Kiralık ev sorun

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, piyasaların canlı kalması için konut sektöründeki başta faiz indirimi olmak üzere firmaların da kampanyalarının uzatılması gerektiğini belirtti. Akyürek ayrıca, İnegöl’deki kiralık ev sorununun sürdüğünü de ifade etti.

Yayınlama: 13.07.2018
815
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, “Konut satışlarının artması piyasaların canlı tutulması ve özellikle ekonomimiz için çok önemli bir nokta. Geçtiğimiz aylarda bankaların konut faizlerinde elini taşın altına koyması ve konut sahiplerinin fiyatlarını aşağı çekmesi olumlu sonuçlar getirmişti. Bu faiz indirimleri ve konut satış kampanyaları sürekli olmasa bile en az 3 ay daha devam etmeli. Enflasyonun da düşürülmesi için bir süre daha inşaat ve konut sektörünün buna ihtiyacı var” dedi.

 

“KONUT KREDİ FAİZLERİNDEKİ İNDİRİM OLUMLU SONUÇLAR GETİRMİŞTİ”






Konut satışlarının Mayıs ayında artışa geçmesinde, konut kredi faizlerinin düşürülmesinin doğrudan etkisi olduğunu belirten Akyürek, “Vatandaş ev alırken birikiminden çok bankalara borçlanarak alıyor. Bankalardaki bu yüksek faizler ise vatandaşı zorluyor, ev sahibi olmaktan korkutuyor. Konut kredi faizlerinin ve inşaat sektöründeki yüksek fiyatların düşürülmesi gerektiğinin altını daha önce çizmiştik. Bankalar ve inşaat sektörü 10 Mayıs itibariyle bu faizlerde ve satış fiyatlarında indirime gitti. Bu da piyasalara olumlu yansıdı. Kampanyanın kısa süre içinde bitirilmesi nedeniyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşların tümü bu fırsattan yararlanamadı” şeklinde konuştu.

 

“FAİZ İNDİRİMİ SÜRERSE PİYASALAR RAHATLAR”

Akyürek, “İnşaat sektörü kendisiyle birlikte birçok sektöre zincirleme olarak etki ediyor. Yapım öncesi ve sonrasında, gayrimenkul sektörünü, esnafı, ulaşım sektörünü olumlu etkiliyor. Konutun yapıldığı yerdeki esnaf da kazanıyor, ulaşım hatları yapılıyor, vatandaş taksiyi dolmuşu berberi manavı ile hem esnafa hem ekonomiye katkı sağlıyor. Konuttaki indirim ve kredi faizlerindeki indirim kampanyasının devam etmesi, sürekli olmayacaksa bile en az 3 ay daha uzatılması doğrudan piyasaları canlandıracaktır. Kısa sürede dahi olsa bu indirimin olumlu etkisini Mayıs ayı sonunda ilk kez satılan konutların bir önceki yılın aynı ayına göre artmasından anlayabiliriz” diye konuştu.

 

HERKES ŞEHİR İÇİ İSTİYOR

İnegöl’de kiralık ev sorununun halen daha çözülemediğini de hatırlatan Akyürek, “Kiralık ev sorunu geçmişten gelen bir sorundur. Yapıların çoğalmasına rağmen kiralık sorunu halen devam etmekte… Daire var ama fiyat uygun değil, daire var ama şehre yakın değil, bu yüzden de insanlar ilgilenmiyor. İnsanların hep şehir içi istemesinden dolayı kiralık sorunu ortaya çıkıyor. Nüfus sürekli artıyor ve problem katlanarak devam ediyor” şeklinde konuştu.

 

KİRALAR ÇOK YÜKSEK

“İnegöl’de kiralar 400 liradan başlıyor, bin 500 liraya kadar gidiyor. Adamın 200 metrekare dairesi var 700-800 lira istiyor, eski binalarda 500 liraya kiralar var. Asgari ücretin bin 600 lira olduğu bir ülkede bu fiyatlara normal demiyoruz ama bu sorun hep devam edecek. Yapılaşma olmasına rağmen sorun devam ediyor. Binalar çok ama kiraya vermiyorlar. Çünkü satışa hazır edilmiş” dedi.

 

YASAL OLMAYAN EMLAK BÜROLARI BAKANLIK TARAFINDAN KAPATILACAK

Akyürek, “Emlak yönetmeliği 5 Haziran 2018’de yürürlüğe girdi. Oda kaydı ve vergi kaydı olan emlakçılar 5 Haziran’dan itibaren yasal emlakçı oldular. Yasal olmayan emlak büroları bakanlık tarafından kapatılacak. Bundan sonra olacaklar en az lise mezunu şartı aranıyor ve sınavdan geçmeleri gerekiyor. Konu ile ilgili bilgilendirme toplantısını en kısa zamanda dernek olarak yapacağız” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş