İnegöl Pırıl ile dönüşüyor

İnegöl Belediyesi, ‘Temiz Şehir İnegöl’ sloganıyla startını verdiği çalışmalar kapsamında şehrin tamamında bu konuda farkındalık oluşturacak temizlik maskotunun tanıtımını yaptı. Pırıl ismi verilen maskot tırtıl, “İnegöl Pırıl İle Dönüşüyor” sloganıyla temizlikle ilgili çalışmalarda boy gösterecek.

Yayınlama: 04.05.2018
784
A+
A-

Temizlik alanında önemli adımlar atan İnegöl Belediyesi, ‘Temiz Şehir İnegöl’ sloganıyla başlattığı çalışmalar kapsamında kendine bir maskotta belirledi. Aynı zamanda değişim ve dönüşümü de temsil eden tırtıl karakteri üzerinde karar kılınırken, maskotun ismi ise Pırıl olarak belirlendi.

 

Belediye Başkanı Alper Taban, dün sabah Royal Otel’de düzenlenen lansman toplantısında temizlik maskotunun tanıtımını yaptı. Çevre komisyonu üyelerinin de hazır bulunduğu tanıtım toplantısında bir açıklama yapan Başkan Taban, temizlik konusundaki hedeflerini de yineleyerek bu alanda İnegöl’e bir unvan kazandırmak istediklerini söyledi.








 

BUGÜN İNEGÖL İÇİN MİLAT OLACAK

Tanıtım toplantısında konuşan Alper Taban, bugünü tarihe not olarak düşmek istediklerini belirterek; “Beraberinde bugünü bir milat olarak şehrimizde başlamasını arzu ediyoruz. Bugünün ne önemi var derseniz; Çevre komisyonumuzla yaklaşık 1 yılı aşkın bir süredir devam ettirdiğimiz çalışmalarla ilgili bunun ilk ayağını oluşturacağımız tanıtımı gerçekleştireceğiz. Temiz şehir, marka kent İnegöl diyoruz. Temiz bir şehir oluşturabilmek adına başlatmış olduğumuz çalışmaların ilk ayağı olarak değerlendirebiliriz bu tanıtımı” dedi.

 

DAHA TEMİZ BİR ŞEHİR OLABİLİRİZ

İnegöl Belediyesi olarak bu konuda sorumluluğun üzerlerinde olduğunu düşünerek zaten bir dizi çalışmanın yapıldığını hatırlatan Taban, “Ama biliyorsunuz biz konuyu meclisimize taşıyarak muhalefeti ve iktidarıyla İnegöl’de temizlik hususunda neler yapılabilir bunu araştıralım istemiştik. İnşallah bugün ve bundan sonra bunun karşılığını her gün alacağımızı düşünüyorum. Hepimizin üzerine düşen sorumluluklar var. Muhakkak suretle yaşadığımız şehir kirli mi sorusu akıllara gelebilir. Asla değil ama çok daha temiz olabiliriz. Bunu başarabilir miyiz? Mümkün. Tabi bunun için yapmamız gereken çalışmalar var. En başta bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmaların işi daha çok temizlemek adına kurgulandığını düşünüyorum. Personelimizi arttıralım, makine ve ekipmanımızı arttıralım gibi çalışmalarımız oldu. Tabi bilinçlendirme çalışmalarımız da oldu ama bugün ve bundan sonra yapacağımız çalışmaların daha büyük bir boyutunun farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarından olması gerektiğini fark ettik” diye konuştu.

 

FARKINA VARMAMIZ LAZIM

Temizlik konusunda sürekli devam edecek farkındalık çalışmalarına imza atılacağını kaydeden Taban, şöyle devam etti: “Bu şehirde yaşayan insanlar güzel insanlar, duyarlı insanlar, bilinçli insanlar. Sadece farkına varmamız lazım. Niçin kirletiyoruz, niçin basit çöplerimizi bir çöp alanına atmak yerine rahatça yere atıyoruz. Bunu sorgular hale geçmemiz gerekiyor. Aslında bu konuştuğumuz konular pek çok şehrin, pek çok gelişmiş ülkenin başardığı konular. Bizler istiyoruz ki şehrimizde mobilyamızla, köftemizle, kaplıcamızla, ayçekirdeğimizle övündüğümüz gibi temiz şehir olarak da akıllarda yer edelim ve parmakla gösterilelim. Böyle bir hedefimiz var. Bunu başarmak kesinlikle hayal değil. Bu konuda en önemli sorumluluk belediyelere düşüyor. Bizler bu 1 yılı aşan çalışmalar içerisinde bu konuları masaya yatırdığımızda temizlik hususunun sadece bir broşür dağıtmaktan ibaret olmadığını, bir broşür dağıtmakla bu işin çözülemeyeceğinin farkına vardık. Hatta dağıtılan broşürlerin dahi yerlerden toplandığı bir ortam oluşuyor. Bu sadece küçük bir örnek. Bu ve bunun gibi pek çok adımı önümüzdeki süreçlerde bizim olduğumuz dönemde de bizden sonra olabilecek arkadaşlarımızın da yapmasını arzu ettiğimiz çalışmalardan bahsediyoruz. Sadece 3-5 gün değil, farkındalık çalışmalarının belediyemiz var olduğu sürece yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de öncelikli iş yerel yönetimlerin.”

 

PIRIL PIRIL BİR İNEGÖL GÖRMELERİNİ ARZU EDİYORUZ

“Ortak paydamız İnegöl. İnegöl’ün temiz olması hepimizi mutlu eder. İnsanlar mobilya almak, köfte yemek için bu şehre geldiğinde, atıklarla dolu bir İnegöl gördüğünde eminim hayal ettiği İnegöl ile ilgili hayal kırıklığı yaşayacaktır. Biz bunu daha da pekiştirmek istiyoruz. Gittiği şehirde kaldırımlarıyla, tretuvarlarıyla, caddeleriyle, yeşil alanlarıyla, şehrin tüm alanlarıyla tertemiz, pırıl pırıl bir İnegöl görmelerini arzu ediyoruz. Bunun hayal olmadığını düşünüyorum. Ama bunu başarmamız için şehrimizdeki 258 bin vatandaşımızın tamamının kulağına bunları fısıldamamız lazım.”

 

DUYARLI VATANDAŞLARA SAHİBİZ

“Bu sabah 06.00 ile 08.00 arasında Atatürk Bulvarında bir çöp öbeği oluşturduk. Vatandaşlarımız bunları bir görsün, tepkilerini de ölçelim diye kameralarımızı yerleştirdik. O doğal refleksleri görelim istedik. Aynı zamanda insanların da bir şeylerin farkına varmasını istedik. Bu konuda şehrin ilgili amir ve kurumları da bilgilendirildi. Bu kontrollü bir çalışmadır. İnsanların dikkatini çekmemiz lazım. Bizim insanlarımız gerçekten duyarlı. Ama sadece farkında değiliz.”

 

EN DOĞRU ÇÖZÜMÜN MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ

“Şehirde temizlik unsuru dediğimizde sadece bunu basit çöplerden ibaret görmüyoruz. Çevre komisyonumuz bunları farklı kategoriler halinde çalışmaya devam edecek. Basit çöpler işin sadece bir kısmı. Şehrimizde konuştuğumuz konulardan biri de hava kirliliği. Bunu da inşallah bu vesileyle çalışıyoruz. Beraberinde endüstriyel atık dediğimiz atıklarla ilgili de ayrı bir başlık altında bu çalışmalar yürütülecek. Bir de basit çöplerin haricinde evlerimizden çıkan evsel çöplerimiz var. Kontrolsüz, zamansız çıkarılan ve uygunsuz yerlere bırakılan çöpler. Bunların hepsiyle ilgili ayrı ayrı çalışmalar yapılması kanaatine vardık. Esnek bir çalışma modeliyle en doğru çözümü yakalamanın mücadelesini vereceğiz.”

 

PAYDAŞLARLA ORTAK HAREKET EDİLECEK

“Asıl olan kirletmemektir kurgusu üzerine çalışacağız. Bunun için sadece çevre komisyonunun çalışması yeterli değil. Bu kapsamda bir dizi toplantılar yapacağız. İlgili kurumları da bu işin içerisine katmak istiyoruz. Örneğin Müftülüğümüz de bu konuda kendi üzerine düşen görevleri yapmalı. Komisyonumuz bu kurumları ziyaret edecek. Emniyet Müdürlüğümüzden bu konuda destek isteyeceğiz. MOBESE’lerimiz var. Bu işin en önemli ayağı olan denetim ve kontrolünü sağlayacağız. Önceliğimiz uyarmak ancak kanunlar karşısında gereken cezayı da vermek bu işin parçası haline gelmek zorunda. Çeşitli modellemelere baktığımızda bu da önümüze çıkıyor. Zabıta Müdürlüğümüz aynı şekilde denetim ayağında üzerine çok görev düşen bir birimimiz. Milli Eğitim ayağının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü sahada yetişkinler var ve öğrencilik hayatını sürdüren öğrenciler var. 63 bin öğrenciden bahsediyoruz. Bunları da işin içine katmamız gerekiyor.”

 

PİLOT BÖLGE UYGULAMALARI YAPILACAK

“Bu konuda dirsek temasında olacağımız kurumlarla birlikte, bir de şehrin tüm sathında enerjimizi harcamak yerine daraltılmış bölge üzerinden yola çıkmanın, pilot uygulamalar yapmanın daha doğru olacağı yönünde telkinler aldık. Atatürk Bulvarı üzerinde öncelikli olarak, vatandaşlarımızın gece ve gündüz en yoğun kullandığı bölge. Binlerce insanın her gün seyrettiği güzergahlar buralar. Burada farkındalık çalışmaları oluşturacağız. Daha temiz bir İnegöl için hayallerimizi anlatacağız.”

 

PIRIL DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ TEMSİL EDECEK

“Bizim bu noktada bir sembolümüz olması gerekliliği konusunda hemfikir olduk. Bunu da yine ilgili danışmanlık aldığımız arkadaşlarımızın önerisi doğrultusunda ve geçmişte yapılan çalışmaları incelediğimizde; böyle bir sembolün temizliği ifade edeceğinden ötürü buna uygun bir sembol seçmek istedik. Öncelikle bu sembol ne olmalı konusunu değerlendirdik. Biz ne yapmak istiyoruz? Bir dönüşüm gerçekleştirmek istiyoruz. Sloganlarımızda da ifade edildiği üzere; ‘İnegöl Pırıl İle Dönüşüyor’ dedik. Karakterimiz tırtıl. Niçin tırtıl? Tırtıl pek çok seçenek içerisinde seçildi. Bana göre çok anlamlı bir mesajı var. Tırtıl haliyle insanlara belki çok sevimli gelmeyebilir ancak tırtıl büyük bir dönüşümün habercisidir. Tırtıl sürecini tamamladığında kelebeğe dönüşerek dünyanın en tatlı hayvanlarından biri olacaktır. Değişim ve dönüşümün habercisi olarak tırtıl karakterini seçtik. Halkımıza sunduğumuz isimler arasında da pırıl isminin ön plana çıkmasından ötürü ‘Pırıl pırıl bir İnegöl’ hayal ettiğimizden, karakterimizin ismini de Pırıl koyduk.”

 

PIRIL İLE VATANDAŞLARIN DİKKATİ ÇEKİLECEK

“Pırıl ile pek çok kişinin dikkatini çekerek ve onun ne anlatmak istediğini şehirdeki tüm insanlarımızın kulağına fısıldamak istiyoruz. Lütfen bu şehri hep birlikte temiz tutalım. Hep birlikte farkına varalım ve en temiz şehir İnegöl olsun. Hatta bununla ilgili gerekli başvurularımızı yapalım, böyle bir unvan elde edelim. Bu hayal değil, gerçekleşmesi mümkün olan bir şey. Hep birlikte oto kontrolü sağlamamız gerekiyor. Biri bir hata yapıyorsa bu eksikliği kimseyle münakaşa etmeden ilgili kurumlara bildirmemiz gerekiyor. Pırıl’ı okullara da götüreceğiz, İnegöl’ün sokaklarında da göreceksiniz gezip dolaşırken. Ben şehrimizde temizlik hususunun farkına varılması noktasında çok faydalı olacağını düşünüyorum bu karakterin. Buradan da vatandaşlarımıza hep birlikte değişim ve dönüşüme var mısınız diyorum. Bu dönüşümün de en kısa sürede gerçekleşeceğini düşünüyorum. Bu çalışmada emeği geçen bir önceki dönemde komisyonlarımızda çalışan ve komisyonumuzun mevcut üyelerine teşekkür ediyorum. Daha temiz bir İnegöl’e kavuşmak ümidiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

 

PIRIL SOKAĞA İNDİ

Açıklama sonrası maskot Pırıl salona geldi. basına tanıtılan Pırıl, daha sonra Atatürk Bulvarında ilk kez sokağa inerek vatandaşlara da tanıtıldı.

 

HABER: RECEP DENİZ



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.