İNEGÖL’DEN DÜNYAYA “KIRMIZI ELMAS”

İnegöl’ün Kurşunlu Mahallesi’nde üretilen ve “ kırmızı elmas” olarak bilinen çilekte üretim ve ihracat devam ediyor. İç piyasada rağbet gören Kurşunlu Çileği’nde, Rusya’nın ardından Gürcistan ve Ukrayna’ya da ihracat başladı.

Yayınlama: 31.08.2019
641
A+
A-

Kurşunlu Mahallesi’nde yetiştirilen ve “kırmızı elmas” olarak bilinen çilekte, Rusya’nın ardından Gürcistan ve Ukrayna’ya da ihracat başladı.  Kurşunluda 12 bin dekar alanda üretimi yapılan çileğin yüzde 80’i büyük şehirlere kalanı ise yurt dışına gönderiliyor.

 

KÖYLÜNÜN İYİ BİR GEÇİM KAYNAĞI






İnegöl Ziraat Odası yönetiminde bulunan ve aynı zamanda Kurşunlu’da çiftçilik yapan Ali Satılmış Gürcistan’a yapılan ihracatla alakalı yaptığı açıklamada, “1980 ile 1995 yılları arasında fasulye ile adını duyuran Kurşunlu, şimdi ise adını çilek üretimiyle duyurmayı başarmıştır. 2000’li yılların başında amatör olarak başladığımız çilek üretimi, şimdi daha profesyonel bir hale getirilip köylünün iyi bir geçim kaynağı olmuştur. Çilekten önce köylümüz geçimini sağlamak için dışarıya yevmiye usulü çalışmaya giderken şimdi ise yaklaşık köyümüze günlük 400-500 kişi çilek hasadı için gelmektedir. Köylerdeki insanlar şehirlere taşınırken Kurşunlulu arkadaşlarımız köyüne dönmektedir. Bu da ülkemiz ve köyümüz için iyi bir şeydir. Çilek üretimimizin  yüzde 70/80’i büyük şehirlerimize kalanı ise ihracata gitmektedir. Kurşunlu’da çilek hasadımız Nisan ayı sonlarında başlayıp, hava şartlarına göre Aralık ayına kadar devam etmektedir. Yaklaşık olarak köyümüzde 7 bin dönüm çilek bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

ÇİLEĞİMİZ KENDİNİ KANITLAMIŞTIR

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Kurşunlu Mahallemiz Türkiye’nin önemli çilek üretim yerlerinden bir tanesi. 12 bin dekar alanda çilek üretimi yapılıyor. Bu güne kadar iç piyasaya hatırı sayılır bir sevkiyat yapıyorduk. Son zamanlarda ihracata da başladık.  Geçtiğimiz günlerde Moskova’ya 6 TIR kadar ihracat yaptık. Bugün de gördüğünüz gibi Gürcistan’a ihracat yapıyoruz. Bizim çileğimizin aromasının yüksekliği ve raf ömrünün uzunluğuyla kendini kanıtlamıştır.  Dolayısıyla iç piyasada ve dış piyasada rağbet görmeye başladı. Biz Ziraat Odası olarak bu işin mimarı olduğumuz için mutlu oluyoruz. Bundan 12 sene önce Nevşehir’e tarım fuarına çiftçilerimizi götürmüştük çiftçilerimiz oradan getirdikleri fidelerle Kurşunlu’da üretimi başlanan çilek bugün bu noktaya gelmiş durumdadır. Tarımın bitme noktasına geldiği Kurşunlu çilekle birlikte tarıma döndü. Yılda 30 bin ton üretim yapmaktayız. Bunu daha da artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş