İnegöl sis’e teslim

Sabah saatlerinde ilçemizin hemen hemen tamamı sise teslim oldu. Trafik akışı yavaş ilerlerken, ufak çapkı maddi hasarlı kazalar meydana geldi.

Yayınlama: 26.12.2017
673
A+
A-

İnegöl’e sabah saatlerinde inen sis, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Trafik akışı yavaş ilerlerken, küçük çaplı maddi hasarlı kazalar meydana geldi.

 

Sis Nedir ve Nasıl Oluşur?








Yatay görüş mesafesini 1 km.nin altına düşüren meteorolojik bir olaydır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.

 

Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir. Zirai açıdan faydalı olduğu kadar, güneşe engel olduğu için deniz, kara ve hava ulaşımında büyük ölçüde olumsuz etkileri de görülmektedir.

Sis Türleri:

 

A) Hava Kütlesi Sisleri:

1) Radyasyon sisi:

Açık ve durgun gecelerde ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi ve yüzeye yakın hava soğur. Yerden yukarı doğru yükseklik arttıkça atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkar. Alt seviyelerde hava soğuktur. Yükseklik arttıkça sıcaklık da artar. Soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir. Gece başlar, gündüz hava ısınınca, öğleye doğru ortadan kalkar.

 

2) Adveksiyon (Yatay Hava Hareketi) Sisi:

Sıcak ve nemli havanın soğuk bir yüzey üzerine hareketi ile alt katmanların soğuyarak su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan sislerdir.

 

3) Oroğrafik (Yer Şekili) Sis:

Yatay hareket eden havanın yer şekli etkisiyle yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir. Yer şekli etkisiyle yükselme hafif hafif ve yataya yakın olmalıdır.

 

B) Cephe Sisleri:

Karşılaşan iki farklı hava kütlesinden sıcak olanın soğuk olan üzerinde yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir.

 

PAZAR GÜNÜ KAR YAĞABİLİR

Öte yandan soğuk havanın etkisini göstermesi ile beraber ilçemizde ‘kış’ yaşanmaya başladı. Sıcaklık dereceleri birden düşerken, önümüzdeki Pazar günü kar yağışı bekleniyor.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.