerde bir tek kapalı yer yoktu. Ama şuanda yarısı kapalı. Bir çok yangının da orada çıktığını fark ettim. 2017 yılında iktidarı uyardık. ‘Bakın çok ciddi sorun var. Bu sorunlara müdahale edin. Müdahale etmezseniz itfaiyeye ihtiyaç duyar hale gelirsiniz’ dedik. Şuanda geldiğimiz durum, çok vahim bir durum. Sadece dün 5 mobilya fabrikası yandı. Konya’dan, Ankara’ya, İstanbul’dan İnegöl’e kadar. Bütün bu fabrikalar, milli servet. ve buralarda çalışan milyonlarca kardeşimizin bütün sosyal hakları heba ediliyor. Bir sonuç alamıyorlar. Teknik olarak çıkan yangınlara bir şey diyemeyiz, Allah’tan gelen meseleye buna itirazımız yok. Ama genelde zarar eden fabrikalarda bu sorunlar çıkıyorsa, bunun mutlaka incelenmesi gerekiyor. Bu milli servetlerimizin bir daha yanmaması için hükümetin de önlem alması gerekiyor. Bu kadar fabrika yangınını sadece teknik sorunlara bağlamanın doğru olmadığını düşünüyorum diye konuştu.

 

‘EY ODA BAŞKANLARI NEREDESİNİZ’

Yangın çıkan fabrikalarda çalışanların da mağdur olduğunu kaydeden Gürsel Tekin, şunları söyledi

 

Fabrikalarda çalışan bir çok kardeşimiz ile görüştüm. Hiç kimse oradaki haklarını alamadı çünkü fabrika yandı. Fabrika zaten zarar ediyor. Borç batağında olan yerler var. Sadece sigortadan para almak için yangının çıkarıldığı düşünülebilir. Hayır. Sigortalar çok kolay para ödemiyor. Ama onun dışında devlete olan vergi, SSK, işçi primleri borcu. Milyonlarca emekçi çaresizlik içerisinde. Hiç biri alın terini alamadığını gözlemledik. Umut ediyorum iktidar bir an önce bunun nedenlerini ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşır.

 

Açıklamasında, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma da değinen Gürsel Tekin, Türkiye ile ABD arasında yaşanan gerilime dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü

 

Genelde iktidarlar sıkışınca düşman ararlar. Mutlaka sorunu bir yerlere, dış güçlere bağlarlar. Şimdi olduğu gibi. Ekonomik krize gerekçe arıyoruz ya. 2001 yılında bir dış müdahalenin olduğunu hepimiz biliyoruz. Ekonomik krizin bir Anayasa kitapçığı değil, doğrudan bir dış müdahale olduğu çok açık ve netti. Neydi bu Sayın Ecevit’in Washington’a davetiydi. O gün sayın Ecevit yaylayla vaylayla karşılandı. Ne zamana kadar Çıkışa kadar. Çıkışta sayın Ecevit ‘Irak müdahalesinde Türkiye yanımızda dursun? projesine ‘Hayır, ben yokum’ dedi. ve bundan sonra Türkiye’de çok ciddi sorunlar başladı. Ama o günkü iktidar mensupları da dahil hiç kimse, o günkü ekonomik krizi dış güçlere bağlamadı. Ama şimdi ne garip bir şeydir, daha birkaç yıl önce Amerika, Avrupa dahil dünyada ekonomik kriz vardı. Sayın Erdoğan ‘Biz de teğet geçecek’ dedi ve geçti. O gün sizin bu kadar yeteneğiniz, beceriniz vardı da, bütün bunların üstesinden geldiniz. Şimdi neden gelemiyorsunuz Her şeyi dış güçlere bağlamaya çalışırsanız, o zaman bizim ciddi bir güvenlik sorunumuzun olduğu ortaya çıkar.

 

Tarihteki bu gelişmeleri, o günkü esnaflara da hatırlatmak istediğini söyleyen Tekin, O gün o esnaflara öncülük yapan Ankara Ticaret Odası, Sanayi Odası. Ey oda başkanları! Siteler esnafına gidin, dükkanların yarısının kapalı, yarısının haciz kıskacında olduğunu göreceksiniz. Neden hiç sesiniz çıkmıyor Ne oldu size O gün televizyon televizyon geziyordunuz. Oradaki esnaflarımıza, kardeşlerimize öncülük yapan sizlerdiniz. Şimdi karabatak gibi ortada yoksunuz. Sizi, esnafın takdirine sunmak istiyorum dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.