KDV iNDiRiMi YüZLERi GüLDüRDü

Mobilyadaki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini değerlendiren sektör temsilcileri, iç pazarda satışların büyük ölçüde artmasını umuyor.

Yayınlama: 03.01.2020
546
A+
A-

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, yaptığı açıklamada, mobilyadaki KDV indiriminin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

 

Güleç, 2020’nin Türkiye mobilya sektörünün yılı olacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:






 

“KDV indiriminin kalıcı olması bizim için çok önemli. Zamanlaması da çok güzel oldu. KDV indirimiyle iç pazarda haksız rekabet ortadan kalkar. Tüketici çok daha uygun fiyata ürün alacak. Enflasyona olumlu etki edecek. İç pazar satışları artacak. Ayrıca fiyat baskısı altında kalmayan girişimcilerimiz de katma değeriyle yurt dışına daha fazla mal satacak. İç pazar satışlarının bu yıl 60 milyar lirayı aşacağını tahmin ediyoruz. Faizlerin düşmesiyle yeni konut alma imkanları geldi. Yeni konut satışlarıyla mobilya sektörü için 2020 verimli geçecek.”

 

Türkiye’nin geçen yıl 50 milyar liralık iç pazar hedefinin altında kaldığını belirten Güleç, 2020 yılında tüm hedefleri yakalayacaklarını sözlerine ekledi.

 

– “Çok doğru bir zamanlama oldu”

 

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ da daha önceki dönemlerde mobilyada KDV indiriminin belirli süreli olarak yapıldığını ancak son düzenlemeyle süre kısıtlamasının olmadığını belirtti.

 

Uğurdağ, KDV indirimiyle özellikle iç piyasanın hareketleneceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

 

“Bundan sonraki süreçte inşallah kayıt dışında olan esnafımız da kayıt altına alınacak. Düğün sezonunun başlangıcı olması nedeniyle kararın zamanlama açısından yerinde olduğu kanaatindeyiz. Bundan sonraki süreçte evlenmeyi ve yeni ev kurmayı düşünen tüketicilerimiz yüzde 10’luk avantajla sürece başlamış olacak. Çok doğru bir zamanlama oldu. Daha önceki periyoduk KDV indirimlerinin iç pazara etkisi yüzde 30-40 bandındaydı. İnşallah kalıcı olan bu süreçte bandın daha yukarı çıkacağını düşünüyoruz.”

 

Mobilya üreticilerinin yetkililerden bir isteğinin olduğunu anlatan Uğurdağ, “Biz yüzde 8 KDV keseceğiz ancak bizim ham madde girişimiz yüzde 18. Bunun da yetkililer tarafından yeniden değerlendirilmesini istiyoruz. Girişimiz ve çıkışımız yüzde 8 olursa daha güzel olacak.” dedi.

 

– “2020 mobilyacılar için altın yıl olacak”

 

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan da 2019 yılında iç pazarda istedikleri satışları yapamadıklarını söyledi.

 

Ayhan, Bu yılın ilk iş gününde açıklanan mobilyadaki yüzde 10’luk KDV indiriminin 2020 için umut verdiğini dile getirerek, “Zamanlama çok iyi. Yılın ilk iş gününde, sezon başlangıcında yapılan bu açıklama sektörümüzü memnun etti. Piyasaya bir canlılık getirecek. KDV oranının düşmesiyle geçen yıl yapılmayan alışverişlerin bu yıl yapılacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

 

Tüketicilerin uzun zamandır mobilya alımlarını beklettiğini anlatan Ayhan, “Bu yıl hem düğüncüler hem de evlerini yenileyecek vatandaşlarımız sektöre canlılık geçirecek. Kendi sektörümüz penceresinden baktığımız zaman iyi bir yıl geçireceğiz. Her yıl şubat, mart ve nisan ayları düğüncüler için alışveriş aylarıdır. Bu yıl satışlar ocak ayından itibaren başlar ve ilk 6 ay hareketli geçer. İyi başlarsa iyi biter diye düşünüyoruz. Yüzde 10’luk indirim çok önemli bir oran. Tüketiciye çok cazip gelecek. 2020 mobilyacılar için altın yıl olacak.” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş