iNEGöL CEViZiNDE PAZAR SORUNU YOK

İnegöl’de son yıllarda artan ceviz üretiminde hasat başladı. Geçtiğimiz yıla göre beklenenden daha fazla üretim olurken üretici ise fiyatlardan memnun. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Gelecek yıllarda cevizi İnegöl ile tamamen özdeşleştirip ön plana çıkartmak için festival yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Yayınlama: 24.09.2019
751
A+
A-

Son yıllarda İnegöl’de artan ceviz üretimi bu senede yüzleri güldürdü. İnegöl’de en fazla ceviz üretimi yapılan Konurlar Mahallesi’nde 2500 dekar alanda yaklaşık 500 ton ceviz üretimi bekleniyor. Üreticiyi memnun eden ceviz, bu sene 6 liradan alıcı buluyor.

 

ÜRETİM ARTACAK






İnegöl’de 100 desen ürün yetiştiğini belirten İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “ Bizim tüm köylerimizde her türlü ürün yetişiyor. Ürünleri köylerle özdeşleştirmek gerekirse ceviz de Konurlar Mahallesiyle özdeşleşmiş durumda.  Şu anda Konurlar Mahallesi’nde 2 bin 500 dekar ceviz bahçesi bulunmakta. Şu anda durduğumuz bahçe 12 yaşında ama genele baktığımız zaman bahçelerimiz çok genç.  Bundan dolayı zamanla üretim artacak. Örneğin geçtiğimiz sene 300 ton ceviz elde etmişken bu sene yaklaşık 500 ton civarında üretim beklenmekte. Ürünümüz kaliteli ve pazar sorunu yok. Ceviz özellikle bu mahalleyi sevdi ve bu mahalleyle özdeşleşti.  Hasat döneminin çiftçilerimize hayırlı ve bol bereketli olmasını diliyorum.  Öyle tahmin ediyorum ki önümüzdeki yıllarda Konurlar Mahallesi’nde 5 bin ton civarında ürün elde edeceğiz. Ayrıca gelecek yıllarda cevizi İnegöl ile tamamen özdeşleştirip ön plana çıkartmak için bir festival de yapmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

MAHALLEMİZ CEVİZLE ADINI DUYURDU

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konurlar Mahallesi Muhtarı Murat Çetinkaya ise,  “Mahallemiz son dönemlerde cevizle adını duyurdu. Mahallemizde yaklaşık 3 yıldır ceviz ön plana çıktı. Ben inanıyorum ki İnegöl’de ve Konurlar Mahallemizde ceviz, ilerleyen yıllarda çok daha iyi yerlere gelecek. Mahallemizin en büyük geçim kaynaklarından bir tanesi ceviz olmuş durumda. Şu anda kabuklu ceviz 5-6 lira arasında alıcı buluyor. Hayırlı ve bol bereketli bir hasat dönemi olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

GENÇ ÇİFTÇİLERİMİZİ DAVET EDİYORUM

Üretici Güray Korkut ise, cevizin eskiden de bölgede olduğunu fakat üretiminin yapılmadığını belirterek, “ Toprak tahlili yaptırdıktan sonra, ceviz üretimine ağırlık verdik. Tahliller sonucunda verimde yüzde 40 artış elde ettik. Geçen yıl ceviz başına 86 kg verim alırken, bu yıl 120 ile 250 kg arası verim aldık. Ağaçlarımızın yaşı 12, daha sonraki tarihlerde verimin artacağını düşünüyorum. Genç çiftçilerimizi üretmeye davet ediyorum. Enflasyona baktığımız zaman fiyatlarımızın iyi olduğunu düşünüyorum. Satış konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Kantarın başında paramızı nakit olarak alıyoruz” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş