HELAL KAZANÇ SAĞLAMAK MüSLüMANLARIN ASLi GöREViDiR

MÜSİAD İnegöl Şubesi tarafından düzenlenen, “Erdemli Hayat Sohbetleri” ve “İslam ve Ticaret, İslam’da ticaret hukuku” konulu konferans Prof. Dr. Cevat Akşit Hocanın katılımıyla gerçekleştirildi. Konferansta açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Cevat Akşit, “Çalışmak, helal kazanç sağlamak Müslümanların asli görevidir” dedi.

Yayınlama: 21.02.2019
813
A+
A-

MÜSİAD İnegöl Şubesinin “Erdemli Hayat Sohbetleri” programları kapsamında “İslam ve Ticaret, İslam’da ticaret hukuku” konulu konferans gerçekleştirildi. Şehzade balo salonunda düzenlenen programa; MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Mehmet Döngel, üyeler ile davetliler katıldı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Mehmet Döngel; “ MÜSİAD Türkiye’de, ekonominin ve ticaretin gelişmesinde, etkin rol oynamaktadır. Kurulduğumuz günden beri, hür düşünceyi savunduk. Savunmaya da devam edeceğiz. Ülkemizin ekonomi politikalarının, dünya ekonomisiyle bütünleşmiş bir şekilde oluşturulmasına katkı sağladık. MÜSİAD olarak hep ilklerin uygulayıcısı olduk. Sosyal hayattan ekonomiye, ticaretten uluslararası politikaya kadar, geniş bir yelpazede, milletimize hizmet ediyoruz. Ülke ekonomisinin gelişimi noktasında elini taşın altına koyan MÜSİAD’ımız yurt genelinde önemli çalışmalara imza atarken bizlerde İnegöl’de üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Yeni dönemde de inşallah gerek üyelerimize, gerek ilçemize, gerekse de ülkemize katkı sağlayacak çalışmalara, projelere imza atmaya devam edeceğiz. Bugün burada özellikle İş dünyasını yakından ilgilendire İslam ve Ticaret, İslam’da Ticaret Hukuku üzerine kendilerinin değerli bilgilerinden istifade etmek üzere toplanacağız. Ülkemizin yetiştirdiği çok değerli akademisyenlerden Kıymetli Hocamız Prof. Dr. Cevat Akşit’i dinlemek üzere bu salondayız. Kendilerine bir kez daha davetimizi kabul edip ilçemize geldiği için sizler adına ve yönetim kurulumuz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Sözlerimi burada bitirirken Konferansımızın hayırlara vesile olmasını temenni eder, hepinize iyi akşamlar dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.






 

MÜSİAD İnegöl Şubesinin düzenlediği programa katılan Ünlü İlahiyatçı Prof. Dr. Cevat Akşit Hoca, “İnsanın ömrü bir saniye ne uzar ne kısalır. İslam da inanç böyledir. Ne zaman öleceğiz bunu bilmiyoruz. Cumhuriyet döneminden sonra görev yaptığım enstitüde Allah demek yasaktı. Namaz kılmak için odamın kapısını kilitliyordum. Şimdi ise başörtülü, sakallı memurlar var; ne güzel. Sarhoşlar telefon ediyor  hocam valla ben namaz kılmam, içerim ama seni canımızdan çok seviyoruz. Müslüman kadınlar örtüneceksiniz diyor. Kadınlar çocuk yapmıyor. Erkekle erkeğin evlenmesi adet haline geldi. Erkek-kadın evlilikleri gündemden düştü. Elhamdülillah inancımız var. Bin 100 yıldır Müslümanız. Müthiş bir nüfusumuz var. Müslüman kesinlikle başkasına el açmaz. Müslümanlar her konuda örnektir. Örnek olacağız. Müslüman Müslümana benzeyecek. Ticaret konusunda da ticaret kanunumuz Almanya’dan tercüme edilmiştir. Ben size İslam hukukunu anlatacağım.  Ticaret konusunda da Müslüman olarak dikkat edeceksiniz, aksi halde namazınız sizi kurtarmaz. Çalışıp kazanmak Allah’ın emridir. Oturup da iş yapmak yok öyle. Çalışmak insanlığın doğuşundan bu yana kanundur ”dedi

 

Peygamberler ’in çalışıp ticaret yaptığına değinen Akşit, “Tüm peygamberler çalışıp kazanarak yaşamlarını sürdürmüşler. Mesela Hz. İdris (A.S.)  terzilik yapmış,  Hz. Şuayb (A.S.) hayvancılık yapmış, Hz. Davud (A.S.) zırh yaparak geçimini sağlamış. Hz. Zekeriyya (A.S.) marangozluk yapmış, Hz. İsa (A.S.) ise başak toplamıştır. Efendimiz Hz. Muhammed (A.S.) ticaretle uğraşmış, ücretle koyun gütmüştür. Böyle kendileri çalışarak geçimini sağlamıştır. Bütün peygamberlere uymak bizim için Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. O yüzden çalışmak, helal kazanç sağlamak Müslümanların asli görevidir. Peygamberimiz ticaretle uğraşmış. Ücretle koyun gütmüş. Allah yolunda cihat etmiş. Ganimetlerde pay almış. Kuranı kerimde peygamberlerin uyun diye emir vardır. Çalışıp kazanmak Allah’ın emridir. Yani bu örnek insanlar çalışıp kazanarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Allah; mallarınızı aranızda haksız yere yemeyin diye uyarmıştır.  Peygamberimiz; ucuza mal sattığını görmüş ve sormuş. Sevap kazanmak için ucuz sattığını söylemiş. Müjdeler olsun çarşıya ürün getiren Allah yolunda cihat etmiş gibidir diyor.  Dürüstseniz, camide kuran okuyan hoca ile aynısınız. Çarşıda kara borsacılık yapan dinsiz gibidir demiştir peygamberimiz. Ticaret 4’e ayrılır; üretim, mübadele, tedavül ve tüketim. Allah parayı veya malı, halkın ihtiyacı varken satmayanı lanetlemiştir. Harcamadığınız paranın zekâtını da verecekseniz. Malı da hapsetmek yoktur. İşçileri iş sahibi ediyorsunuz. O adamın ailesinin doymasına sebep oluyorsun, sevap işliyorsun eğer dürüstsen. Topluma yararlı olan kendine yararlı olandan daha hayırlıdır” diyerek sözlerini tamamladı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş