İnegöl’de yaşayan Romanlar için Kültür Merkezi yapılacak

Türkiye Roman Dernekleri İstişare Toplantısı, İnegöl’de gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, ilçemizde Roman vatandaşların faydalanabileceği bir kültür merkezi inşa etmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Yayınlama: 07.06.2021
720
A+
A-

Türkiye Roman Dernekleri İstişare Toplantısı Çamlıca Restoran’ta gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin danışmanı Metin Özçeri, İstanbul Vali Danışmanı Hacı Arif Davulcu, AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, AK Parti Bursa İl Başkan Yardımcısı Cemile Çelik, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Mustafa Durmuş ve Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden çok sayıda dernek başkanı katıldı.

 

İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Ahmet Lekesizyiğit’in açılış konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, Roman vatandaşları önemsediklerini ifade etti.






 

İlçemizdeki Roman vatandaşların faydalanabileceği bir kültür merkezi inşa etmek için kamulaştırma çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Taban, şu ifadeleri kullandı:

 

“Roman derneğinin var olmasını her zaman bir fırsat olarak gördüm. Çünkü tarafımıza iletilen sorunları dinlediğimde, her birinin çözülebilir sorunlar olduğunu görüyorum. Sağolsun bunlarla ilgili dernek başkanları ve yönetimi bu sorunların çözümü için gayret içerisinde oldular. İnegöl Roman Kültürünü Yaşatma Derneği yönetimi kısa süre içerisinde ziyaretimize geldiler. Bu ziyarette mahallemizde kurulacak olan bir kültür merkezi gibi, bir yaşam merkezi gibi, etkinliklerin olacağı bir alanı eğer kazandırabilirsek, bununla ilgili o mahalledeki ve şehrimizde yaşayan tüm Roman kardeşlerimizi bu merkezde, öğretmenlerimiz ile eğitmenlerimiz ile çeşitli etkinliklerle insanları bir araya getirmeye çalışırız dedik. Bunun bir örneğini Mustafakemalpaşa ilçemizde gidip bizatihi incelemiştim. Orada da bildiğim kadarı ile dönemin kaymakamı tarafından hayata geçirilmiş güzel bir projeydi. İçerisinde meslek kurslarının olduğu ve yaklaşık 350 kursiyerin gelip bizatihi istifade ettiği bir merkez olduğunu gördük. Çok da hoşuma gitti. Beraberinde bir benzerini de şehrimizde hayata geçirebilir miyiz diye çalıştık. Şu anda kamulaştırmasını yürüttüğümüz bir alanımız var. İnşallah bu alanda böyle güzel bir yapıyı hayata geçirmek istiyoruz. Aslında ben bunu bir müjde olarak görmüyorum. Çünkü bu belki bizim görevlerimiz arasında olan bir iş. Zaten yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bir tanesini de mahallemizde hayata geçireceğiz”

 

Taban geri dönüşüm ile ilgili sigortalı ve zamanlı çalışma iş imkânı için çağrıda bulunduklarını ama istenilen neticeye ulaşamadıklarını belirterek, konuşmalarını şu ifadelerle tamamladı:

 

“Ben burada en son geri dönüşüm hizmetleri ile ilgili bir çağrıda bulundum. Neydi bu; belediye olarak biz bu hizmetleri üzerimize aldık. Bununla ilgili de bu işi yapmak isteyen kardeşlerimize çağrıda bulundum. Bir kez daha bu vesile ile hatırlatmak istiyorum. Gerek Roman kardeşlerimizden olabilir veya ben bu işi yaparım diyen vatandaşlarımızdan olabilir, işe alabiliriz dedim. Sigortalı, saatli, zamanlı bir çalışma imkânı sağlayabiliriz dedim. Ancak bu konuda şimdiye kadar çok başarılı olamadık. Yani orada sürekli eksik kalıyoruz. İş imkânı sağlama noktasında da bir istihdam ortamı oluşturduk ve iş bulabiliriz diyoruz”

 

Daha sonra açıklamalarda bulunan Bursa AK Parti Milletvekili Refik Özen, “Son süreçte pandemiden dolayı bir araya gelmelerde süreç uzadı. Dolayısıyla bu işi biraz daha hızlandırma noktasında özellikle Roman vatandaşların yoğun yaşadığı şehirlerde, bu işleri milletvekili noktasında bir arkadaşımıza delege edelim bir karar çıkmıştı. Bursa ayağı ile alakalı bu kardeşinizi görevlendirilmiş oldu. Bu anlamda yaklaşık 2 ay önce Bakanlıkta toplantı gerçekleştirmiştik. Ama bunun öncesinde, özellikle 2002 yılında başlayan ve Türkiye’nin gerçekten kaderini değiştiren büyük lider Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde çıktığımız bu yolculukta, devrim niteliğinde birçok çalışmaya imza attık. Ve bu süreç içerisinde ayrımcılığa tabi tutulan, o anlamda dışlanmışlık yaşayan birçok kesimin sorunlarına cevap vermek noktasında çok cesur adımlar attık. 19 Mart 2010’da Cumhurbaşkanımızın Roman kardeşlerimiz ile yaptığı toplantıda söylediği söz; ‘Türkiye’de özür dilenmesi gereken bir kesim varsa o da Roman kardeşlerimizdir ve ben bu devlet adına Roman kardeşlerimizden özür diliyorum’ demiştir. Ve ondan sonra süreç değişmiştir. İstediğimiz neticeleri tam olarak alamadık. Yapacağımız çok çalışma var. Onunda bilincindeyiz ve bunu birlikte başarabileceğimize inanıyoruz. Gerek 2016’da yayınlanan 1. Strateji Belgesi gerek 2019’da yayınlanan strateji belgesi ile bu yol haritasında inşallah siz değerli Roman kardeşlerimizle, dernek başkanlarımız ile sorunların çözümü noktasında, Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde bu sorunların çözüleceğini düşünüyorum” dedi.

 

 

1934 Yılında çıkarılan İskan Yasası’nda Romanların önünü kapatan mevzuatın AK Parti hükümetinin girişimleri ile 2006’da yürürlükten kaldırıldığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin danışmanı Metin Özçeri, şu ifadeleri kullandı:

 

“Bizim topraklarımız çok renkli topraklar. Anadolu toprakları her rengin bulunduğu gerek Selçuklu gerekse Osmanlı ile beraber birçok etkin kökenin bir arada bulunduğu fakat tek millet olarak bir çatı altında toplandığı topraklar.  Bu topraklar dünyanın hiçbir yerinde yok. Biz Arap, Kürt, Türk, Roman olarak tek milletiz. Bizi birleştiren en önemli unsur bu. Burada toplanmamızın nedeni ise Romanlar. Burada iki tespit yapalım. Birincisi Romanların sorunları ve tarihsel süreci, ikincisi ise Romanların AK Parti döneminde kazanmış olduğu kazanımlar. 2001 yılında kurulan 2002 yılında iktidar olan AK Parti ile beraber, Roman açılımı başladı. Bizler için en önemli engel olan 1934 yılında çıkarılan İskan Yasası’nda Romanların önünü kapatan o mevzuat, 2006 yılında AK Parti’nin girişimleri ile beraber yürürlükten kaldırıldı”

 

Metin Özçeri’nin konuşmalarının ardından, AK Parti MKYK Metin Külünk’ün isteği ile toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş