İnegöl’de son yıllarda kangren haline gelen sorun; KiRA FiYATLARI EL YAKIYOR KiRACILAR EV BULMAKTA ZORLANIYOR

Son yıllarda ilçemizdeki kiralık daire fiyatları el yakarken, vatandaşlar kiralık daire bulmakta da güçlük çekiyor. Kangren haline gelen sorunla ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Melih Uçaravcı, “Şehrimizin her yıl hesaplarımıza göre 5 bin konuta ihtiyacı var. Bu ihtiyacı giderilemediği içinde kiralık mülk bulmak çok zorlaşıyor” dedi.

Yayınlama: 02.06.2021
609
A+
A-

Son günlerde İnegöl’deki kiralık daire bulmakta çekilen zorluktan dolayı İnegöl Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Melih Uçaravcı açıklamalarda bulundu.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Uçaravcı, şu ifadeleri kullandı:








 

“Öncelikle son günlerde İnegöl de yaşanan kiralık daire bulma sıkıntısıyla ilgili hem dernek üyelerimiz hem meslektaşlarımız ciddi anlamda sıkıntı yaşamaktadır. Derneğimiz olarak konuyla alakalı bir açıklama yapma gereğinde his ettik.

 

Son günlerde Türkiye’nin önde gelen ilan sayfalarından aldığımız 02.06.2021 tarihli veriye göre İnegöl’ün merkez ve köyleri de dahil olmak üzere kiralık konut ilan sayısı 30 adettir. 300.000 kişinin yaşadığı şehirde bu kadar az sayıda ilan bulunması sıkıntının ne kadar büyük olduğunu bize göstermektedir.

 

Ev alma sürecinin yavaşlamasından dolayı son zamanlarda kiralık mülklerin sayısı da çok ciddi anlamda düştü. 2018 yılında yaşamış olduğumuz maddi durgunluktan dolayı o günlerde çoğu inşaat yavaşlamış hatta durma noktasına gelmişti. İnşaat bilindiği üzere 18 aya yakın sürmektedir. Üretim yavaşlayınca bugün bu sıkıntılarla karşı karşıyayız. Şehrimizin her yıl hesaplarımıza göre 5 bin konuta ihtiyacı var. Bu ihtiyacı giderilemediği içinde kiralık mülk bulmak çok zorlaşıyor.

 

Son birkaç yıldır her açıklamamızda konut fiyatlarının yükseleceğini bununla doğru orantıda da kiralık mülklerin fiyatını artacağını söylemiştik. Acı tablo gün geçtikçe karşımıza çıkıyor. Şu an araziler ciddi anlamda değerli, maliyetler almış başını gidiyor. Konut finansmanlarının maliyetleri çok yüksek haliyle üretilen konutun maliyeti ve satış enstrümanları da sektörü kilitliyor.

 

İnegöl belediyesinin öncülüğünde ilk adımları atılan TOKİ’nin de ne yazık ki bu süreçte kira ve satılık mülklerle ilgili fiyat düşmesini sağlamadı. İnegöl çok hızlı büyürken, arazi alanları ne yazık ki büyümüyor. Büyümediği için de mevcut arsalar çok hızlı değer artışlarıyla bizi karşı karşıya bırakıyor. Üreticiler de haliyle yaptıkları yatırımların karşılığını almaya çalışıyorlar.

 

Ne yazık ki nihai tüketiciyle meslektaşlarımız kiraların yükselmesinden dolayı karşı karşıya kalıyor. Son zamanlarda özellikle düğün yapacak çiftlerimiz, emlak ofislerini arayıp kiralık daire soruyorlar. Haklılar biz onlara hizmet vermek için olan kurumlarken, biz onlara kiralık daire elimizde bulunmadığını belirtince müşterilerimiz bize tepki gösteriyor. Sosyal medya sitelerinde vatandaşlar fiyatlarının yükselmesinin sebebi emlakçılar diye veryansınlar ediyorlar. Hesap ortada çok hızlı büyüyen bir İnegöl var. Ama İnegöl sadece rakamlarla büyüyor, doğru orantıda konut stokumuzun fabrika stoklarımızın artması gerekiyor. Ama bütçelerden dolayı bu büyümeyi sağlayamıyoruz ve biz bu sıkıntıyı yaklaşık 2 yıldır her açıklamamızda dile getiriyoruz. Umarım bu dertler şehrimiz de bir an önce çözüm bulunur. Çözüm bulamazsak, İnegöl’ün nüfus artış hızı düşecek, üretim sayıları düşecek belki de yıllardır hayal edilen sanayi gelişimimiz bir anda yavaşlayacaktır.

 

Buradan şehrimizin değerli insanlarına şunu belirtmek istiyorum. Biz emlakçılar sizin hayatınızı kolaylaştırmak için varız. Hiçbirimiz hiçbir dairenin fiyatını yükseltmeye çalışmıyoruz. Ama ne yazık ki piyasa da ki arz talep dengesinin bu kadar sıkıntılı olduğu dönemde de bu durumlar karşı karşıya kalındığından biz suçlanıyoruz. Lütfen nüfus artış hızı ve konut üretim hesabını orantılayan ve fiyatların neden arttığını görün”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.