iNÇAL’de ‘Medya ve İletişim’ paneli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı İnegöl Sosyal Hizmetler Naire Çikayeva Anadolu Lisesi işbirliğinde, öğrencilere yönelik ‘Medya ve İletişim’ konulu panel düzenlendi.

Yayınlama: 03.05.2018
600
A+
A-

Panelde Okur Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Çiçek, medya türleri ve gazetecilik mesleğini öğrencilere anlatırken, Süper Kanal Muhabiri Rıdvan Aşır ise internet medyası, sosyal medyanın günümüzdeki etkisi üzerine konuşma yaptı.

 

Psikolog Betül Kurucu ise sosyal medyanın popülaritesinin artma nedenleri ile yanlış kullanılmasının önüne geçme adına yapılacaklardan bahsetti. 






OLUMSUZ ETKİLERİ DE VAR

Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Serpil Noyan, konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “Bizler İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi olarak bugün burada İnegöl’ ün değerli basın mensuplarından Serhat Çiçek ve Rıdvan Aşır ile birlikte hayatımızda yadsınamaz bir yeri olan Medya ve İletişim üzerine konuşmak adına bir araya geldik.  Medya denince ilk akla gelen gazete, radyo ve televizyon ifadeleridir. Ancak hayatımıza internet girmesinden bu yana artık bu mecralar medya ifadesinin küçük bir parçası olarak anılıyor. Teknolojinin gelişmesi ve internetin hayatımızın merkezine yerleşmesi yeni medyanın çeşitlenmesini ve yeni sosyalleşme alanlarının ortaya çıkmasını sağladı. Artık medya dendiğinde aklımıza ilk olarak sosyal medya paylaşımlar, retwitler, beğeniler geliyor. Sosyal medya; yer ve zaman sınırının olamaması, kullanıcı odaklı olması, diğer medya araçlarına göre ucuz olması, oldukça hızlı bir şekilde bilgi paylaşımına olanak sağlaması sebepleri ile çok yaygın. Örneğin; televizyonlarda 10-20 dakika sonra duyacağınız, gazetelerde ertesi öğreneceğiniz bir haberi anlık olarak görselleri ile sosyal medyada ulaşabiliyorsunuz. Sosyal medyanın diğer bir özelliği herkesin söz hakkının olması;Twitter’daki bir ankete denizin ortasındaki bir gemici de katılabilir, otobüste yolculuk yapan bir öğrenci de, balkonunda kahve yudumlayan bir kadın da katılabilir.Artık hemen herkesin sosyal medya hesapları var. Ancak sosyal medyanın insan hayatına olumlu etkilerinin olduğu kadar olumsuz etkileri de bulunuyor” dedi.

BİLGİ KİRLİLİĞİNE YOL AÇIYOR

“Hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız haberleri yayar olduk bu da çevrede aslı olmayan bilgilerin dolaşmasına ve bilgi kirliliğine sebebiyet vermekte” diyen Noyan; “Sosyal mecra kişinin kimliğinin saklamasına olanak sağlıyor ve insanlar sosyal mecralarda yazdıklarından sorumlu olmadıklarını düşünüyor. Bazı zamanlar bu konuda o kadar ileri gidenler oluyor ki okulda, iş yerinde, sosyal yaşamlarımda çekişmeli oldukları kişilerin sırlarını açığa vuruyor dahası o kişiler adına sahte hesaplar oluşturuyor. Sosyal yaşamdaki gerçeklik algısını sanal ortamlar ortadan kaldırıyor. Artık mahkeme davalarında internet dolandırıcılığı, cinsel taciz, kişisel verilerin hukuka aykırı yayma, hakaret, iftira suçları sanal ortamda rahatlıkla işleniyor. Ahlaki değerlerin yozlaşmasında sosyal medyanın bilinçsiz ve amaç dışı kullanımının da büyük rol oynadığını görmezden gelemeyiz. Çünkü yeni nesil artık beş taş oynamıyor onlar hayatı internet üzerinden öğreniyor.Sosyal mecralarda nerede olduğunun, ne yaptığının, ne yediğinin paylaşılması bireylerin en sık yaptığı aktivite olmaya başladı. Evimizin içindeki özel sayılabilecek şeyleri bile paylaşır hale geldik. Görselliğin bu aşırı biçimi aile içindeki mahremiyet duygusunu yok etmek için yeterli. İnternet üzerinden işlenen suçlar sebebiyle pek çok yuva dağılıyor, insanlar birbirine zarar veriyor, güven duygularımız zedeleniyor. İnsanlara yeni bir bağımlılık alanı sunan teknoloji telefon, tablet gibi cihazların aracılığı ile daha bir yaşındaki bebeklerin ellerinde oyuncak oluyor ve aileler bebeklerinin bu hallerini çok zeki olmalarına yoruyor”

DİJİTAL OYUNLARA DİKKAT

“Ailelerin ve gençlerin en çok dikkat etmesi gereken diğer bir husus ise dijital oyunlar. Pek çoğumuz internet üzerinden oynanan oyunlar ile vakit geçirmişizdir ancak ailelerin ve bireylerin dijital oyun bağımlılığı konusunda titiz ve dikkatli davranmaları gerekmektedir. Son zamanlarda medyanın gündeminde olan Mavi Balina adlı dijital oyunun sebebiyet verdiği intihar olayları dijital oyun bağımlılığının ciddiyetini gözler önüne sermeye yetiyor. Sahte kimliklerin arkasına saklanıp kötü düşünceler yayan insanlara karşı tedbir almak, medyanın yerinde ve etkin kullanımını sağlamak bir zorunluluk. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Aile Eğitim Programı kapsamında oluşturduğu “medya” modülüyle “bilinçli medya kullanımı”, “aile ve internet” konularında çeşitli gruplara eğitimler vermekteyiz. Bakanımız sayın Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’nın geçtiğimiz günlerde katılmış olduğu “Bilgi Teknolojileri ve İnternetin Bilinçli Kullanımı” etkinliğinde “Bu eğitim programıyla ailenin tüm bireylerinin bilişim teknolojilerinin yarattığı imkanlarından öncelikle en üst düzeyde faydalanmalarını sağlamaya çalışıyoruz ama ailenin bilişim teknolojilerinden en üst düzeyde faydalanmalarını sağlarken, bir taraftan da aileyi olumsuz etkileyebilecek özelliklerden de korunmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bu olumsuz etkilerin en aza indirilmesi noktasında ailelerin yeterli bilgi ve beceriye sahip olmaları için çalışmalar yürütüyoruz” diyerek modülün amacının ne olduğunu en güzel şekilde özetlemiştir” ifadelerini kullandı.

 

Programın sonunda Naire Çikayeva Anadolu Lisesi Müdürü Cavit Yakşi, paneli gerçekleştiren Psikolog Betül Kurucu, Serhat Çiçek, Rıdvan Aşır ve Sosyal Hizmetler İlçe Müdürü Serpil Noyan’a çiçek takdim etti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş