‘iÇ PiYASAYI RAHATLATIN’

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl Fuarı ile ilgili tanıtım çalışmalarına ulusal kanallarda devam ederken, özellikle son aylarda yaşanan hammadde sıkıntılarını da gündemden düşürmüyor.

Yayınlama: 01.04.2021
540
A+
A-

Son 3 gündür birçok ulusal kanalda yayınlanan programlara katılarak İnegöl Fuarı ile ilgili bilgilere veren Başkan Uğurdağ, mobilya sanayicilerinin sorunlarını da gündemden düşürmüyor.

 

Uğurdağ’ın katıldığı programdaki konuşmaları ise şu şekilde;






 

“Mobilya sektörümüz Türkiye’de son 10-15 yıldır gelişmesini, teknolojik yatırımlarını en üst seviyede sağlayan sektörlerin başında geliyor. Çok ciddi bir şekilde ihracat rakamlarımızı arttırıyoruz. İstihdamımızı arttırıyoruz. Yatırımlarımızı bir şekilde tamamlıyoruz. Türkiye mobilya sektörü, son 10-15 yıldır dünyanın örnek aldığı sektörlerin başında geliyor. Özellikle dünya sıralamasında 14. Sırada bulunan sektörümüz, geçen yıl itibari ile dünya sıralamasında 8. Sıraya yükseldi. Bu da çok ciddi bir yükseliş. Biz İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak dernekler, kurumlar olarak, İstanbul İhracatçılar Birlikleri olarak bütün organizasyonlarımızı birlikte yapıyoruz. Bu çok önemli. Hedefimiz de Türk mobilya sektörünü dünyanın ilk 5 ülkesi arasına sokmak. Bu bağlamda çalışmalarımız sürüyor.

 

2020 Yılında pandemi sürecine rağmen, ihracatımız yükseldi. Bunun yanında daha önceki yıllarda yakın coğrafyaya yapmış olduğumuz ihracatımız artık dünya geneline yayılmaya başladı. Asya Kıtası, Afrika Kıtası, Avrupa Kıtası ve Amerika pazarına da girdik. Amerika Ticaret Bakanı’nın da ülkemizi ziyaret etmesinden sonra Amerika ile ilgili ciddi bir birliktelik başladı ticari anlamda. Amerika ciddi bir alıcı. Dünyanın en büyük alıcısı. Amerika’ya mobilya ihracatını daha da yükselterek, bu yıldan sonra da ivme kazandırarak mobilya sektörü devam edecektir diye düşünüyorum.

 

Bizim sektörümüz son 10 yıldır yüzde 10 bandında sürekli büyüyen sektör. Pandemiden dolayı, aslında geçen yıl rakamımız yükselebilirdi ama olmadı. Pandemiden dolayı gümrük kapılarının kapanması, seyahatlerin ertelenmesi gibi sebeplerden dolayı birçok projemizi ortaya koyamadık. İnşallah pandemi süreci en kısa zamanda tamamlanırsa, mobilya sektörü anlamında, dünyadaki en avantajlı ülkelerden birisiyiz. Avrupa ve Amerika kıtası için en avantajlı ülke Türkiye oldu. İnşallah bu avantajı lehimize kullanacağız. Çünkü sanayicimiz hazır, ihracat yapabilme tecrübesine sahip sanayicimiz oldukça fazla ülkemizde. Biz ivedi bir şekilde pandemi sürecini pozitif bir şekilde sektörümüze yansıtacağız.

 

İnegöl mobilya sektörü olarak Türkiye’de mobilyanın başkenti, üretim merkezi, ihracat merkezi olarak bilinen bir şehiriz. Geçen yıl 6. aydan 11. aya kadar ciddi bir şekilde iç piyasada hareketlenme oldu. Ancak birkaç noktada sıkıntılar yaşıyoruz. Hammadde temininde sıkıntılar yaşıyoruz. Girdi maliyetleri çok yükselmeye başladı. Ama bunu negatif yönlerini değil de pozitif yönlerini yansıtmaya çalışıyoruz. İç piyasada da aslında talep var.

 

 Mobilya sektörünün hammaddesi MDF, sunta, cam, ayna gibi… Anacak geçen yıl 10. aydan beri hammadde temininde üreticimiz çok ciddi zorluklar yaşıyor. Terminlerimiz çok ciddi bir şekilde şaşmaya ve uzamaya başladı. Bu anlamda İnegöl’de ve diğer şehirlerde de hammadde temin edemeyen firmalarımızın bazıları, izin verme noktasına kadar geldi. Bu neye yansıyor? Yani yapmış olduğumuz ihracat bağlantılarında sözlerimizi yerine getiremiyoruz. Sevkiyatlarımız uzuyor. Bu sefer ihracat rakamlarımız da değişkenlik gösteriyor. Özellikle hammadde sıkıntısının çok ciddi baş gösterdiği sektörümüzde, bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Hammadde üreten firmalarımız, yerli firmalarımız. Ciddi de büyük firmalarımız. İhracat yapıyor olabilirler, ihracatları yükselmiş olabilir ancak bizde sanayici olarak, mobilya sektörünün temsilcileri olarak ihracat yapıyoruz. Lütfen hammaddeyi iç piyasaya versinler bizler mamul olarak ihraç edelim.

 

İç piyasada 5-6 aydır ciddi bir şekilde üreticimiz hammadde bulmakta zorlanıyor. MDF, sunta, cam, ayna gibi ürünlerde sıkıntı yaşıyoruz. Yani biz şunu istiyoruz; hammadde üretici firmalarımız 15 günlük üretimlerini iç piyasaya versin biz rahatlayalım. Üretim planlamalarımızı yapalım, sevkiyatlarımızı gerçekleştirelim. İhracatımızı da hızlı bir şekilde arttıralım diye düşünüyoruz”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş